Ezeket látta már?

A vastagbélrák korai felismerését segíti az új modern molekuláris diagnosztika

rákszűrés, diagnosztika, DNS, rvastagbélrák

A korai felismeréshez nyújthat egyszerű és hatékony eszközt a modern molekuláris diagnosztika, ami az úgy nevezett szabadon keringő DNS-t vizsgálja.

Minden év márciusa a márciusa a vastag- és végbélrák elleni küzdelem hónapja, aminek szomorú aktualitást ad, hogy Magyarország világelsők között van a vastagbélrák előfordulásában, és évente mintegy 5000 honfitársunk hal bele e betegségbe. Az elégszer el nem mondható egészséges életmód és táplálkozás mellett a kulcs a szűrés és a korai felismerés. Mire e betegség jól érzékelhető tüneteket ad, sokszor már áttétek is keletkeztek, ami még a lemodernebb kezelések mellett is rontja a túlélés és a gyógyulás esélyét. A Magyar Rákellenes Liga már évek óta, külön segíti e betegek gyógyulását, de most a molekuláris diagnosztika már nem csak a kezelés során, de a korai felismerésben is segíthet!

2020-ban a Nemzeti Rákregiszter adatai szerint 9.417 új esetet diagnosztizáltak (ami az összes diagnosztizált daganatos megbetegedés mintegy 13%-a), és évente közel 5.000 honfitársunk halt meg e betegségben. A betegség elleni küzdelem és az időben történő felismerés leghatékonyabb módja egyértelműen a szűrés, nem véletlenül indult Magyarországon központilag szervezett szűrőprogram is.

Mivel a 2018 őszén indult vastag- és végbélrák szűrő programnak köszönhetően egyre több érintett beteg kerül felismerésre, ezért a Magyar Rákellenes Liga megszervezte a Vastagbélrák Genetikai Vizsgálata Programját, ami a genetikai vizsgálatok megszervezésével számos beteget segített – és segít jelenleg is – hozzá a modern, célzott terápiás lehetőségekhez.

A vastag- és végbél daganatos megbetegedése, avagy kolorektális rák a legtöbb esetben jóindulatú elváltozásokból, úgynevezett polipokból alakul ki. Ezek a polipok (adenómák) a bélfal belső felületén kialakuló mirigyes elváltozásként fejlődnek, de funkciót nem látnak el. Ezek még nem okoznak tüneteket, ám megfelelő szűrővizsgálattal már kimutathatók. Adott esetben e jóindulatú elváltozásokból aztán a rosszindulatú daganat megközelítőleg 5-10 év alatt fejlődik ki.

Az átlagos kockázatú, tünetmentes, 50 év feletti populáció mintegy negyedében van jelen vastagbél-polip, rák pedig nagyjából ezek 5%-ából alakulhat ki. A korán felismert daganatok 90%-ban gyógyíthatók, ezzel szemben a távoli áttéteket adó esetekben már csak legfeljebb 20% az esély a teljes gyógyulásra.

Nehezíti a helyzetet, hogy a betegek sokáig (akár éveken át!) tünetmentesek maradhatnak, és csupán a későbbi szakaszban jelennek meg a tünetek. Vastag- és végbélrákra utaló tünetek lehetnek a bélcsatorna szűkülete következtében kialakuló fájdalmas székletürítés, hasi fájdalom, puffadás, székletben megjelenő vérzés, illetve az emiatt kialakuló vérszegénység. (Egyébként minél közelebb helyezkedik el a daganat a végbélnyíláshoz, annál hamarabb vezet tünetek megjelenéséhez.)

A korai felismeréshez nyújthat egyszerű és hatékony eszközt a modern molekuláris diagnosztika, ami az úgy nevezett szabadon keringő DNS-t vizsgálja. Ez a genetikai információnkat hordozó láncnak olyan töredékeit takarja, amelyek különböző módokon, például sejtjeink pusztulásával vagy aktív kiválasztással a testnedvekbe (pl. vérbe) kerülnek. Daganatos megbetegedések esetén a szabad DNS koncentrációja jelentősen megnövekszik a testfolyadékokban.

Mivel ma már ismerjük azon génrégiókat, amelyek elemzésével a vastag- és végbélrák rizikója rendkívül nagy érzékenységgel kiszűrhető, így egy egyszerű vérvételt követően a mintában a kolorektális rákkal kapcsolatba hozható négy gén öt régiójának biokémiai módosulását vizsgálják a vérmintából kivont, szabad DNS-en. Mivel az így felismerhető kóros mintázatok megjelenése megelőzi a sejtek rosszindulatú elváltozásait, illetve a tünetekkel járó, előrehaladott állapotot, e vizsgálat hatékony módszer a megelőző rákszűrésre, vagy a betegség akár kiújulásának vizsgálatára azoknak is, akik idegenkednek a kolonoszkópiától, vagy a székletvér teszttől.

Ne feledjük: legjobb megelőzni a vastag- és végbélrák kialakulását egészséges életmóddal (pl. dohányzás, gyakori alkoholfogyasztás elhagyása, rendszeres testmozgás) és különösen megfelelő táplálkozással (pl. tartósítószerekben, vörös húsokban szegény, ám rostban gazdag táplálkozás).

Járjunk el rendszeresen szűrővizsgálatokra, és ne hagyjuk, hogy esetleges félelmeink vagy kényelmünk megakadályozzon ebben: választhatunk olyan szűrést is, ami egy egyszerű, a nap bármely szakaszában elvégezhető vérvételt követően is előre jelezheti az estleges kóros elváltozások kialakulását.

A vastagbéldaganat főbb tünetei

A vastagbéldaganat korai stádiumban nem jár egyértelmű tünetekkel, ezért 50 éves életkor felett mindenkinek javasolt szűrővizsgálaton részt venni. A daganat lassan, évek, akár évtizedek alatt alakul ki. A kórfolyamat fontos tünete a székelési szokások megváltozása: székrekedéses és hasmenéses időszakok váltogatják egymást. Ezen kívül puffadás és hasi diszkomfortérzés jellemzi, esetleg émelygés, hányinger, rossz közérzet.

Ha a székletben vér található, felmerül a vastagbéldaganat gyanúja, melyet szükséges kivizsgálni. A székletvér viszont sok esetben szabad szemmel nem látható (rejtett vérzés), csak külön teszttel vagy laborvizsgálattal mutatható ki. A rejtett vérzés miatt kimerült, fáradt és vérszegény a beteg, sok esetben veszít a testsúlyából is.

A vastagbélrák tünetei összefoglalva a következők:

  • szivárgó vérzés miatti vérszegénység, fáradékonyság;
  • székletürítés után fellépő teltségérzet,
  • hasmenés vagy székrekedés, vagy ezek váltakozása;
  • hasi fájdalom, hasi diszkomfort;
  • mással nem magyarázható fogyás;
  • véres, esetleg nyálkás széklet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Vastagbélrák, végbélrák ellen ezeket iktassa ki az életéből

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Daganatos betegségek

Forrás: Magyar Rákellenes Liga
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához