Ezeket látta már?

A legkrémesebb sütőtök krémleves fűszeres pirított kenyérkockákkal

Színes
2024. október 28. 10:34
sütőtök, leves, krémleves, recept

Ez a krémleves tökéletes választás egy hűvös őszi napon: ízgazdag, krémes - garantáltan az egyik kedvence lesz az őszi szezonban.

Ősszel ez a sütőtök krémleves egyszerűen kihagyhatatlan! Elmondjuk, hogyan lehet igazán krémes és ízekben gazdag levest készíteni, amit a ropogós, fűszeres kenyérkockák tesznek teljessé.

Hozzávalók:

A leveshez:

  • 1 közepes méretű sütőtök (kb. 1-1,5 kg)
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb burgonya
  • 1 répa
  • 700 ml alaplé (zöldség- vagy csirkealaplé)
  • 200 ml főzőtejszín
  • 1 evőkanál olívaolaj vagy vaj
  • 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér (vagy 1/2 teáskanál őrölt gyömbér)
  • Só, bors ízlés szerint
  • Egy csipet szerecsendió

A fűszeres kenyérkockákhoz:

  • 3 szelet kenyér (szikkadt kenyér is tökéletes)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1/2 teáskanál szárított oregánó
  • 1/2 teáskanál szárított kakukkfű
  • Egy csipet fokhagymapor
  • Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

A sütőtök előkészítése

A sütőtököt pucoljuk meg, és vágjuk közepes kockákra. A burgonyát és a répát is hámozzuk meg, majd daraboljuk fel.

A leves elkészítése

Egy nagy fazékban hevítsük fel az olívaolajat vagy vajat, majd dinszteljük meg benne a felaprított vöröshagymát, amíg üveges lesz. Adjuk hozzá a fokhagymát és a frissen reszelt gyömbért, majd pároljuk további 1-2 percig, hogy az ízek összeérjenek.

Adjuk hozzá a felkockázott sütőtököt, burgonyát és répát, majd öntsük fel az alaplével. Fedő alatt főzzük körülbelül 20-25 percig, vagy amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak. Ha a sütőtök és a burgonya könnyen szétnyomható, a levesünk alapja kész.

Krémesítés

Amikor a zöldségek puhára főttek, botmixerrel pürésítsük a levest, amíg teljesen sima és krémes állagú nem lesz. Adjuk hozzá a tejszínt, majd ízesítsük sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval. Forraljuk össze pár percig, hogy a tejszín tökéletesen elkeveredjen a levessel.

Fűszeres kenyérkockák elkészítése

Amíg a leves rotyog, készítsük el a ropogós kenyérkockákat. Vágjuk a kenyérszeleteket kis kockákra, majd egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat. Dobjuk bele a kenyérkockákat, és pirítsuk meg őket, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek. Fűszerezzük oregánóval, kakukkfűvel, fokhagymaporral, sóval és borssal, majd forgassuk át, hogy mindenhol fűszeresek legyenek.

Tálalás

Tálaljuk a sütőtök krémlevest forrón, és szórjuk meg a tetejét a ropogós kenyérkockákkal. Ha szeretnénk, díszíthetjük még egy kevés tejszínnel vagy friss petrezselyemmel is.

Ezt a téli ételt válassza, ha magas a vérnyomása!
Kapcsolódó cikk

Ezt a téli ételt válassza, ha magas a vérnyomása!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# sütőtök # recept # ősz # krémleves # leves

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés