Ezeket látta már?

Vastagbélrák: ilyen ételek növelhetik férfiaknál a daganat esélyét

hasfájdalom, vakbélgyulladás, hasfájás, fájdalom

A kutatók arra keresték a választ, hogy a vastagbélrák és egyes ételek fogyasztása között van-e kapcsolat.

Bár már régóta ismert, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek nem tesznek jót a szervezetnek. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek - vagy UPF-ek - tele vannak hozzáadott összetevőkkel, többek között cukorral, zsírral és sóval. Emellett alacsony a fehérje- és rosttartalmuk.

Egyre több ultrafeldolgozott élelmiszer fogy

Ide tartoznak a feldolgozott hústermékek, üdítőitalok, a chipsek, a csokoládék, az édességek, a fagylaltok, az édesített reggeli gabonapelyhek, a csomagolt levesek, a csirkefalatkák, sült krumplik.

Az elmúlt 30 évben az emberek világszerte egyre többet fogyasztanak ezekből a termékekből. Ez annak ellenére történt, hogy egyre több bizonyíték van arra, hogy az UPF-ekben gazdag étrend növeli számos krónikus betegség, köztük a szívbetegségek és a rák kockázatát. Eddig kevés tanulmány foglalkozott azonban kifejezetten a vastagbélrák kockázatával.

Vastagbélrák és ultrafeldolgozott ételek: eltérés nők és férfiak között

A mostani vizsgálatban a a kutatók 206 248 amerikai felnőtt (46 341 férfi, 159 907 nő) adatait vizsgálták három nagy amerikai egészségügyi adatbázis segítségével. A résztvevők az étrendjükkel kapcsolatban négyévente egy részletes kérdőívet töltöttek ki. A legfeljebb 28 éves követési idő alatt 1294 férfinál és 1922 nőnél alakult ki vastagbélrák.

Azoknál a férfiaknál, akik a legtöbb ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztották, 29%-kal nagyobb volt a vastagbélrák kockázata. Az adatok elemzése során kiderült, hogy a férfiaknál az egyes hús-, baromfi- és tenger gyümölcsei készítmények, valamint a cukros italok fogyasztása a vastagbélrák megnövekedett kockázatával volt összefüggésben. Ezek közé a termékek közé tartoznak az egyes feldolgozott húsok, mint például a sonka, szalonna, kolbász vagy a halpogácsa.

A kutatók szerint a nőknél nem volt kapcsolat az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása és a vastagbélrák kockázata között. Érdekes, hogy a nőknél a joghurt és a tejes desszertek segítettek csökkenteni a vastagbélrák esélyét. Hogy pontosan mi állhat a jelenség hátterében, a tudósok egyelőre nem tudják. Annyi azonban feltételezhető, hogy az olyan élelmiszerek, mint a joghurt, segíthetnek ellensúlyozni a nőknél más típusú UPF-ek káros hatásait. A kérdések pontos megválaszolásához további kutatásokra lesz szükség.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Vastagbélrák: ilyen hatással lehet a tumorra a kávéfogyasztás

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vastagbélrák

Forrás: Webmd
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához