Ezeket látta már?

Ez a 10 étel bizonyítottan hozzájárulhat a hosszabb élethez

Színes
2025. augusztus 07. 08:04
egészséges étkezés, növényi,

Egyre több kutatás igazolja, hogy nem csupán a gének, hanem az étkezési szokások is alapjaiban befolyásolhatják élettartamunkat.

A tudomány szerint a hosszú élethez nem kell csodadiétákban gondolkodni: elegendő, ha rendszeresen olyan ételeket választunk, amelyek támogatják a szív- és agyműködést, csökkentik a gyulladást, és segítik a test egészséges működését. Természetesen az alábbi ételek önmagukban nem nyújtanak garanciát a hosszú életre, hiszen az, hogy meddig élünk, rengeteg mindenen múlik, de az biztos, hogy ha egészségesen étkezünk, azzal sokat tehetünk magunkért.

Extra szűz olívaolaj

Az olívaolajban található egyszeresen telítetlen zsírsavak és polifenolok erős gyulladáscsökkentők, amelyek hozzájárulhatnak a korai halálozás, a szívbetegség és bizonyos típusú rák kialakulásának csökkentéséhez.

Halak - lazac, szardínia

Az omega‑3 zsírsavakban gazdag halak rendszeres fogyasztása javítja a vér lipidprofilját, csökkenti a gyulladást, és lassíthatja az érelmeszesedést.

Diófélék

A napi pár szem dió antioxidánsokban gazdag, csökkenheti a gyulladásokat, és támogatja az érrendszer egészségét.

Teljes kiőrlésű gabonák - zab, quinoa, barna rizs

A rostban gazdag gabonák segítenek normalizálni a vércukor- és koleszterinszintet, miközben támogatják a szív- és a bélrendszer egészségét.

Bab, lencse és hüvelyesek

A hüvelyesek kitűnő növényi fehérje-, rost- és mikrotápanyag-források: rendszeres fogyasztásuk összefüggésbe hozható a hosszabb élettartammal.

Zöld leveles zöldségek és bogyós gyümölcsök

A spenót, a kelkáposzta, az áfonya, a cseresznye és más bogyós gyümölcsök magas antioxidáns és polifenol tartalmuk révén támogatják az agyműködést, csökkentik a gyulladást és elősegítik az idegrendszer egészséget.

Étcsokoládé, avokádó, gomba

A Cleveland Clinic szakértője szerint az étcsokoládé, az avokádó és a különböző gombák rendszeres fogyasztása antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásuk révén hozzájárulhatnak a hosszabb és egészséges élethez.

Összegzés

  • A táplálkozás fontos szerepet játszik az élettartam meghosszabbításában, kutatások bizonyítják.
  • Az olívaolaj gyulladáscsökkentő hatással bír, csökkenti a szívbetegségek és rák kockázatát.
  • Az omega-3 zsírsavakban gazdag halak elősegítik az érelmeszesedés lassítását.
  • Rostban gazdag gabonák és hüvelyesek támogatják az anyagcserét és szív-egészséget.
  • Spenót, bogyók, dió és antioxidánsban gazdag ételek védik a sejteket és támogatják az idegi egészséget.
Ez történik a szervezettel, ha gyakran eszünk görögdinnyét
Kapcsolódó cikk

Ez történik a szervezettel, ha gyakran eszünk görögdinnyét

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# étkezés # öregedés # egészséges étkezés # antioxidáns

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés