Ezeket látta már?

Mikor maradhat sok évig rejtve az epekő?

A hasi fájdalomra mindenkor oda kell figyelni

Az epeköve évekig rejtőzködhetnek, mert nem okoznak problémát. De ha elzárják az epevezetéket, kínok kínját élhetjük át.

Az epekőnek a legtöbb esetben hosszú ideig nincsenek tünetei, kialakulásuk nem jár fájdalommal vagy kívülről is látható elváltozásokkal. Azonban ha az epekő elzárja az epevezetőt, az komoly, görcsös hasi fájdalmat okozhat, súlyosabb esetben szövődményei is lehetnek.

Mi az epekő?

Az epehólyag egy körtére emlékeztető alakú szervünk, mely a hasüregben jobb oldalt helyezkedik el, a májunkhoz közel. Az epehólyag tárolja az epét, ezt a sötét sárgás-zöldes folyadékot, melyre elsősorban az elfogyasztott zsírok feldolgozásához van szükségünk. Az epekő tulajdonképpen az epehólyagban található anyagok, vegyületek megszilárdulásából jön létre (az epekő színe utalhat arra, hogy milyen vegyületek alkotják, például a sárgás színű kövek a túl sok koleszterinből alakulnak ki).

Az epekövek mérete a homokszemnyitől a golflabda méretűig terjedhet, és egy-egy ember szervezetében megtalálhatunk egy nagyobb vagy számtalan kisebb követ, sőt, az is előfordulhat, hogy egy nagy epekő mellett több kisebb kő is kialakul. Sem az epekövek számától, sem a méretüktől nem függ, okoznak-e valaha problémát

Az epekő tünetei

Az esetek 80 százalékában az epekőnek nincsen semmilyen tünete, sem kívülről látható jele, az epekő létét csak képalkotó vizsgálat, ultrahang vagy röntgen segítségével lehet megállapítani. Akár évekig is élhet valaki epekővel, anélkül, hogy tudna róla, vagy az epekő megzavarná az epehólyag vagy a máj működését. Az, hogy valakinek lesznek-e tünetei, nem függ sem az epekövek számától, sem pedig a méretüktől.

Időnként azonban az epekő elzárhatja az epevezetőt, és ez rendkívül súlyos, fájdalmas tünetekkel járhat együtt. Ezt nevezzük epegörcsnek vagy eperohamnak. A hasi terület jobb felső részén, a bordák alatt jelentkező éles fájdalom kisugározhat akár az oldalunkba, sőt a vállak irányába is. A fájdalom tarthat néhány percig, de akár több órán keresztül is.

Olvasson tovább! Minden, amit tudnia kell az epebetegségekről!

Ha a fájdalom nem múlik el 5-6 órán belül, akkor sajnos komolyabb betegség, gyulladás állhat a háttérben. Az eperohamot, epegörcsöt kísérheti láz, hányinger vagy hányás, hidegrázás, hasmenés, bőrviszketés és szapora szívverés is. Sajnos, nem lehet előre megjósolni, hogy kinél és mikor jelentkezik az epegörcs, de általában zsíros fogások elfogyasztása után, főként éjjel következik be a roham.

Forrás: EgészségKalauz