Ezeket látta már?

Keddi időjárás

Orvosmeteorológia: migrén, rosszullétek és kiugró vérnyomásértékek - erre számíthat kedden

migrén, fejfájás

Az éjjel átvonult front mögött megint jön a kánikula!

Kisebb lehűlést okoz az éjjeli gyenge hidegfront. A napsütést helyenként zavarhatja zápor, zivatar. Időnként erős lesz a nyugati szél. A frissebb, 16 fok körüli hajnal után 25, 30 fokig emelkedik a hőmérséklet.

A keddre virradó éjjel átvonult gyenge hidegfront hatását a keleti országrészben még sokan megérzik. A fő terhelést viszont az jelenti, hogy újabb, kánikulában végződő melegedési folyamat kezdődik, nagy napi hőingással. Ez alaposan igénybe veszi a már hosszabb ideje ismétlődő terhelések alatt álló szervezetünket. Különösen a lassabban alkalmazkodó szervezetű időjárás-érzékenyek, főleg az idősek és krónikus betegek tapasztalhatnak erős tüneteket: keringési panaszokat, migrénes fejfájást, kiugró vérnyomás értékeket. Szédülés, rosszullétek, erős fáradtság jelentkezhetnek, feszültebbek, idegesek lehetünk. Senkit ne tévesszen meg a kissé visszaeső hőmérséklet, az UV-B-sugárzás továbbra is nagyon magas, a vízpartokon extrém értéket ér el, és fokozott a napszúrás veszélye is.

A mai nap ezzel együtt még mindig alkalmasabb bizonyos teendők, például bevásárlás, kültéri munkák elvégzésére, mert a hét második felében visszatér a kánikula.

Szabadtéri tevékenységek: Ez a legkedvezőbb nap a kültéri aktivitáshoz, terhelőbb tevékenységekhez. Strandolhatunk is, de a kissé hűvösebb időben az erős szelet sokan kellemetlennek találhatják.

UV-sugárzás: Nagyon magas, a vízpartokon extrém magas sugárzásra számíthatunk. Nem csak a strandolóknak fontos a gondos bőrvédelem és a napszemüveg, hanem mindenkinek, aki 11 és 15 óra között pár percnél hosszabb időre a napon tartózkodik.

Pollenhelyzet: Megfelelő a pollenhelyzet, csak a pázsitfű és gombaspóra allergiások számíthatnak jelentősebb koncentrációra. Nekik a hajnali órákban ajánlatos szellőztetni, napközben már jobb ha bezárják az ablakokat.

Légszennyezettség: Viszonylag kedvező, de lehetőleg kerüljük a nagyvárosok központi régióiban az intenzív mozgásokat, inkább menjünk legalább nagyobb parkos területekre.

Balesetveszély: Ez a hullámvasút időjárás fárasztja a szervezetet, figyelmetlenebbek vagyunk, sokan feszültebbek, agresszívebbek lehetnek. Kontrolláljuk magunkat, és ha szükséges, inkább álljunk meg egy rövid pihenőre.

Forrás: meteoklinika

Forrás: meteoklinika