Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: pénteken útnak se induljon, ha ezt nem tudja

orvosmeteorológia időjárás front ma meteogyógyász hó havas eső

Ilyen kellemetlen időnk lesz.

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a nagyon hideg reggel után sem lesz kellemes az idő. Lassan távozik ez a sokféle és tartós panaszokat okozó ciklon. A kettősfronti hatás után az erős lehűlés hatásaival kell számolnunk.

Fokozottan megterheli a ciklon után kialakult meteogyógyászati helyzet a keringési rendszerünket

Kedvező hír a frontérzékenyeknek, hogy távozik a mediterrán ciklo, és keleten is megszűnik a kettősfront tartós hatása

Ugyanakkor a ciklon mögött a havas területeken igen erős lehűlésre kell számítanunk. Ez fokozottan megterhelő a keringési rendszerünk számára, emiatt továbbra is tapasztalhatunk:

  • szívpanaszokat,
  • mellkasi diszkomfort érzeteket,
  • rosszulléteket,
  • légzési nehézségeket
  • és a vérnyomás kiugrását.
  • A görcsös hatások többféle formában jelentkezhetnek,
  • fejfájás ízületi bántalmak is lehetnek a következményei.

Fontos a meleg öltözködés a kora reggeli órákban

Legyünk fokozottan óvatosak a jeges-síkos útfelületeken. A ködös-párás, borult, szürke idő lesz a jellemző, kevés helyen számíthatunk némi kedélyjavító napsütésre. Inkább a téli depresszió kialakulását segítő hatások, az energiátlanság és a lehangoltság lesz a jellemző.

Szabadtéri programok

Lehetségesek a kültéri programok mert jelentősebb csapadékra nem kell számítanunk. De egyáltalán nem lesznek kellemesek a viszonyok. Ködös-párás legnagyobbrészt borult időre számíthatunk. Igen erős lesz a hajnali lehűlés, különösen a havas tájakon. Jó egy kicsit kimozdulni, jók a feltételek a téli sportokhoz, de ügyeljünk a megfelelő öltözködésre és a síkos jeges utakra.

Balesetveszély

Továbbra is fokozott óvatosságot igénylő téli közlekedési viszonyokkal kell számolnunk. Kisebb vegyes csapadék még előfordulhat, de az erős éjszakai lehűlés miatti lefagyások jelentik a fő kockázati tényezőt. Sokfelé a látástávolságot is jelentősen csökkentő párás-ködös, fényszegény időre kell számítanunk. Nélkülözhetetlen a téli gumi, enélkül el se induljunk!

Milyen idő lesz?

Péntekre sokfelé képződhet köd, zúzmarás köd, valamint rétegfelhőzet, amely néhol tartósan megmaradhat. Főként nyugaton és északkeleten süthet ki hosszabb időszakokra a nap. Számottevő csapadék nem várható, de kisebb hószállingózás, szitálás előfordulhat a borongós területeken. Sopron és a Bakony környékén élénk lehet a délkeleti szél. Hajnalban -6 és +1, a havas nyugati és északi tájakon -10 és -7, napközben -1 és +5 fok között alakul a hőmérséklet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez az, amire sem idejük, sem képzettségük nincs a háziorvosoknak

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához