Ezeket látta már?

Cékla télire – így készíthető el a nagymama receptje újragondolva, egészségtudatosan, fermentálva

Konyhai alapanyagok
2025. július 28. 10:44
cékla télire nagymama receptje

A klasszikus „cékla télire” nem csak savanyúság, hanem emlék, hagyomány, "otthoníz". Változtatni kár lenne rajta, de fejleszteni érdemes. Amit ma hozzátehetünk, az az, hogy okosabban, tudatosabban, s még ízletesebben őrizzük meg ezt az örökséget.

Hogyan lehet a nagymama cékláját úgy elkészíteni, hogy az ne csak finom, hanem valódi egészségmegőrző kincs is legyen a kamrában? Támaszkodjon a klasszikus receptekre, és a legfrissebb tudományos kutatásokra egyszerre! Íme néhány olyan ötletet, amelyekkel még ízletesebb, még hasznosabb formában teheti el télire a céklát.

Miért egyen céklát?

A cékla nemcsak szép és finom, de egy igazi funkcionális élelmiszer, azaz olyan növény, amelynek tápláló értékein túl egészségre gyakorolt pozitív hatása is van.

Rendkívül gazdag:

  • nitrátokban, amelyek a szervezetben nitrogén-oxiddá alakulnak, segítik az érfal ellazulását, javítják a vérkeringést és csökkentik a vérnyomást
  • fólsavban (B9-vitamin), amely különösen fontos a sejtosztódásban, terhesség alatt és a vérképzéshez
  • betalainokban, ezek adják a cékla élénk színét, és erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásuk van
  • káliumban, magnéziumban és rostban, amelyek az emésztést, vércukorszintet és szív-érrendszert támogatják

Egy nemrégiben publikált klinikai vizsgálat kimutatta, hogy 65 év feletti embereknél napi kétszeri céklaléfogyasztás két héten belül jelentősen csökkentette a szisztolés vérnyomást – ráadásul javította a szájflórát is. Ez a hatás fiatalabbaknál nem volt ilyen erőteljes, így kifejezetten ajánlott idősebbeknek.

A klasszikus ecetes cékla receptje – így csinálták nagyanyáink

A legtöbb régi recept hasonló alapokra épül. Ez az, amit a legtöbben gyermekkorukból ismernek:

Hozzávalók (klasszikus változat):

  • 3 kg cékla
  • 1 liter víz
  • 3 dl 10%-os ecet
  • 20 dkg cukor
  • 1 evőkanál só
  • 1 teáskanál köménymag
  • pár szem fekete bors
  • 2-3 babérlevél
  • ízlés szerint torma (reszelve)

Elkészítés röviden:

A céklát héjastul megfőzzük, majd lehűtjük, meghámozzuk és reszeljük vagy szeleteljük. A fűszerekkel és ecettel ízesített levet felforraljuk, majd a céklára öntjük. Az üvegeket lezárjuk és száraz dunsztba tesszük.

Ezzel a módszerrel akár 6–12 hónapig is eláll az üvegben, és kiváló savanyúság sültek, főzelékek mellé.

De mit mond a táplálkozástudomány?

Bár a klasszikus recept íze verhetetlen, fontos feltennünk egy kérdést: egészségügyi szempontból mennyire előnyös a benne lévő magas cukortartalom és a savas pH?

A 20 dkg cukor literenként meglehetősen sok – különösen azok számára, akik inzulinrezisztenciával, prediabétesszel vagy anyagcserezavarral küzdenek. Több friss kutatás is figyelmeztet arra, hogy az eltevés során érdemes csökkenteni a hozzáadott cukor mennyiségét, vagy teljesen elhagyni azt, és természetes édesítőkkel vagy fermentálással kiváltani.

Modern, egészségesebb változat – cukor nélkül, természetesen

Ha Ön szeretne egy könnyebb, vércukorbarát változatot, próbálja ki ezt az újragondolt receptet:

Cékla télire – cukormentes, egészségtudatos változat

  • 3 kg cékla
  • 1 liter víz
  • 2 dl szűretlen almaecet (természetes fermentált)
  • 1 evőkanál méz vagy 1 ek stevia / eritrit (elhagyható)
  • 1 evőkanál só
  • 1 teáskanál mustármag vagy köménymag
  • 2 babérlevél
  • reszelt torma ízlés szerint

A természetes almaecet segíti az emésztést, támogatja a bélflóra egyensúlyát, és csökkentheti az étkezés utáni vércukorszintet. Az íze lágyabb, természetesebb, és nem savanyít olyan intenzíven, mint a 10%-os ecet – így érzékenyebb gyomrúaknak is jobban esik.

Fermentált cékla – probiotikum a kamrában

Ha nyitott az újdonságokra, bátran próbálja ki a fermentált céklát, amelyet savanyúvíz és ecet helyett természetes erjedéssel tartósítanak. Az eljárás egyszerű, és az így kapott savanyúság élő baktériumokat tartalmaz, amelyek probiotikus hatásúak, segítik a bélflórát és az immunrendszert.

Fermentált cékla házilag:

  • 1 kg cékla (szeletelve vagy reszelve)
  • 1 liter víz
  • 1 evőkanál só
  • fűszerek ízlés szerint (torma, babérlevél, bors, fokhagyma)

Az összetevőket steril üvegbe tesszük, a céklát jól lenyomkodjuk, hogy ellepje a sós víz, majd lesúlyozzuk. Fedjük le lazán (fermentáló tető vagy gézlap), és szobahőmérsékleten 5–7 napig erjesztjük. Ezután hűtőbe tesszük, ahol még hónapokig eltartható.

A fermentált cékla antioxidáns-tartalma növekszik, jobban emészthető, és különleges, pezsgő íze van. Egy 2025-ös összehasonlító tanulmány kimutatta, hogy a fermentálás során a cékla biohasznosulása és fenoltartalma jelentősen nő.

Hasznos tippek a tökéletes cékla elrakáshoz

  • Válasszon sötétbordó fajtát, például „Detroit Dark Red” – ennek a legmagasabb a nitrát- és betalain-tartalma
  • A főzőlevet ne öntse ki – kiváló alap lehet céklakrémleveshez, és sok antioxidánst tartalmaz
  • Ne használjon túl nagy üvegeket – jobban eláll kisebb adagokban
  • Sterilizáljon alaposan – akár mosogatógépben, akár forró vízben, az üveg és a tető is legyen csíramentes
  • Kóstolja meg a levet mielőtt ráönti a céklára – savanyúságot, édességet még finomhangolhat
  • Édes íz nélkül is finom lehet – különösen, ha frissen reszelt tormával és egy csipet sóval tálalja

Összegezve: hagyomány és tudomány együtt

A cékla télire való eltevése egyszerre hagyományőrzés és egészségtudatos döntés. Lehet, hogy nagymamáink még nem beszéltek nitrátokról, betalainokról és mikrobiomról – de ösztönösen tudták, hogy a kamrába zárt cékla jót tesz testnek és léleknek. Mi most ehhez annyit tehetünk hozzá, hogy okosabban, tudatosabban, még ízletesebben őrizzük meg ezt az örökséget.

Akár klasszikus ecetes, akár cukormentes, akár fermentált változatot választ – egy biztos: a saját készítésű cékla egészségesebb, olcsóbb és finomabb, mint bármilyen bolti változat.

Mire jó a cékla? 18 ok, amiért megéri többet enni belőle!
Kapcsolódó cikk

Mire jó a cékla? 18 ok, amiért megéri többet enni belőle!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# cékla # cékla télire # recept # savanyúság # Életmód

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés