Ezeket látta már?

Rosszul alszik? Könnyebben vezethet túlsúlyhoz, mint gondolná

pajzsmirigy, betegség, alvás, alvászavar, álmatlanság, inszomnia

Az alvászavar és az elhízás kapcsolatban állhatnak egymással.

Vannak dolgok, melyekre nem is gondolunk, vagy legalábbis hajlamosak vagyunk szőnyeg alá seperni a problémát. Ami nem szerencsés, hiszen az egészségünkről van szó, ráadásul minden mindennel összefügg. Gondolnánk például, hogy a túlsúly és az alvászavar is szoros kölcsönhatásban van egymással?

A pihentető alvás érdekében több hasznos tanácsot is érdemes megfontolni: szellőztessük ki a hálószobát alaposan, válasszunk jól szellőző, kényelmes hálóruhát, lehetőség szerint ne nézzünk képernyőt az elalvás előtti percekben. És az egyik legfontosabb, hogy semmiképp se terheljük meg szervezetünket az esti órákban, vagy a lefekvés előtt legalább 2-3 órával. Fogyasszunk inkább egészséges, könnyű étkeket, kerüljük a zsírt, a cukrot, és legyünk óvatosak a koffeinnel, alkohollal is. De igazából, ha ezeket a tanácsokat máskor sem tartjuk be, és szervezetünkben túlsúly alakul ki, akkor már önmagában ez is alvászavarokhoz vezethet.

A leggyakoribb alvászavar az alvási apnoé, amelynél oxigénhiányos állapot alakul ki, mivel alvás közben nem kapunk levegőt.

De miként is függ össze az alvási apnoé a túlsúllyal?

„Túlsúly esetén megváltozik az anyagcsere, ez pedig hosszú távon olyan betegségek kialakulásához vezet, mint az inzulinrezisztencia vagy a kettes típusú cukorbetegség” – mondja Dr. Terray-Horváth Attila, neurológus, szomnológus, a SomnoCenter Alvászavar Központ szakértője. – „A szervezetbe bevitt szénhidrátok hasznosulása is megváltozik, nagyobb mennyiségben zsír keletkezik belőlük, amely folyamatosan lerakódik a szervezetben. Kialakul a túlsúly, idővel az obezitás, s a lerakódó zsírszövet már közvetve az alvásra, az alvási apnoé kialakulására is hatással lesz.”

Hogy történik mindez? A hasi zsír súlyától hamarabb felnyomódik a rekeszizom a mellkasi űrbe és ez még inkább nehezíti a légzést. A nyaki zsír pedig szűkíti az elzáródásra hajlamos garat keresztmetszetét, így az még könnyebben elzáródik. Ez tehát egy ördögi kör: a túlsúly elősegíti az apnoé kialakulását, az alvási apnoé pedig negatívan befolyásolja az anyagcserét, hiszen az érintett személy alvása nem lesz pihentető, a fáradtságot pedig napközben plusz bevitt szénhidrátokkal fogja másnap kompenzálni. Emiatt túlsúly alakul ki, illetve a már amúgy is túlsúlyos beteg nem fog tudni lefogyni.

Egy egyszerű kalkulátor magasságunk és testsúlyunk alapján azonnal megmutatja, hogy túlsúlyosak vagyunk-e, fennáll-e esetünkben az elhízás. A BMI kalkulátor segítségével azonnal meggyőződhetünk róla, hogy melyik kategóriába tartozunk. Súlyos elhízás esetén úgy a táplálkozási és anyagcserebetegséget, mind az alvászavart komolyan kell venni és érdemes mielőbb orvoshoz fordulni.

Az egészséges étkezés és a több mozgás mindenképpen fontos lesz a változáshoz, de ha már hosszabb idő óta állnak fenn a problémák, alvásvizsgálattal és ha szükséges, légzésterápiával segíthetik a szakorvosok a mielőbbi javulást.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Inszomnia: kutatók szerint így függ össze az alváshiány a stroke-kal

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#alvási apnoe

Forrás: somnocenter