Ezeket látta már?

Melyik oldalon a legjobb aludni: bal vagy jobb?

oldal alvás, bal jobb, hason, hanyat fekve, alvási pozíciók

Nem mindegy melyik oldalt, és hogyan alszunk.

A jó alvás erősíti a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét, segíti az egészség megőrzését, hiszen alvás közben a szervezet extra fehérjéket termel, amelyek segítik az immunrendszer megerősödését, különösen stresszes helyzetekben. Ezen túlmenően alvás közben történik a hormonális szabályozás és a sejtmegújulás, ami számos egészségügyi előnyt jelent, mint például a hangulatjavulás, az étvágykontroll és a stressz csökkentése.

Mi van, ha nem hagy aludni a napi stressz?

A jó éjszakai alváshoz fontos, hogy olyan szokásokat vegyünk fel, amelyek elősegítik a relaxációt, például lefekvés előtt néhány perccel nyugtató teát iszunk, kerüljük a telefon, a számítógép vagy a televízió használatát lefekvéskor, vagy addig olvassunk egy könyvet, amíg el nem kezdünk.

Előforul, hogy a birkák számolásáig mindent megteszünk, csak hogy eludjunk már, mégsem sikerül.

Az alvási pozíció is döntő hatással lehet alvásunk minőségére és az egészségünkre

Az alvás közbeni nem megfelelő testhelyzet másnapi testfájdalmakhoz vezethet, mert attól függően, hogy milyen testhelyzetben alszik, túlterhelheti az ízületeket, különösen a gerincét, ami fájdalmat okozhat.

A párnák javíthatják az alvási pozíciót azáltal, hogy jobban tartják a nyakat és a hátat, hogy csökkentsék a gerincre nehezedő nyomást. Az oldalváltás egészségügyi előnyökkel is járhat.

Milyen érvek szólnak a bal oldal mellett?

A gyomor nagy része a hasunk bal oldaán helyezkedik el. Tehát ha a bal oldaladon alszik, a tartalma nagyobb valószínűséggel marad egyhelyben a gravitáció hatására, még akkor is, ha közben a perisztaltika működik. A jobb oldalon a gyomor megemelt helyzete nagyobb kockázatot jelenthet a savas reflux kialakulásának kockázatára, bár ez nem feltétlenül igaz mindenkire.

A savas reflux lényege, hogy a gyomor tartalma visszafelé halad a nyelőcsőben, égő érzést okozva, ami jelentős kényelmetlenséget okoz. Ha a szervezetnek egy kis időt hagy az étkezés megemésztésére lefekvés előtt, ezzel a móddal csökkentheti a savas reflux kialakulásának kockázatát.

Milyen érvek szólnak a jobboldal mellett?

Míg a bal oldal jó választásnak tűnik bizonyos gyomorproblémákkal küzdők számára, a jobb oldalon alvást összefüggésbe hozták az alvási apnoét (horkolás) tapasztaló emberek könnyebb légzésével. Egy kutatás során felmérték, hogy a légzési nehézségek súlyossága tekintetében hogyan viszonyul a bal oldalon, a jobb oldalon és a háton való alváshoz.

„Azt találtuk, hogy az alvási pozíció jelentős hatással volt az apnoés eseményekre, és a [jobb oldali alvási pozíció] csökkentette az obstruktív légúti események gyakoriságát közepesen súlyos és súlyos betegségben szenvedőknél” – összegezték a tanulmány szerzői .

A jobb oldali alvás és a jobb légzés összefüggésének pontos mechanizmusa nem teljesen világos, de egy másik tanulmányban tovább vizsgálták az alvási pozíciók echokardiográfiás változásait.

Azt találták, hogy a szívelégtelenségben szenvedő betegek a jobb oldali alvást részesítették előnyben, ami valószínűleg egy önvédelmi mechanizmus a szívműködés javítására, amiről a személy észre sem veszi, hogy csinálja.

Eetleg aludjunk hason, vagy a háton?

A bal kontra jobb kérdés eldöntésében úgy tűnik, egészségi állapotától függően ellentmondó érvek vannak. Az hason történő alvás esetén azonban a dolgok egy kicsit egyértelműbbnek tűnnek. Az ugyanis hanyat fekve szignifikánsan nagyobb szemnyomás-növekedést okoz az oldalsó alváshoz képest, ami glaukómához, optikai neuropátiához és látási problémákig vezethet.

A hason történő alvás nagyobb valószínűséggel terheli a bőrt, így nagyobb a ráncok kialakulásának kockázata, mint más testhelyzeteknek. Alvási vonalakként vagy alvási ráncokként ismert ez a jelenség, mely a párnánk feszültsége következtében alakul ki.

Átlagosan 20-szor váltunk alvási pozíciót az éjszaka folyamán, és minél több időt töltünk egy pózban, annál nagyobb az esélye annak, hogy hatással lesz a bőrünkre is. Az alvási ráncok általában kissé eltérő helyeken képződnek, mint az arckifejezésekből származó ráncok. Míg a hanyatt alvás a legjobb módja ezek elkerülésének, a fekvő helyzet előnytelen a légzés szempontjából, s gyakran hangosabb is, ha épp ez az oka a horkolásnak.

Akkor mégis, hogyan aludjak el?

A legjobb alváspozíció az oldaltfekvés, amikor a fejünk a párnán nyugszik, és lehet egy másik párna a lábak között, a térdünknél. Ebben a helyzetben a gerinc jól megtámasztott és egyenes, megakadályozza a hátfájás és a gerincsérülések megjelenését. Ezenkívül a nyomás megszűnik az ízületekben, különösen a nyakban, a térdben és a bokában.

Ezen előnyök mellett a megfelelő testhelyzetben történő alvás segít a horkolás szabályozásában, csökkenti a refluxot, és még a ráncok leküzdésében is segít. Azok számára, akik nem tudnak az oldalukon aludni, a második legjobb pozíció az, hogy hanyatt, egyenes háttal, alacsony párnára támasztott fejjel aludjanak.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kimaradó légzés alvás közben: cukorbetegséget, szívbetegséget is okozhat

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Tünetkereső, tünetellenőrző alkalmazás Tünetkereső, tünetellenőrző alkalmazás Forrás: EgészségKalauzEGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kutatás

Forrás: IFLScience
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához