Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Ezeket a betegségeket okozhatja az alváshiány

Ezeket a betegségeket okozhatja az alváshiány

Bár még mindig nem vesszük komolyan a pihentető alvás fontosságát, nem árt tudni, hogy az alváshiány számos súlyos egészségi problémát okoz, ugyanis hosszú távon növeli a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

Mindenkinek szüksége van a pihentető alvásra

Megfelelő mennyiségű, pihentető alvásra mindenkinek szüksége van, hiszen alvás közben nemcsak a testünk pihen, hanem az agyunk is regenerálódik. Ha eleget alszunk és ki tudjuk pihenni magunkat, akkor a kreativitásunk akár meg is háromszorozódhat, ellenben, ha fáradtan ébredünk, úgy napközben kevésbé tudunk majd koncentrálni, és a kreativitásunk is csökkenni fog. Alvás közben az egész testünk pihen, a szívünk lassabban dobog, és ilyenkor az izmaink is ellazulnak. A modern világban sajnos naponta „erőszakoljuk meg” a belső ritmusunkat, ám a kialvatlansággal az egészségünket is kockára tesszük, hiszen az alváshiány néha még a dohányzásnál vagy az alkoholfogyasztásnál is károsabb a szervezetünknek.

Az alváshiány rövid távú hatása

Az alváshiánynak vannak azonnali és hosszú távú negatív hatásai is. A kialvatlanság miatt jelentősen megnő a balesetek kockázata, nő az orvosi műhibák száma, rosszabbul reagálunk a stresszre, ezért számos feszültség forrása is lehet. Mivel a kevés alvás csökkenti a kreativitást, ezért fáradtan a problémamegoldó képességünk is rosszabb.

Az alváshiány hosszú távú hatásai

1. Agysejtek pusztulása. Az alváshiány visszafordíthatatlan károsodásokat okozhat az agyban, és az agysejtek pusztulásához is vezethet. Leginkább azok a neuronok vannak veszélyben, amelyek a figyelemben és a tanulási képességekben játszanak szerepet.

2. Stroke. Megnövekszik a szélütés kockázata, különösen olyanok esetében, akik egyébként teljesen egészségesek.

3. Gyorsuló öregedés. A túl kevés alvás a bőr idő előtti öregedését okozza: a rosszul alvók könnyebben ráncosodnak, csökken a bőrük rugalmassága is.

4. Magas vérnyomás és elhízás. Már egyetlen hét alváshiány is elég ahhoz, hogy rengeteg, közel 700 génünk megváltozzon. Köztük azok is, amelyek az immunfolyamatokért, illetve a stressz feldolgozásáért felelősek. Ezért a kevés alvás növeli a magas vérnyomás és az elhízás kockázatát.

5. Szívbetegségek. Azoknál az embereknél, akik naponta kevesebb, mint hat órát alszanak, 48 százalékkal nagyobb az esély a halálos kimenetelű szívbetegségekre.

6. Daganatos betegségek. Akik hat órát vagy annál kevesebbet alszanak éjjelente, azoknál megnő a bélrendszeri, illetve prosztatadaganatok kialakulásának esélye. A kevés alvás a daganatok agresszivitását is fokozza.

Forrás: Phytotec Hungária