Ezeket látta már?

Hasi görcsök: Crohn-betegség is állhat a háttérben

Crohn-betegség, kezelés, diagnosztikai eljárás, biomarkerek

A Crohn-betegség krónikus gyulladásos állapot, amely az emésztőrendszer bármely részét érintheti a szájtól a végbélnyílásig.

Gyulladást és károsodást okoz az emésztőrendszerben, ami olyan tünetekhez vezet, mint a hasi fájdalom, hasmenés, fogyás és fáradtság, valamint olyan szövődményekhez, mint a szűkületek és sipolyok. A Crohn-betegség egy életen át tartó állapot, amely aktív tünetekkel járó időszakokkal (fellángolásokkal) és remissziós időszakokkal jár, amikor a tünetek kevésbé súlyosak vagy nincsenek tünetek. Bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban 13 és 30 éves kor között diagnosztizálják. A betegség súlyossága változó lehet, és általában folyamatos orvosi kezelést igényel.

Magyarországon több mint 50 000 ember érintett, a fiatal betegek száma is rohamosan növekszik, már ötéves kor alatti gyermekeket is diagnosztizálnak.

A Crohn-betegség tünetei

 • Hasi görcsök: a bél falának duzzanata, illetve hegesedése görcsöket okoz, mely esetenként émelygéssel és hányással jár.
 • Véres széklet: a gyomor-bélrendszeren áthaladó tápanyag vérzést eredményez a gyulladt szövetekben, de a belek saját maguktól is vérezhetnek.
 • Étvágytalanság, fogyás: a hasi fájdalmak valamint a belek falában keletkezett gyulladás csökkenti az étvágyat és megnehezíti a tápanyagok felszívódását.
 • Fekélyek: a betegség kezdeti stádiumában a bél felszínén apró sebek keletkeznek, melyek később a belek falába mélyen behatoló fekélyekké alakulhatnak át.
 • Végbélsipoly (fisztula): a végbél üregéből kiinduló rendellenes járat, mely a bélfal izomrétegei között elhelyezkedő mirigyek gyulladása miatt jön létre. A végbélsipoly ritkán gyógyul magától, az esetek többségében műtéttel kezelhető.

Ezeken kívül gyakori tünetek lehetnek még:

 • hasmenés,
 • fáradtság,
 • szájüregi fekély,
 • láz,
 • végbéltáji fájdalom.

A Crohn-betegség diagnosztizálása

A Crohn-betegség tünetei hasonlóak lehetnek más emésztőrendszeri betegségekéhez, így a pontos diagnózis felállítása akár hosszabb időt is igénybe vehet. A betegség megállapításához vagy kizárásához a tünetek – köztük felszívódási zavarok – azonosítása mellett több beavatkozásra is szükség lehet:

 • Vérvizsgálat: ennek segítségével meghatározható néhány olyan laboratóriumi paraméter, amely a gyulladás jelenlétére utal, esetleg észlelhetők olyan antitestek (ellenanyagok), amelyek a betegségre mutatnak.
 • Székletvizsgálat: ezzel kizárhatják az esetleges fertőzéseket.
 • Kolonoszkópia: a vizsgálat során egy vékony, hajlékony csövet juttatnak a bélrendszerbe, és ezen keresztül vizsgálják a bél belső falát. A betegségre jellemző nyálkahártyaelváltozások felfedezése és az elváltozásból vett minta szövettani vizsgálata segíthet a diagnózis felállításában.
 • Kapszula-endoszkópia: a páciens egy apró kamerát nyel le, amely végighalad a teljes bélrendszeren és felvételt készít az emésztőrendszer belső faláról.
 • Röntgen (kontrasztanyagos röntgen), esetleg CT vizsgálat

Mivel a Crohn-betegség megjelenhet már gyermekkorban is, ezért kiemelten fontos a korai diagnózis. Amennyiben a betegséget nem ismerik fel időben, akár súlyos komplikációkkal is számolni kell (például elmaradás a növekedésben).

A betegség teljesen nem gyógyítható, de kezeléssel megelőzhetőek a további szövődmények, például bélösszenövés, bélátfúródás kialakulása.

A betegséget kezelni lehet szteroidokkal, antibiotikumokkal, immungyengítő gyógyszerek alkalmazásával, gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, valamint táplálék kiegészítőkkel. Ha az életmódváltás és a gyógyszeres kezelés nem hatékony, mert az egyes bélszakaszok nem reagálnak, ezeket a szakaszokat műtéti úton el kell távolítani.

Ha idejében megkezdődik a kezelés, azt követően pedig a betegséget kontroll alatt tartják, úgy közel gondtalan élet élhető.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Őssejtekkel segítik a Crohn-betegek gyógyulását a Semmelweis Egyetemen

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Crohn-betegek

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához