Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Nem várt módon megugrott a szifiliszes betegek száma - aggódik a WHO

szifilisz nemi betegség tünet

Az Egészségügyi Világszervezet komoly aggodalmát fejezte ki jelentésében a szexuális úton terjedő betegségekkel szembeni küzdelem kudarcok miatt.

A globális HIV-vírus, a vírusos hepatitis járványok és a szexuális úton terjedő fertőzések (STI) továbbra is jelentős közegészségügyi kihívást jelentenek, évente 2,5 millió halálesetet okozva a WHO új jelentése szerint.

Az új adatok azt mutatják, hogy számos régióban nő a nemi fertőzések száma. 2022-ben a WHO tagállamai azt az ambiciózus célt tűzték ki, hogy 2030-ra tízszeresére, 7,1 millióról 0,71 millióra csökkentsék a felnőttkori szifiliszfertőzések éves számát.

Ennek ellenére 2022-ben több mint 1 millióval nőtt a 15-49 év közötti felnőttek új szifiliszes esetei, elérve a 8 milliót. A legnagyobb növekedés az amerikai és az afrikai régióban volt.

Az új HIV- és vírushepatitisz-fertőzések számának elégtelen csökkenésével együtt a jelentés szerint a fenntartható fejlődési célok 2030-ig történő elérését veszélyeztetik.

„A szifilisz növekvő előfordulása komoly aggodalomra ad okot” – mondta Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója. "Szerencsére más fronton számos jelentős előrelépés történt, többek között a kritikus egészségügyi alapanyagokhoz, köztük a diagnosztikához és a kezeléshez való hozzáférés felgyorsítása terén. Rendelkezünk a szükséges eszközökkel ahhoz, hogy 2030-ra véget vessünk ezeknek a járványoknak mint közegészségügyi veszélyeknek, de most biztosítanunk kell, hogy az egyre összetettebb világunkban az országok mindent megtegyenek a maguk elé tűzött célok elérése érdekében".

Mi a szifilisz?

A szifilisz bakteriális eredetű, szexuális úton terjedő, rendkívül összetett betegség. Négy stádiumát különböztethetjük meg, és számos szervrendszert érinthet, a nemi szervektől a kardiovaszkuláris rendszeren át a központi idegrendszerig. A nem kezelt szifilisz visszafordíthatatlan károsodásokat okozhat a látásban, hallásban, eltorzíthatja a testet, és évente 100 000-nél is több haláleset köthető hozzá. Antibiotikumokkal jól kezelhető.

A szifilisz okozója a Treponema pallidum subsp. pallidum, Gram-negatív spirochaeta, spriális, dugóhúzóra emlékeztető, nagyjából 6-16 µm hosszúságú, 0,1-0,2 µm szélességű baktérium. A környezeti hatásokra rendkívül érzékenyen reagál. A Treponema pallidum gazdatest nélkül rövid időn belül elpusztul, az emberi gazdatestben azonban évtizedekig is megmaradhat, mert képes „kijátszani” az immunrendszert. Ez lehet az oka annak is, hogy a szifilisznek több stádiuma van: a szervezet csak részben képes felvenni a harcot a kórokozó ellen, teljesen legyőzni azonban nem tudja azt. A Treponema pallidum más alfaljai is okozhatnak betegségeket az emberben: framboesiát, endémiás szifiliszt vagy pintát, ezek azonban jóval ritkábbak, mint a szifilisz.

Annak ellenére, hogy az emberiség történelmét mekkora mértékben meghatározó betegségről van szó, a szifilisz patogeneziséről keveset tudunk. A baktérium tanulmányozása komoly kihívások elé állítja a kutatókat, többek között mert a kórokozó mesterséges körülmények között nehezen tenyészthető (komolyabb áttörést csak az utóbbi években sikerült elérni), az emberi szervezetben végbemenő komplex folyamatokat nem vagy csak minimálisan lehet modellezni. Éppen ezért még mindig meglehetősen keveset tudunk azokról a biokémiai, immunológiai folyamatokról, melyek meghatározhatják a betegség kimenetelét.

Kiket érinthet a szifilisz?

Magasabb a szifilisszel való fertőződés rizikója:

  • a nem kölcsönösen monogám párkapcsolatban élőknél
  • a szexuális partnereiket gyakran váltogatóknál, illetve azoknak, akik egyszerre több partnerrel tartanak fent szexuális kapcsolatot
  • a szexmunkásoknál és klienseiknél
  • az intravénás drogokat használóknál
  • a rosszabb körülmények között élőknél
  • azoknál, akik nem vagy nehezen jutnak hozzá a szexuális felvilágosításhoz és a szexuális egészséget támogató szolgáltatásokhoz (nőgyógyászati vizsgálat, szűrővizsgálatok stb.)

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy egy szexuális úton terjedő fertőzés jelentősen megnöveli más STD-k rizikóját, és nagyon sok esetben egy-egy érintettnél nemcsak egy, hanem több fertőzés is kimutatható egyszerre. Vagyis, nagyobb a fertőzés rizikója azoknál, akik más, szexuális úton terjedő fertőzéssel is küzdenek. Ez a szifilisz esetén fokozottan igaz, a kutatások alapján elsősorban a HIV-fertőzés rizikóját növeli meg a szifilisz (többek között mert a fekélyes sebek miatt sérülékenyebb lesz a szervezet), a kockázat akár ötszörös is lehet.

A szifilisz tünetei és jelei

A szifilisznek négy stádiumát különböztetjük meg, az orvostudomány emellett külön kezeli a veleszületett (congenitalis) szifiliszt is. Minden stádiumra más-más tünetek a jellemzőek. A szifilisz jó néhány szervrendszert érinthet, így ez is befolyásolhatja a lehetséges tüneteket.

Primer (elsődleges) szifilisz tünetei:

  • a nemi szerven megjelenő 0,5-3 cm nagyságú fekély (az esetek közel felében egyetlen fekély alakul ki, de nőknél előfordulhat, hogy egymással szemben, szimmetrikusan jelenik meg két fekély a vulva két oldalán)
  • a fekélyes seb a legtöbb esetben férfiaknál a makkon vagy az alatt, nőknél a kis- és nagyajkaknál, a hüvelybemenetnél vagy a méhnyakon jelenik meg
  • érintett lehet a végbélnyílás, az ujjak, a nyelv, a szájüreg, az ajkak vagy a mellbimbó is (az esetek 10 százalékában a szifiliszes fekély nem a nemi szerveken alakul ki)
  • a fekély nyílt sebre emlékeztet, nem fájdalmas, nem viszket, felülete fényes, feszes, éles, kiemelkedő határvonalai vannak, közepe bemélyedhet
  • a fekély környéke duzzadt
  • a fekély megjelenése után 7-10 nappal megnagyobbodhatnak a környező nyirokcsomók
  • a nem kezelt fekély akár 4-8 hétig is megmaradhat, de spontán gyógyulhat, helyén sebhely marad
  • a fekély maga, illetve az abból ürülő váladék erősen fertőző

Szekunder (másodlagos) szifilisz tünetei:

  • érintett lehet a bőr (az esetek 90-95%-ában), a nyálkahártya, a nyirokrendszer
  • a törzsön és a végtagokon, valamint a tenyéren és a talpon, illetve a homlokon vagy a tarkón kisebb-nagyobb, pirosas vagy barnás kiütések jelennek meg, melyek nem fájdalmasak, nem viszketnek
  • a kiütések az esetek 20-25 százalékában egyáltalán nem látványosak, a beteg nem is veszi észre ezeket
  • szemölcsszerű, lapos, nyirkos felületű, puha tapintású, bőrkinövések a nemi szerveknél, a végbélnyílásnál a nyálkahártyákon (condylomata lata)
  • a bőrkinövések és a kiütések egyaránt rendkívül fertőzőek
  • láz, torokfájás, fejfájás, általános rosszullét, nyirokcsomó-duzzanat
  • foltos hajhullás, az arcszőrzet és a szemöldök is érintett lehet
  • a ritkábban jelentkező tünetek közé tartozik a máj- és vesebetegség, az ízületi gyulladás, a szemet érintő gyulladások

Látens (korai v. késői) szifilisz tünetei (a betegség tulajdonképpeni harmadik stádiuma)

  • a korai, illetve késői látens szifilisz tulajdonképpen azt jelenti, hogy bár a fertőzöttség szerológiailag, laboratóriumi vizsgálat során bizonyítható, a betegnek semmilyen tünetei nincsenek

Késői (harmadlagos) szifilisz lehetséges tünetei (a betegség negyedik stádiuma):

  • különböző tünetek jelentkezhetnek, attól függően, hogy mely szervrendszer az érintett
  • krónikus, lágy, tumorszerű, gyulladt, különböző méretű gummák (göbök) megjelenése a bőrön, a csontokon, illetve a belső szerveken
  • memóriazavarok, demencia, személyiségváltozás, pszichózis, depresszió, tévképzetek
  • bizonytalan járás, egyensúlyzavarok, szédülés
  • a végtagokban jelentkező éles fájdalom
  • a térérzékelés és a mozgáskoordináció zavarai

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<AJÁNLOTT CIKK>

Szifilisz (vérbaj): oka, tünetei és kezelése

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

nemi betegségek

Forrás: WHO
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához