Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: vasárnap rendkívül erős terhelés éri a frontérzékenyeket

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo szél eső zápor

Rendkívüli terhelést jelent a vasárnapi melegedés, akár rekordokat is hozhat – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Ismét gyökeresen változik a meteogyógyászati helyzet. A melegfrontokkal egészen más légtömegek érkeznek.

A melegfrontokkal rendkívül erőteljes melegedés érkezik

Vasárnap helyenként a 20 C-fokot is elérhetjük, megdőlhet a napi hőmérsékleti rekord is. A melegedés az erős lökésekkel kísért a keleti széllel érkezik, ezt a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetet különösen a fejfájással és a keringési betegségekkel élők viselik nagyon nehezen. Elhúzódó fejfájásra a szívpanaszok jelentkezésére számíthatunk. Ezt tovább fokozzák a gyakoribb alvás problémák és a szél terhelő hatásai. Ilyenkor sokan éreznek szabálytalan szívverést, légzési nehézségeket, szédülést, fülzúgást, és gyakoribbak az emésztési problémák is. Sokan válnak figyelmetlenebbé, fáradékonnyá, gyakoribbak a lehangoltsági és szorongásos panaszok.

Szabadtéri programok

Rendkívül magas hőmérséklet de változó csapadék helyzet határozza meg a vasárnapot. Délelőtt még helyenként, de késő délutántól már nagyobb eséllyel kell számítanunk esőre. A legkedvezőbb helyzet a két időszak között várható, néhány órára a nap is kisüthet. Zavaró lesz viszont az erős lökésekkel kísért légmozgás. Akik kevésbé érzékenyek erre a meteogyógyászati helyzetre, érdemes a napközbeni napsütéses órákat és a példátlanul magas hőmérsékletet legalább egy séta erejéig kihasználni.

Balesetveszély

Napközben nem lesznek rosszak a közlekedés fizikai feltételei. Zavaróak lehetnek viszont az erős széllökések és különösen az erős melegfronti terhelés miatt a sok ember esetében erősen romló vezetési képességek.

Milyen idő lesz?

Vasárnap gyakran lesz felhős az ég, de rövid napos időszakokra többfelé számíthatunk. Eleinte északon, délutántól nyugat, délnyugat felől elszórtan alakulhat ki kisebb eső, zápor. Élénk, a Dunántúlon, estétől délen is erős lesz a déli-délkeleti szél. Melegszik az idő, hajnalban -1, +7 C-fok várható, délután 12 és 20 C-fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Északkeleten lesz hűvösebb, délen pedig melegebb az idő.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Látászavar, émelygés, fejfájás: ebből veheti észre, ha ingadozik a vérnyomása

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához