Ezeket látta már?

Ezek a melanóma első jelei - megelőzheti az áttéteket, ha időben felfedezi

melanóma, bőrrák, bőrbetegség, tünet, daganatos betegségek

A melanoma a bőrrák leggyakoribb fajtája - és sajnos igen agresszív. Minél előbb fedezik fel, annál kisebb az esély az áttétképződésre.

Első ránézésre a szeplőhöz hasonlít, de nagyon fontos, hogy meg tudjuk attól különböztetni, sőt. Meglévő anyajegyek elváltozása is lehet melanoma, amit jobbára észre sem veszünk...

A bőrráknak több formája létezik, ez nem számít különlegességnek azokban az országokban, földrészeken, ahol magas az évi napsütéses órák száma.

A bőrrák legsúlyosabb formája a melanoma. A betegség a melanocitákból, a bőr külső rétegének, az epidermisnek kisméretű sejtjeiből indul. Ezek a sejtek felelősek a bőr pigmentációjáért, tehát a bőrszínért.

Ha időben nem kerül kimutatásra (és eltávolításra) a melanoma/melanomák, akkor a bőr mélyebb rétegeibe terjednek, innen szóródhatnak a szervezet bármely részébe, pl. áttétet adhatnak a májba, agyba. A távoli szervekben okozott működészavarok végső soron halálos kimenetelűek.

A melanoma rátnézésre a szeplőhöz hasonlítható

Többféle színű lehet: fekete, kék, barna, vörös, halványszürke. A szeplőktől eltérően határai szabálytalanok. Színük nem egyforma, megtekintésre folthoz hasonló kinézetűek. Eleinte általában laposak, később térben is növekednek, tehát magasodnak, kiemelkednek.

Íme a legfontosabb kérdések a melanoma kezelése kapcsán - kattintson!

A melanoma megjelenésének első jele, hogy a bőrfelületen új folt jelenik meg, vagy egy apróbb elváltozás egy már meglévő anyajegyen vagy szeplőn. Változik annak mérete, alakja, színe. Hetek, hónapok alatt változik meg, tehát nem néhány napon belül.

Serdülőkorban normális jelenség, hogy változnak az anyajegyek, ráadásul kb. egyidőben. Ha csak egy változik, vagy az egyik gyorsabban változik a többinél, fel kell keresni az orvost, és kikérni a tanácsát.

A melanoma kialakulásának kockázati tényezői

A legfontosabb természetesen a napfény-expozíció, főképpen csecsemő- és kisgyermekkorban. Az egy alkalomnál többször előforduló napégés pl. komoly kockázat egy évekkel későbbi melanoma kialakulásához. Fokozottabb a kockázat azoknál is, akik világos bőrűek, vörös hajúak és kék szeműek. A betegség családi előfordulása is figyelmeztető jel. De mindezektől függetlenül is kialakulhat a melanoma.

Fontosnak tekinthető, hogy maga az elváltozás milyen, tehát, hogy a bőrben milyen mélyre terjedt. Ez azzal is összefügg, hogy milyen korán kerül/t felismerésre. Ha a melanoma befelé terjedése 0.75 mm-nél kevesebb, a gyógyulási esély az eltávolítása után kb. 95%. Átlagosan mondható, hogy a felismert melanomás esetekben mintegy 85%-a még a diagnózist követő 5 év múlva is életben vannak a betegek.

Bár a melanoma a test más, napsütésnek nem kitett részén is előfordulhat (pl. szájüreg, szem, belek) a védekezés legjobb módszere a direkt napsugárzás kerülése.

Ez főképpen úgy oldható meg, ha délelőtt 10 és délután 3 óra között nem tartózkodunk a szabadban, kellő védőhatású napszemüveget és napvédő krémet használunk, napvédő ruházatot, széles karimájú kalappal.

Bőrünket érdemes magunknak is rendszeresen vizsgálnunk, ha új foltot észlelünk a bőrfelületen, és kétségeink vannak annak természete felől, keressük fel az orvost.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Álcázhatja magát – így ismerheti fel a legagresszívebb melanoma típust

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#melanóma

Forrás: EgészségKalauz