A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés
Szponzorált tartalom

Aludni szeretne? Ezeket a bogyókat cserélje le!

#Alvászavar #feszültség #szorongás #nyugtató
2019.04.07. Módosítva: 2018.04.10.

Tudta, hogy bizonyos gyógyszerek – közvetlen vagy közvetett – mellékhatásaként is jelentkezhet alvászavar? Milyen gyógyszerekről lehet szó?

Hirdetés

Sokféle alvászavar létezik: van, amely egy másik, akut vagy krónikus betegséggel, például alvási apnoéval, nyugtalan láb szindrómával vagy éppen szénanáthával van kapcsolatban, de előfordulhat, hogy komolyabb pszichés problémák (pl. depresszió) állnak a háttérben.

Az alvászavar gyógyszeres kezelése

Természetesen azt is jól ismerjük, amikor az izgatottság, a stressz, a feszültség vagy a frusztráció okozza az álmatlan éjszakákat. Emellett pedig az is nagy hatással van az éjszakai pihenésünkre, hogy milyen ételeket, italokat fogyasztunk.

Azonban arról se feledkezzünk el, hogy gyógyszerek mellékhatásaként (közvetlenül vagy közvetetten) is jelentkezhetnek alvászavarok.

Ha tehát úgy érezzük, hogy egyre nehezebben alszunk el, hosszú ideig álmatlanul forgolódunk, és nem tudjuk kipihenni magunkat, érdemes megvizsgálni, milyen gyógyszereket szedünk.

Nyereményjáték! Vigye haza az értékes ajándékcsomagok egyikét - Kattintson!

Az éjszakai munka, az éjszakai tanulás megzavarja a cirkadián ritmust  Forrás: EgészségKalauz

Milyen gyógyszerhatóanyag okozhat alvászavart?

Álmatlanságot és alvászavarokat okozhatnak a szívbetegségek kezelésére alkalmazott gyógyszerek, a vérnyomáscsökkentők és a koleszterinszint kezelésére alkalmazott szerek is (béta-blokkolók).

Bizonyos asztma elleni szerekben élénkítő hatóanyagok is lehetnek. A fogyasztószerek közül az amfetaminszerű hatással rendelkező, illegálisan hozzáférhető hatóanyag, a fentermin szedése is vezethet álmatlansághoz.

A figyelemhiányos/hiperaktivitás zavar kezelésére alkalmazott szerek (pl. atomoxetin) szintén okolhatók az alvászavarokért.

Az antidepresszánsokat szedők közel egyötödénél jelentkezhetnek alvászavarok (paroxetin). A MAO-gátló hatóanyagok közül a lítium és a szelegilin is hasonló hatással bír.

A pajzsmirigyproblémák fokozott álmosságot okozhatnak, így az ez ellen alkalmazott gyógyszerek is okozhatnak mellékhatásként alvászavarokat, éjszakai nyugtalanságot (L-tiroxin).

A vény nélkül kapható gyógyszerek közül is jó néhány okozhat alvászavarokat. Bizonyos fájdalomcsillapítókban, a megfázás kellemetlen tüneteit enyhítő komplex szerekben élénkítő hatóanyagok, például koffein is lehet.

A diuretikumok vagyis vízhatjók hatóanyagai (pl. furoszemid) a gyakori vizelési inger miatt okozhatnak zavart alvást.

Nem tudok elaludni: muszáj altatót szedni? Nézze meg a videót!

Hogyan aludjak jól, ha gyógyszert szedek?

Elsősorban azt kell kideríteni, hogy valóban a gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik-e az alvászavar, esetleg valamilyen más betegség vagy pszichés ok áll-e annak hátterében.

Mindenképpen beszéljünk az orvosunkkal vagy a gyógyszerésszel, ha álmatlanságot tapasztalunk. Előfordulhat, hogy a gyógyszereink cseréjére van szükség, de az is, hogy csak az adagot kell csökkenteni.

Nemcsak a gyógyszer típusa vagy adagolása lehet a "felelős" az alvászavarokért, hanem az is, hogy mikor vesszük azt be: lehetséges, hogy a probléma gyorsan megoldódhat, ha egyszerűen máshogy időzítjük a gyógyszerszedést.

Nem tud elaludni? Alvászavara van? Segíthet a melatonin, nézze meg, hogyan kell szedni!

Figyelem! Forrás: EgészségKalauz
Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.