Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: kombinált terhelő hatásokat hoz a szerda

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo zápor zivatar szél

A legerősebb kettősfronti hatások délen jelentkeznek – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Délen vonul el a szerdai kettősfront. Összetett humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai hatások jelentkeznek.

Délen lesz fokozott terhelés

Egy meglehetősen furcsa humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetet alakít ki szerdán a délen elvonuló kettősfront.

Az ország nagy részén ennek inkább a hidegfronti jellege érvényesül, míg a déli határszélen a klasszikusabb kettős fronti hatások is érzékelhetők lesznek Tovább növelik a terhelő hatásokat a sokfelé várható záporok, zivatarok, helyenkénti erős széllökések.

Elsősorban a keringési jellegű problémák szaporodnak meg, erősen ingadozhat a vérnyomás, szív és légzési panaszok, gyakoribb rosszullétek jelentkezhetnek. Északabbra inkább a görcsös jellegű panaszok és fejfájások szaporodnak meg, míg a déli határszélen a gyulladásos folyamatok erősödésére számíthatunk a nap második felében. A zivatarokat kísérő magas páratartalom a viszonylag kedvezőbb hőmérséklet mellett is komoly fülledtséget okoz, nagymértékben fokozva a keringési panaszok súlyosságát és gyakoriságát.

Szabadtéri programok

A kettősfrontra érzékenyeknek nem lesz kedvező a szerda, különösen a megterhelőbb tevékenységekhez. Egyébként is többfelé kell számítani, záporok, zivatarok, erős széllökések kialakulására. Ugyanakkor a hőmérséklet viszonylag kedvezően alakul. Inkább rövidebb szabadtéri programok ajánlhatók.

Közlekedés, balesetveszély

Sokfelé fogja zavarni a közlekedőket szerdán a csapadék. Záporok, zivatarok várhatók erős széllökésekkel. Az elvonuló kettősfront komoly mértékben ronthatja a vezetési képességeinket.

Milyen idő lesz?

Szerdán eleinte sok lesz a felhő, eleinte főként délen és a középső tájakon, majd az Alföldön eshet. Délután csökken a csapadékhajlam, szakadozik a felhőzet és több helyen kisüt a nap. Többfelé élénk, nyugaton erős lesz az északi-északnyugati szél. Napközben 20 és 25 C-fok közé melegszik a levegő.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Fejfájás időjárás változáskor: innen tudhatja, milyen típusú migrén gyötri

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához