Ezeket látta már?

Mellkasi fájdalom: ilyen, amikor a gyomorsav okozza, és nem a szíve

reflux, gyomorsav, gyomorégés, kezelés

Gyakran a reflux okozza a bal oldali, szívinfarktusnak hitt mellkasi fájdalmat. Így különböztetheti meg a reflux és a szívbetegség tünetét.

Refluxról akkor beszélünk, ha a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, sőt, akár a garatba, szájüregbe is felkerül. Így olyan panaszok jelennek meg, mint a gyomorégés, a szájíz, a szájüregi égés, savas felböfögés. Az égő érzés a mellkas középvonalában jelentkezik, a gyomorszájtól egészen a torokig tarthat, kisugározhat a nyak, az áll, a karok és a lapocka felé is. Súlyosabb esetben mellkasi fájdalom is kialakulhat szövődményként, ami a szívinfarktushoz hasonló fájdalmat is okozhat.

A reflux ezerarcú tünetei

A reflux betegség legjellemzőbb tünete a gyomorégés érzése, néha azonban egyéb panaszok is jelentkeznek, az emésztőrendszeri panaszoktól a légúti tüneteken keresztül a fogászati problémákig.

A reflux okozta gyomorégés a szegycsont mögött keletkezik, és az érzés a mellkas, illetve nyak felé sugárzik. Leggyakrabban étkezés vagy lefekvés után egy órán belül lép fel, és akár 1-2 óráig is eltarthat. Az étkezés, a fekvő testhelyzet vagy az előrehajlás fokozhatja a tüneteket.

A gyomorégés mellett gyakran egyéb panaszok is jelentkeznek. Ilyen lehet a torokban jelentkező maró érzés vagy a savanyú íz a szájban. Néha horkolást, nyelvégést, fokozott nyálképződést okoz a betegség, illetve sok refluxos beteg panaszkodik böfögésre, csuklásra, émelygésre, hányingerre is, mások számára pedig a korai teltségérzés és a hasi puffadás jelent gondot. A szájüregbe visszajutó sav fogszuvasodást és egyéb fogászati betegségeket is okozhat.

A reflux légúti tünetei

Nem ritka, hogy a reflux légúti panasz formájában jelentkezik. Ilyen lehet a

A légúti tünetek kialakulásának oka, hogy a garat és a gége a nyelőcsőnél is gyengébb védelemmel rendelkezik, így fokozottan érzékeny a gyomorból visszaáramló sav károsító hatása ellen.

Rémálom: amikor szívinfarktusra emlékezet a reflux

A refluxos betegeknél azonban mellkasi fájdalom is jelentkezhet, amit esetenként igen nehéz megkülönböztetni a szívinfarktus ijesztő tünetétől. A pontos ok tisztázásához mindenképpen kérjen orvosi segítséget: a legfontosabb a szívbetegség kizárása, ami kardiológus szakorvos feladata. Addig is néhány információval segítünk, hogy miben is különbözik a reflux és a szívbetegség

A reflux okozta mellkasi fájdalom tünetei

  • Éles, égető érzés közvetlenül a szegycsont alatt vagy a bordáknál.
  • A fájdalom általában nem sugárzik a vállakba, nyakba és a karokba.
  • A fájdalom általában evés után jelentkezik.
  • A fájdalom a reflux elleni gyógyszerekkel csillapítható.
  • Nagyon ritkán jár izzadással.

A szívbetegség miatti mellkasi fájdalom tünetei

  • Szorító érzés vagy nyomás, ami a mellkas középtáján jelentkezik.
  • A fájdalom kisugározhat a vállakba, nyakba, karokba.
  • Nitroglicerin (értágító hatású gyógyszer) hatására a fájdalom csökken.
  • Légszomj.
  • Izzadás.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A reflux nem puszta gyomorégés: ilyen betegségeket okozhat kezelés nélkül

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

reflux

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához