Ezeket látta már?

Ismétlődő éjszakai köhögés: ezek a tüdőgyógyász tanácsai

Éjszakai köhögés oka ellen orvos

Több oka is lehet, ha már hosszabb ideje, egyéb tünet vagy légúti betegség jele nélkül nem tudunk nyugodtan aludni a köhögés miatt.

Az éjszakai köhögési rohamok hátterében álló két gyakori okról és kezeléséről dr. Tárnok Ildikótüdőgyógyász, allergológus nyilatkozott.

Allergénekkel osztjuk meg az ágyunkat

A köhögés allergia jele is lehet. Az éjszaka jelentkező tüneteket több allergén is okozhatja.

 1. Pollenszezonban napközben a hajunkra is rengeteg pollen tapad. Ha este nem mosunk hajat, akkor egész éjszaka nagy dózisban kapjuk az allergiás tüneteket okozó polleneket. 
 2. Az ágyunkban azonban előszeretettel telepednek meg háziporatkákis. Számukra azért különösen előnyös ez a helyzet, mivel elhalt emberi hámsejteket fogyasztanak, itt pedig nagy mennyiségben találhatnak maguknak táplálékot. Mivel szabad szemmel nem látható, mikroszkopikus méretű élőlényekről van szó, jelenlétüket csak az allergiás tüneteink jelzik.
 3. Köhögési rohamot éjszaka penészgombaallergia is okozhat. Nézzünk körül a hálószobában, ha ilyen panaszaink jelentkeznek. Az ablakok környéke és a sarkok mellett lessünk be az északi falra tolt bútorok mögé is, a falon látható elszíneződések, foltok után kutatva.
 4. Ha a lakásban házi kedvencet is tartunk, sajnos az ő jelenléte is okozhatja a tüneteinket, különösen, ha az állat a hálószobába is bejáratos.

A köhögésen kívül milyen tünetek jelezhetnek még allergiát?

 1. szemviszketés, könnyezés
 2. orrviszketés
 3. orrfolyás
 4. orrdugulás
 5. tüsszögés

Tipp: Ha allergiára gyanakszunk, vizsgáltassuk ki magunkat! Allergia teszt segítségével meg lehet határozni, hogy mi okozza a tüneteinket, és személyre szabott kezeléssel végre nyugodt éjszakák elé nézhetünk. Emellett persze ajánlott néhány házi praktikát is bevetni az allergének ellen.

Ezek az allergia okai és tünetei - kattintson tovább!

 1. Pollenallergia esetén szezonban minden este javasolt hajat mosni, a párnahuzatot gyakrabban cserélni. 
 2. Az utcai ruhát tartsuk a hálószobán kívül, szabaduljunk meg a felesleges porfogóktól, például újságoktól, plüssöktől, a könyvek kerüljenek inkább a nappaliba. 
 3. Legalább hetente egyszer porszívózzunk nagy teljesítményű, HEPA szűrős készülékkel.
 4. Allergénmentes, 60 vagy 90 fokon mosható ágyneműt használjunk. Az ágynemű huzatot hetente, az ágyneműt havonta mossuk át magas hőmérsékleten. 60 fok felett a poratkák elpusztulnak. 
 5. Háziállat allergia esetén kedvencünket ne engedjük be a hálószobába, de lehetőség szerint a lakásba se.

Köhögési roham éjszaka - asztma tünete?

Nem megfelelően kezelt allergia szövődménye is lehet, ám önállóan, allergia nélkül is kialakulhat az asztma. Gyakran nem kötjük össze a köhögéssel, pedig kezdődő asztmánál hiányozhatnak a tipikus tünetek. A kezdetben még csak terhelésre jelentkező nehézlégzés, mellkasi szorító érzés, sípoló légzés helyett az asztma első tünete lehet a gyakori éjszakai köhögési roham, az elhúzódó köhögés is.

Tipp: Ha asztmára utaló tüneteink vannak, tüdőgyógyász tud segíteni a kivizsgálásban és kezelésben. Első körben biztosan szükség lesz légzésfunkciós vizsgálat elvégzésére. Ha a kivizsgálás során bebizonyosodik, hogy a panaszokat asztma okozza, akkor a kezelőorvos személyre szabott kezelést állít össze. Időben elkezdett kezeléssel a tüneteink teljesen meg tudnak szűnni, az éjszakáinkat sem fogják megzavarni a visszatérő köhögő rohamok. Az asztma nem gyógyítható, de kezelhető, a betegek egészséges társaikhoz hasonlóan jó életminőséget tudnak elérni, megfelelő terápia segítségével.

Éjszakai köhögés allergia és asztma mellett több okból is jelentkezhet. Kiválthatja például reflux, szívbetegség, vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése, de köhögésre ingerelhet akár egy krónikus orrmelléküreg-gyulladás miatt a garatba lecsorgó váladék is. Ha panaszaink vannak, forduljunk orvoshoz, ne várjuk meg, míg a tüneteink rosszabbodnak!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Dohányzik és gyakran köhög? A ráknál is gyakoribb betegség jele lehet

Mi a tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

COPD

Forrás: Tüdőközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához