Ezeket látta már?

Újabb rákgyógyszer a láthatáron? (egy vizsgálatsorozat nyomában)

2010.06.15. Módosítva: 2015.11.04.

Rákgyógyszer az ausztrál esőerdőből? Az ausztráliai esőerdőben élő egyik növényből kivont rák elleni gyógyszer az emberkísérletek szakaszába léphet, miután állatokban sikeresen elpusztította a műtéttel nem gyógyítható daganatokat.

A queenslandi QBiotics Limited cég bejelentette, hogy a trópusi esőerdőben élő cserje magvából kinyert EBC-46 (kémiai szempontból diterpén-észter származék, a szerk.) készen áll a humán kísérletekre, miután több mint 100 kutyában, macskában és lóban sikeresen kezeltek vele ún. szolid tumorokat.

Újabb rákgyógyszer a láthatáron? (egy vizsgálatsorozat nyomában)

"Több mint 150 állatot kezeltünk ... különböző daganatokkal, és készen állunk arra, hogy a humán vizsgálatok szakaszába lépjünk" – nyilatkozta Dr. Victoria Gordon, a vállalat vezérigazgatója. Gordon elmondta, hogy az eredmények eddig azt bizonyítják, hogy a gyógyszer különféle rosszindulatú daganatok, például bőrrák, fej- és nyakdaganatok, emlőrák és prosztatarák esetében is hatékonynak bizonyult. A gyógyszer detonátorként működik a daganatok belsejében, arra ösztönözve az inaktív jóindulatú fehérvérsejteket, hogy felvegyék a harcot és legyőzzék a rákot.

A cég hat éve fejleszti a gyógyszert az óta, hogy a korábban ismeretlen molekulát felfedezték az őshonos ausztrál cserjében, és azt remélik, hogy elegendő pénzügyi támogatást szereznek ahhoz, hogy 2011-ben megkezdhessék az emberen végzendő gyógyszervizsgálatokat.

Gordon szerint a vegyület kiválóan bizonyítja, miért érdemes megőrizni az egyedülálló ausztrál trópusi esőerdőt.

"A világ esőerdői káprázatos biológiai forrásként szolgálnak, amelyet meg kell őriznünk, és nagy becsben kell tartanunk" – írja közleményében. "Azon kívül, hogy számos új gyógyszer titkát rejtheti, mindazon faj több mint a felének otthont ad, amelyekkel bolygónkat megosztjuk."

Forrás: Medipress