Ezeket látta már?

Hőségriadó és cukorbetegség: erre figyeljen a kánikulában, hogy ne legyen baj!

cukorbetegség, diabétesz, hőség, nyár

Aki cukorbeteg, annak fokozottan kell figyelnie egészségére és életvitelére, hogy a nyár számára is gondtalanul teljen.

A vércukor önkontroll, a megfelelő hidratáció és a hőség elleni védelem elengedhetetlen elemei az önmagunkról való gondoskodásnak és a betegségünkkel járó szövődmények csökkentésének – hangsúlyozza dr. Porochnavecz Marietta a Cukorbetegközpont diabetológusa, akit a diabéteszesek nyári teendőiről kérdeztünk.

Legyen elővigyázatos!

Harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos az ország egész területére, ami azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet legalább három napon keresztül eléri, vagy meghaladja a 27 °C-ot. A nyári meleghez való alkalmazkodás az egészséges szervezetet is megviseli. A hőség okozta fokozott verejtékezés miatt könnyen kiszáradhatunk, csökken a vérnyomásunk és a vércukorszintünk, miközben gondoskodnunk kell bőrünk fényvédelméről is. A cukorbetegek esetében azonban még nagyobb odafigyelést igényel ez az időszak – hívja fel az érintettek figyelmét dr. Porochnavecz Marietta.

Hőség? Hipoglikémia-veszély

A hőség megváltoztathatja a szervezet inzulinfelhasználását – magyarázza a szakértő, aki hozzáteszi, hogy a szervezet anyagcseréje kánikulában (és párás időben) magasabb, a megnövekedett inzulinfelhasználás miatt pedig a cukorbetegeknél gyakrabban alakulhat ki veszélyes hipoglikémiás állapot. Alacsony vércukorszintet jelez a szédülés, izzadás, remegés, de súlyosabb esetben beszédzavar és eszméletvesztés is kialakulhat. Különösen fontos tehát a megszokottnál gyakoribb vércukormérés, és sok esetben az inzulinadag módosítására is szükség lehet.

A betegeknek azt tanácsolom, hogy kánikula idején lehetőleg ne tartózkodjanak a szabadban, és mindig ellenőrizzék vércukorszintjüket étkezés, valamint testmozgás (megerőltető fizikai tevékenység) előtt és után. Mindig legyen kéznél náluk pár szem szőlőcukor és keksz is, amit vészhelyzetben gyorsan elfogyaszthatnak.

Hipoglikémia esetén érdemes az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) által javasolt 15-15-ös szabályt alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy először fogyasszanak el 15 g gyorsan felszívódó szénhidrátot (pl. 1,5 dl almalé vagy 1 evőkanál méz vagy 3-4 db gyógyszertári glükóztabletta), majd 15 perc múlva mérjék meg vércukorszintjüket. A 15-15-ös szabályt addig kell ismételni, amíg a vércukorszint az egészséges tartományba nem kerül. Ha a vércukorszint normalizálódott, akkor ajánlott lassan felszívódó szénhidrátot is fogyasztani (pl. egy szendvicset).

Hőség? Kiszáradás veszély!

A nyári kánikulában a kiszáradás elkerülése jelentheti a legnagyobb kihívást. A cukorbetegeknél ennek az állapotnak különösen nagy jelentősége van, hiszen a vércukorszintet is negatívan befolyásolhatja.

„A diabétesz szövődménye, az erek és az idegek károsodása miatt csökken a verejtékezés képessége. Ez a magyarázata annak, hogy a cukorbetegeket jobban veszélyezteti a hőkimerültség és hőguta. Ha a cukorbeteg nem iszik elegendő folyadékot, az a vércukorszint emelkedését okozza, a magas vércukorszint pedig fokozott vizeletürítéshez és kiszáradáshoz vezethet. Amennyiben a diabéteszes beteg vízhajtó készítményt is szed, az szintén növeli a kiválasztott vizelet mennyiségét, ami fokozza a dehidratáció kockázatát. Ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a diabéteszesek fogyasszanak kellő mennyiségű folyadékot (elsősorban vizet, ásványvizet), de a nagy nyári melegben kerüljék az alkoholfogyasztást, ami köztudottan alacsony vércukorszintet okozhat.”

Mint dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont orvosa mondja, a megfelelő gyógyszeres terápia mellett, rendszeres vércukorszint önellenőrzéssel és gondos hidratációval, valamint a megfelelő életmódbeli szokások kialakításával csökkenthető a kánikula okozta egészségügyi szövődmények kockázata.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Extrém fáradtság: van, amikor cukorbetegség áll a háttérben

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Cukorbetegség

Forrás: Cukorbetegközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához