Ezeket látta már?

Rosszul kezelt cukorbetegség: erős szomjúságérzettel és végtagzsibbadással jelezhet

cukorbetegség,  diabétesz zsibbadás, szomjas

Azoknál a cukorbetegeknél, akiknek egyáltalán nincs, vagy nem megfelelően van ellenőrzés alatt tartva a vércukorszintje, számos tünet jelentkezhet.

De egyáltalán milyen okai lehetnek a kontrollálatlanságnak és milyen jelek azok, amelyekkel feltétlenül orvoshoz kell fordulni? Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, a terhességi- és a 2-es típusú cukorbetegség specialistája válaszol a kérdésekre.

Hogyan lehet kontrollálatlan, vagy nem megfelelően kezelt a cukorbetegség?

Számos oka lehet annak, ha a cukorbetegség kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt. Előfordulhat, hogy gyógyszeres vagy inzulinkezelés alatt álló betegnek azért magas a vércukorszintje, mert jó ideje nem járt felülvizsgálaton. Akkor kiderült volna, hogy változtatni kell a kezelésén, esetleg más gyógyszert/ inzulint kell kapnia.

Az is nagyon gyakori jelenség, hogy a cukorbetegek még a diagnózisig sem jutnak el, erre jó példa, hogy az Egyesült Államokban több, mint 37 millió főre becsülik a cukorbetegek számát, miközben erről 8,5 milliónak nincs diagnózisa. Ritkább eset, de az is megtörténik, hogy valaki a diagnózis birtokában nem vesz részt kezelésben. Holott a kezeletlen vagy nem jól kezelt cukorbetegség nem csak az életminőséget rontja, de ha tartósan magas marad a vércukorszint, az akár életveszélyes állapothoz is vezethet. Éppen ezért mindenképpen fel kell figyelni azokra a tünetekre, amelyek a nem megfelelő kontrollra utalnak és mihamarabb orvoshoz kell fordulni.

Ez lehet a 8 figyelmeztető jel

1. Magas vércukorszint

Ez a legnyilvánvalóbb jele annak, hogy a cukorbetegség több figyelmet igényel. A diabetológus ugyanis minden esetben javasol egy célértéknek számító vércukorszintet, ami az általa elrendelt gyógyszerekkel és életmód változtatásokkal általában elérhető és tartható. Ha azonban valakinek túl magas, esetleg még emelkedik is vagy túl alacsony a vércukorszintje, mindenképpen fel kell keresnie a kezelőorvost, ugyanis a kezelési terv módosításra szorul.

2. Gyakori fertőzések

A magas vércukorszint növeli a fertőzési hajlamot, ezért intő jel, ha valakinél egyre gyakrabban jelentkeznek például bőrt érintő fertőzések, húgyúti fertőzés, légúti betegségek, gombás fertőzés. Ez utóbbi különösen jellemző lehet a cukorbetegeknél. Ezen kívül a külső sérülések, vágások esetén is megfigyelhető a lassú gyógyulás, esetleg a helyzet súlyosbodása, szélsőséges esetben akár a vérmérgezésig fajulóan. Különleges figyelmet és kezelést igényel ezért az ún. diabéteszes láb, amely kezelés nélkül akár az amputáció oka is lehet.

3. Gyakori vizelés, állandó szomjúság

A polyuriának nevezett gyakori vizelés tipikus jele lehet a nem (megfelelően) kezelt cukorbetegségnek. (Bár nyilvánvalóan más, jellemzően urológiai okok is vezethetnek ide.) Ilyenkor akár 20-szor is vizelnie kell naponta az érintett személynek, ami a magas vércukorszint miatt következik be, ugyanis a szervezet megpróbálja megszabadítani a vért a felesleges vércukortól. Ráadásul, ha magas a vércukorszint, az érintettek többet is isznak, ami több vizelet termését eredményezi.

Ennek a jelenség az az oka, hogy a magas vércukorszint dehidrációhoz vezet, ráadásul a szervezet vízmegkötő képességét is csökkenti. Ilyenkor túlzott szomjúságot, krónikus szájszárazságot és szédülést tapasztalhat a beteg, szélsőséges esetben ezt polydipsiának nevezik. Kezeletlen 1-es típusú cukorbetegeknél gyakoribb. Mind az extrém szomjúság, mind a gyakori vizelés akkor valószínűbb, ha a vércukorszint 14 mmol/l fölött van.

4. Növekvő étvágy, hízás nélkül / fogyás

A kezeletlen cukorbetegeknél úgy is magas lehet a vércukorszint, hogy a sejtek nem tudják azt energiaforrásként használni. Ennek az az oka, hogy a szervezet nem termel elég inzulint vagy nem tudja azt megfelelően hasznosítani, ami nélkül pedig a szervezet energiadeficitben lesz. Ez a folyamat vezet el a megnövekedett étvágyhoz, ami nem igazén tud kielégülni, hiszen nem jól működik az energiatermelés. Ha tehát annak ellenére sem nő a súly, hogy az étvágy megnőtt, az arra utalhat, hogy a szervezet nem tudja az ételből fedezni az energiaszükségletét.

A testsúllyal kapcsolatos további tünet lehet a fogyás, ami a glükóz felszívódásának képtelensége miatt jelentkezhet, valamint a gyakori vizelés is hozzájárulhat a testsúlyvesztéshez.

5. Édeskés (aceton szagú) lehelet

Édeskésnek, gyümölcsösnek is tűnhet a lehelet, ha túl magas a vércukorszint. Ha ugyanis a szervezet az inzulinproblémák miatt nem jut hozzá a glükózhoz a vérből, a zsírt fogja lebontani, hogy energiát nyerjen. Ez a folyamat pedig egy aceton nevű vegyi anyagot hoz létre, aminek édeskés illata van.

6. Veseproblémák

Idővel a magas vércukorszint az ereket is károsíthatja, beleértve a vese ereit is. Amikor pedig a vesének erőteljesebben kell dolgoznia, hogy megszűrje a vért, akár vesebetegség is kialakulhat, nem véletlenül jár olyan gyakran együtt ez a két betegség. Veseproblémára utalhat a sötét, esetleg véres, habzó vizelet, vesetáji fájdalom, krónikus húgyúti fertőzés. Mivel azonban a vesebetegség kezdetben sokszor teljesen tünetmentes, már csak a súlyos károsodás megelőzése miatt is fontos a cukorbetegség megfelelő kezelése.

7. Szív-érrendszeri tünetek

A cukorbetegeknek gyakran vannak kardiológiai problémái is, mint például a magas vérnyomás, a magas vércukorszint és a közvetetten ide kapcsolódó elhízás. Ennek az oka a magas vércukorszint miatt kialakuló érszövődmények és annak következményei. Ha tehát bármiféle szív-érrendszeri tünetet tapasztal valaki magán, például mellkasi fájdalmat, szívritmuszavarra utaló jeleket vagy magasabb vérnyomást mér, mindenképp kardiológushoz és ha ismert cukorbeteg, diabetológushoz is kell fordulnia.

8. Bizsergés, zsibbadás

Ha hosszú távon is kezeletlen marad a magas vércukorszint, az az idegeket is károsíthatja, különösen azokat, amelyek a kezek, a lábak érzeteit befolyásolják. A bizsergés, a zsibbadás, az érzéskiesés a diabéteszes neuropátia jele is lehet tehát, amelyhez akár éles, áramütésszerű idegi eredetű fájdalom is társulhat.

Oki kezeléssel és a vércukorszint rendezésével javulás várható

A fentiekből is látható, hogy a cukorbetegség diagnosztizálása, kezelése és rendszeres kontrollja elengedhetetlen a szövődmények kikerülése és az életminőség fenntartása érdekében. Nem szabad megvárni, amíg súlyos tünetek hívják fel a figyelmet a bajra, hiszen akkor már csak tűzoltásra van lehetőség.

– hangsúlyozza dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, a terhességi- és a 2-es típusú cukorbetegség specialistája. – A jó hír viszont, hogy megfelelően beállított és rendszeresen kontrollált kezeléssel, valamint megfelelő életmóddal a cukorbetegséggel jó minőségű életet lehet élni.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ha így emelkedik meg a vérnyomása, forduljon kardiológushoz!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Cukorbetegség

Forrás: Cukorbetegközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához