Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: durvul a fagy, szerdára itt a vörös kód!

orvosmeteorológia időjárás meteogyógyász orvosmeteo fagyos hideg

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint "vörös kód" lépett érvénybe a rendkívül erős lehűlés miatt. Komolyan kell venni!

Jönnek az igen erős éjszakai fagyok, -10 ℃ alatti értékekre is számíthatunk. Ez már az a hőmérséklet tartomány, ami komoly direkt veszélyekkel jár.

"Vörös kód" lépett érvénybe az erős fagyok miatt! Időjárás-érzékenyek különösen vegyék komolyan – tájékoztat a Meteo Klinika:

Veszélyesen alacsony hőmérsékletek

"Vörös kód" rendelkezés lépett érvénybe szombat reggelig. A hajnali lehűlés többfelé átlépheti a kritikus -10 ℃ határt.

Ez mindenkire veszélyes aki megfelelő öltözet nélkül tartósan a szabadban tartózkodik. Ebben a hőmérsékleti tartományban egy alvó vagy magatehetetlen ember rövid idő alatt kritikus állapotba kerülhet. Ezért figyeljünk fokozottan egymásra, ha veszélyben lévő embert látunk, hívjuk a krízis vonalat vagy rosszullétek esetén a mentőket. A segítség megérkezését meg is kell várni. Figyeljünk a fűtetlen vagy rosszul fűtött lakásokban élőkre és állatainkra is!

Az alacsony hőmérsékletek nem csak ilyen kritikus helyzetekben veszélyesek. Már rövidebb kint tartózkodás is megterhelheti a keringést, növeli a szív- és vérnyomás panaszok esélyét. Sokkal hamarabb kifáradtunk, figyelmetlenebbekké válunk, erősödnek a szorongásos és depressziós tünetek. A hideg rossz hatással van szervezetünk védekező rendszerére, általában is gyengíti az immunrendszert, de különösen a nyálkahártyáink kiszáradása miatt nő meg a fertőzések kockázata. Meleg, zárt, zsúfolt helyre bemenve nagyon javasolt a maszk viselése.

Ugyanakkor a dél körüli órákban, amikor enyhül a fagy, használjuk ki a naposabb időszakot, amikor a hőérzetünk is több fokkal magasabb. Ez segít szervezetünk regenerálódásában, mentális állapotunk javításában. De öltözzünk melegen és rétegesen, mert magas a meghűlés kockázata.

A frontérzékenyek lehetőleg kerüljék a gyakori hőmérséklet változást, ami hozzájárulhat a rosszullétek, szédüléses panaszok kialakulásához, súlyosbodásához. Gondoskodjunk a vitaminok és ásványi anyagok pótlásáról pótlásáról!

Szabadtéri tartózkodás

A késő délelőtti óráktól országosan kedvezőek lesznek a kültéri programok feltételei, azonban ehhez jól fel kell öltözni. Javasolt megvárni a helyenként -10 fok alatti hajnali fagyok enyhülését, de napközben is csak fagypont körüli hőmérsékletekre számíthatunk. Sokat javít viszont a hőérzetünkön hogy sok lesz a napsütés, és általában gyenge a légmozgás. Érdemes kihasználni a kedvező időt, a szabadban eltöltött egy-két óra, de akár egy kiadósabb séta is segítheti szervezetünk feltöltődését.

Balesetveszély

Továbbra sem lesznek rosszak a közlekedési feltételek. Sokat javít az útviszonyokon, hogy országosan megszűnt a csapadék és sokat süt a nap. A kora reggeli órákban viszont számítanunk kell az erős lefagyásokra, a hideg szélvédő bepárásodására és a nehéz indításra. Magas a rosszullétek veszélye!

Milyen idő lesz?

Szerdán derült, napos, száraz időre készülhetünk, csak kevés helyen lehetnek átmenetileg felhősebb időszakok. A légmozgás gyenge marad. Reggelre a Dunántúl legdélebbi tájain párássá válhat a levegő. Hajnalban erős fagyokra kell számítani, az északi völgyekben néhol -15 ℃ is lehet. Kora délutánra -1 és +3 ℃ közé melegszik a levegő.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Téli szívinfarktus: a hideg okozta mellkasi fájdalom szívbetegséget is jelezhet!

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához