Ezeket látta már?

Miért hullik a hajam? Ezek a belső dolgok okozhatják

hajhullás, miért hullik a haja? kopaszodás, stressz

Nagyon sokan küzdenek hajhullással. Ezek az okok állhatnak a háttérben.

Szinte az emberek felének hullik a haja, vagy a közelmúltban problémájuk volt a hajvesztéssel. Érdekes, hogy minél idősebbek leszünk, annál kevésbé vagyunk megelégedve a hajunkkal. Mindemellett csak igen kevesen, a megkérdezettek 60%-a dönt úgy, hogy valamilyen módon megpróbálja kezelni a hajhullást – derült ki egy reprezentatív, országos, kérdőíves kutatásból.

Egyre több embernek hullik a haja

Közülük minden harmadik ember valamilyen samponhoz, hajszeszhez, balzsamhoz fordul segítségért. 32%-a válaszadóknak valamilyen étrend-kiegészítőt ,vagy vitamint kezd el szedni, de 40 százalékuk bizony semmit sem tesz, hogy megállítsa a hajszálak elvesztését.

"A hajhullással pedig foglalkozni kell" – állítja Dr. Csősz Judit, a Tricovel szakértője. Egyrészt minél korábban ismerjük fel a kóros hajhullást és minél korábban kezdjük el kezelni azt, annál nagyobb lehet a siker, másrészt a hajhullás hátterében súlyosabb betegségek is állhatnak, amit érdemes kivizsgáltatni.

Kóros hajhullás

A haj növekedésének és élettartamának alapvetően három szakaszát különböztetjük meg. A hajszál aktív növekedési szakaszát anagén fázisnak hívjuk, normál állapotban a hajszálak kb. 85%-a van ebben a fázisban. Az anagén fázist az átmeneti fázis követi, amikor a haj növekedése megáll, a haj megkezdi átalakulási folyamatát.

A hajszálak kb. 1 százaléka van ebben a szakaszban, ez a fázis csak néhány napig tart. A telogén nyugalmi vagy kilökődési fázisban a hajszál kihullása történik, de a gyökérrészben már új sejtek termelődnek. Ebben a szakaszban a hajszálak aránya a teljes hajállományhoz viszonyítva kb. 14%, ez a stádium 2-4 hónapig tart. Napi 100 db hajszál elvesztése fölött a szakemberek már hajhullásról beszélnek.

A hajhullás okai

A hajhullás hátterében számos tényező állhat:

  1. hormonális okok
  2. a szervezetet érintő vagy a hajas fejbőr betegségei
  3. gyermekszülés utáni állapot
  4. a klimax
  5. a stressz
  6. a túlzott napsugárzás
  7. elégtelen táplálkozás
  8. évszakváltás

A kutatásban rákérdeztek arra is, hogy ki mennyit tud a hajhullás okairól. Minden harmadik válaszadó a vitamin- és tápanyaghiányt említette elsődleges okként, 24% a különböző betegségeket, minden 5. ember pedig a genetikát, illetve az idősödést nevezte meg kiváltó okként. A kutatás eredményei szerint a magyarok túlnyomórészt tisztában vannak a hajhullást kiváltó tényezőkkel, mindezek mellett érdekes adat, hogy milyen kevesen próbálják meg kezelni a hajhullást, hiszen 40 százalék nem tesz semmit gyakorlatilag.

Hajhullás: csak a hozzátartozók véleménye számít

Elképzelhető, hogy nem vagyunk tisztában a kezelési módszerekkel és a hajhullás elleni készítményekkel? Az biztos, hogy nem igazán bízunk sem a médiából jövő információkban, sem a szakemberekben, sem a fodrászok ajánlásaiban. A megkérdezettek közel fele 42% ugyanis a barátaikhoz vagy családtagjaikhoz fordulnak segítségért, ha hullik a hajuk.

Szakemberhez, bőrgyógyászhoz már csak minden harmadik válaszadó megy el ezzel a problémával, a patikában 29% kér tanácsot, a fodrásztól pedig minden ötödik ember. Az idősebbek sokkal szívesebben kérnek segítséget szakembertől, szakértőtől mint a fiatalabbak. Összességében pedig csupán 18% nyilatkozott úgy, hogy a televízióban látott valamilyen számára hasznos információt.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Egészséges, dús hajat szeretne? Ezt a 6 tanácsot fogadja meg

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hajhullás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához