Ezeket látta már?

Ezért ébredünk fel egyre korábban ahogy öregszünk

öregedés, alvás, szürkehályog, agy

Vajon a természetes öregedési folyamat része a koránkelés?

A szakértők azt javasolják, hogy az emberek hét vagy több órát aludjanak éjszakánként, és minden este ugyanabban az időben menjenek aludni. Ahogy azonban az ember elkezd kúszni a középkorban, az átlagos éjszakai alvásmennyiség 10 évente 30 perccel csökken, és hajlamosabb lesz korábban lefeküdni és hamarabb felébredni. Ennek viszont számos oka lehet.

Minden az agyban dől el

Az öregedés, az elalvás és a korábbi ébredés mintája főként az agyhoz köthető. Mint sok testrészünkkel ellentétben, az agy nem reagál annyira arra, hogy öregszünk.

Az agyba folyamatosan bejutó bemeneti adatok olyan jelzők, amelyek segítenek meghatározni, hogy hol tartunk egy nap. Például érzékeli a napfényt, a társasági jeleket, az étkezéseket és a fizikai aktivitást. Ha be van zárva egy szobába, ahol nincs fény vagy étel, azon kívül, hogy ez egyfajta kínzás, azt is nagyon nehéz lenne meghatározni, hogy milyen nap van és mennyi az idő.

A tinédzserek agya is fogadja ezeket a jelzéseket. Az idősebb felnőttek esetében azonban ezek a jelek nem kapcsolódnak egymáshoz az agyban, a természetes agydegeneráció miatt . Ez is az egyik oka annak, hogy az idősek hamarabb elfáradnak, mint a fiatalabb generáció, és megkövetelhetik, hogy korábban ágyba bújjanak, és ezért korábban is keljenek fel.

Minden a szemen múlik

A szemek a külső jelek fogadásában is nagy szerepet játszanak , és természetesen a látás az életkorral változik.

"Érdekes módon az egyik ok az, hogy az életkorral járó látásváltozások csökkentik az agyunk által kapott fénystimuláció mértékének intenzitását, ami fontos szerepet játszik a cirkadián óránk „beállításában” és annak bekapcsolva tartásában." – mondta Cindy Lustig professzor, a Michigani Egyetem kognitív és öregedési laboratóriumának tagja.

Ez azokat az embereket is érinti , akiknek szürkehályogjuk van , ez egy gyakori állapot, amely általában az idősebb generációt érinti. A betegség előrehaladtával a szemlencsén homályos foltok jelennek meg.

"Ha szürkehályoga van, az esti fény nem megy annyira a szemébe, így az agy szerint a naplemente korábban van, mint amikor ténylegesen lenyugszik" - mondta Parthasarathy.

Ez viszont befolyásolja a melatonin szintjét a szervezetben. A melatonint alváshormonnak is nevezik, és általában akkor kezd növekedni, amikor a nap lenyugszik. Ha a szürkehályog jelenléte arra készteti az agyat , hogy a nap korábban nyugszik le, mint valójában, az idő előtti melatoninszint-emelkedést okozhat, és hamarabb szeretne elaludni.

Összességében elmondható, hogy a korábbi lefekvés és a korábbi ébredés az öregedés természetes velejárója – még akkor is, ha fiatalabb korában éjszakai bagolyként azonosította magát.

Olvasson tovább!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Zöldhályog vagy szürkehályog? Így lehetséges megkülönböztetni

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

öregedés

Forrás: IFLScience
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához