Ezeket látta már?

Az is baj, ha túl sokat alszunk- ezeket a problémákat okozhatja

túl sok alvás, túlalvás, narkolepszia

Ne gondolja, hogy csak a túl kevés alvás káros az egészségére.

Mindenki tisztában van azzal, mennyire fontos az alvás a testi, lelki, szellemi feltöltődésünkhöz, és valószínűleg arról is hallottunk már, hogy a legtöbb ember mégsem alszik eleget. De mi a helyzet azokkal, aki túlságosan is sokat alszanak? Meglepő módon, egyáltalán nem tesznek jót a szervezetüknek ezzel!

Nem is hallunk mást, csak hogy az alvásnak mennyi pozitív hatása van: természetesen segít abban, hogy nappal fizikailag és szellemileg is jól tudjunk teljesíteni, de emellett számos betegség kialakulásának rizikóját csökkenti, hozzájárul a sejtjeink regenerációjához, sőt még a memóriánkat is javítja. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minél többet alszik valaki, annál egészségesebb lesz!

Mit is jelent a túl sok alvás? A szükséges alvásmennyiség egyénenként eltérő lehet: van, aki 6-7 óra alvás után van a legjobb formában, másoknak viszont 8 óra szükséges. Az életkor is befolyásoló tényező, a gyermekeknek jóval több alvásra van szüksége, mint a felnőtteknek. A szakemberek szerint mindenképpen érdemes felülvizsgálnia az alvási szokásait annak, aki rendszeresen 9-10 óránál többet alszik.

Miért nem jó túl sokat aludni?

Meglepő módon a túl kevés és a túl sok alvásnak hasonló káros következményei lehetnek az egészségünkre, például mindkettő növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának rizikóját, a stroke és a szívroham kockázatát. Ráadásul, minél többet alszik valaki, annál valószínűbb, hogy nappal sem elég aktív, ez pedig az elhízás és az azzal összefüggő problémák kockázatát is növeli. A túl sok (vagy a túl kevés) alvás rontja a szervezetünk inzulinválaszát, így nagyobb a valószínűsége az inzulinrezisztenciának és a cukorbetegségnek.

Az alvás nélkülözhetetlen az agyunk megfelelő működéséhez, így a tanuláshoz, az elsajátított ismeretek "tárolásához" és a minket érő információk feldolgozásához. A túl sok alvás azonban a memória és a kognitív funkciók romlásához vezethet.

A fejfájás is lehet a túl sok alvás következménye, egyrészt az agyunkban bekövetkező biokémiai változások miatt, másrészt pedig azért, mert minél többet alszik valaki, annál hosszabb ideig marad víz és energia nélkül a szervezete, ez pedig igen kellemetlen tüneteket (például fejfájást) okozhat.

Ok vagy tünet a túlalvás?

Mindenképpen érdemes utánajárni annak, miért alszik valaki túl sokat, különösen akkor, ha sokat alszunk, mégis nyúzottan, fáradtan ébredünk reggel. A túlalvás ugyanis nemcsak okozója lehet az egészségügyi problémáknak, hanem tünete is! Többek között a depresszió, a krónikus fáradtság, a vitaminhiány, a pajzsmirigyproblémák, a narkolepszia is állandó álmossággal jár együtt. Bizonyos betegségek – például az alvási apnoe – pedig befolyásolják, hogy mennyire pihentető az alvásunk. Gyógyszerek szintén okozhatnak állandó álmosságot (pl. antihisztaminok), mint ahogyan az is, ha valami megzavarja a cirkadián ritmusunkat.

Figyelemfelhívó tünetek, melyek túlalvást jelezhetnek

  • ha fáradtan ébred annak ellenére, hogy 7-8 aludt van
  • túlzott nappali álmosság , fáradtság. A túlalvás valójában egész nap fáradtságot okozhat.
  • fej- és izomfájdalmak
  • hangulatingadozások, ingerlékenység: a túlalvás ugyanúgy befolyásolhatja a hangulatot, mint az alvásmegvonás.
  • koncentrálási nehézségek: a túlalvás ronthatja a kognitív funkciókat, megnehezítve a fókuszálást és az információk emlékezését.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Csipkerózsika-szindróma: nem csak a mesében létezik! Ilyen tünetei lehetnek

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

alvás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához