Ezeket látta már?

Cukorbetegség, diabétesz: ezen is múlhat, hogy kialakul-e

diabétesz, cukorbetegség, inzulin, születés

A 2-es típusú cukorbetegséggel kapcsolatban fontos összefüggésre jöttek rá a kutatók.

A cukorbetegség leggyakoribb formájaként a 2-es típusú diabétesz világszerte mintegy 462 millió embert érint, ami a lakosság 6,28%-át jelentette 2017-ben egy 2020-as becslés szerint. Az amerikai egészségügyi-és járványügyi hivatala (CDC) jelentése szerint a betegség kockázati tényezői a következők:

  • 45 évesnél idősebb kor
  • túlsúly vagy elhízás
  • 2. típusú cukorbetegségben szenvedő szülő, testvér vagy testvér

A 2-es típusú cukorbetegség néhány kockázati tényezője, például az étrend, módosítható. Egy 2022-es tanulmány szerint például az egészséges, jó minőségű étrend hatására közel 30%-kal kisebb eséllyel alakul ki a 2-es típusú diabétesz.

Bélmikrobiom és cukorbetegség?

A kutatók évek óta azon dolgoznak, hogy megértsék, vajon a bélmikrobiom szerepet játszik-e a cukorbetegség kialakulásában.

A közelmúltban a Los Angeles-i Cedars-Sinai Orvosi Központ kutatói közzétették egy folyamatban lévő, prospektív vizsgálat korai eredményeit a bélmikrobiomról és a cukorbetegségről. Tíz olyan baktériumtípust találtak, amelyek összefüggésbe hozhatók a kórosan ingadozó vércukorszintek alacsonyabb arányával. Az eredményeket nemrég publikálták a Diabetes című folyóiratban.

A bélmikrobiom szerepe

A Cedars-Sinai kutatói megállapították, hogy azok az emberek, akiknek magasabb a Coprococcus nevű csoportba tartozó bélbaktériumok szintje, általában magasabb inzulinérzékenységgel rendelkeznek. Emellett azt is felfedezték, hogy a magasabb Flavonifractor-szintű bélmikrobiomokkal rendelkezők általában alacsonyabb inzulinérzékenységgel rendelkeznek.

"Az inzulinérzékenység az olyan szövetek, mint a máj, az izom és a zsír inzulinra adott válaszát jelenti, amelyek képesek szabályozni a vércukorszintet. A magas inzulinérzékenység jó inzulinválaszt jelez. Az alacsony inzulinérzékenység (más néven inzulinrezisztencia) ezeknek a szöveteknek az inzulinra adott alacsony válaszára utal. A legtöbb inzulinrezisztenciában szenvedő ember ezt úgy kompenzálja, hogy több inzulint termel. Ha az inzulintermelés nem elegendő az inzulinrezisztencia kezeléséhez, a vércukorszint megemelkedik és 2-es típusú cukorbetegség alakul ki" - magyarázta Dr. Mark Goodarzi, Ph.D., a Cedars-Sinai Endokrin Genetikai Laboratóriumának igazgatója, a tanulmány vezető szerzője.

Fontos a megfelelő baktériumok azonosítása

Az elmúlt néhány évben több tanulmány megállapította, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél alacsonyabb egy bizonyos baktériumtípus szintje, amely egyfajta rövid szénláncú zsírsavat, a butirátot termel.

"Számos korábbi tanulmány azt sugallta, hogy a butirátot termelő baktériumok elősegítik a jobb inzulinérzékenységet és a cukorbetegséggel szembeni védelmet. A mi tanulmányunk kifejezetten ilyen baktériumokat vizsgált." - mondta Dr. Goodarzi.

A kutatók azt találták, hogy míg a legtöbb butirátot termelő baktérium jobb inzulinérzékenységgel, néhány viszont inzulinrezisztenciával hozható összefüggésbe.

Bélmikrobiom: ezek a baktériumok voltak jó hatással a vércukorszintre

A vizsgálathoz a kutatók 353 olyan ember adatait elemezték, akiknél korábban nem diagnosztizáltak cukorbetegséget. A résztvevők egyike sem szenvedett nemrégiben súlyos gyomor-bélrendszeri betegségben, és nem használt olyan gyógyszereket, például antibiotikumokat, amelyek hatással lehetnek a mikrobiomra. A résztvevők orális glükóztolerancia-tesztet végeztek, és kitöltöttek egy étrendi kérdőívet.

A kutatók megállapították, hogy a résztvevők közül 28-nak cukorbetegsége volt, további 135-en pedig prediabéteszesnek minősültek. A cukorbetegségben és prediabéteszben szenvedő résztvevőket egyetlen csoportba sorolták, és összehasonlították a 189 egészséges glükóztoleranciával rendelkező résztvevővel.

A résztvevőket arra kérték, hogy a klinikára való megérkezés előtt 1-2 nappal gyűjtsenek székletmintát. A kutatók később genetikai szekvenálást végeztek a székletmintákon, hogy tanulmányozzák a résztvevők bélmikrobiomját.

A kutatócsoport elemezte a résztvevők egészséges inzulinszint fenntartására való képessége, és a székletmintákban talált 36 butiráttermelő baktérium közötti összefüggéseket. A kutatók megállapították, hogy a vércukorszint-eltéréseket mutató résztvevők idősebbek, gyakrabban férfiak és magasabb BMI-vel rendelkeztek.

Felfedezték, hogy a Coprococcus és a rokon baktériumok jótékony hatással voltak az inzulinérzékenységre. A Flavonifractor azonban, annak ellenére, hogy butirátot termelt, inzulinrezisztenciával járt együtt. Az elemzések során 10 baktériumot találtak, amelyek a vércukorszint rendellenes ingadozásának alacsonyabb arányával, és két baktériumot, amelyek a vércukorszintre gyakorolt kedvezőtlen hatással voltak.

"Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a Coprococcus és a rokon baktériumok növelése vagy a Flavonifractor csökkentése javíthatja az inzulinérzékenységet és megelőzheti a cukorbetegséget" - mondta Dr. Goodarzi.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Csodás változások: ezt tapasztalhatja meg, ha lemond a cukorról

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#Cukorbetegség

Forrás: MedicalNewsToday