Ezeket látta már?

Mitől fáj a végbél környékén? Erre a betegségre csak kevesen gondolnak

mitől fáj végbél környék végbéltáji fájdalom

A végbéltáji fájdalom kellemetlen, de milyen panaszok jeleznek, ha betegség áll a háttérben?

A végbéltáji fájdalom rendkívül kellemetlen lehet, nemcsak azért, mert hatással van a mindennapjainkra, de gyakran sokkal tovább szenvedünk, mint kellene: sokan egyszerűen nem mernek beszélni az orvosuknak a fájdalomról.

A végbél környéki fájdalom okai

Előfordulhat, hogy a végbelet érő sérülés, esetleg idegen test okozza a kellemetlen érzéseket. A fájdalom jellege, intenzitása a kiváltó októl függ: van, amely csak enyhébb diszkomfortérzettel jár együtt, más esetben viszont a fájdalom éles és igen erős. Szerencsére, a legtöbbször az anális fájdalmakat viszonylag könnyen lehet csillapítani, bár a teljes gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe. Sokan azonban nem mennek el orvoshoz, egyszerűen azért, mert az altesti bajokat túlságosan kínosnak tartják.

A leggyakrabban az aranyér, az anális fisszúra, az izomgörcsök okoznak végbéltájéki fájdalmakat, ritkábban pedig a prosztataproblémák vagy daganatos megbetegedés áll a fájdalom hátterében. Az aranyér tulajdonképpen a végbélben, illetve az annak környékén található vénák tágulata, megduzzadása, mely különösen székletürítéskor okoz fájdalmat vagy kellemetlen nyomó érzést.

A tünetei a fájdalom mellett a kitapintható, érzékeny göböcske és a vérzés. Az aranyér rendkívül gyakori, kialakulásában szerepet játszik az egészségtelen, mozgásszegény életmód, a gyakori székrekedés, a rostszegény táplálkozás is. Kezelése kenőcsökkel, kúpokkal történik, műtéti beavatkozásra szerencsére ritkábban van szükség. Az anális fisszúra a végbélnyíláson vagy annak közéleben található berepedezést jelenti. Az aranyérrel szemben, mely inkább a középkorúak és idősebbek betegsége, az anális fisszúra a kisgyermekeknél, kisbabáknál gyakori panasz, később azonban kórosnak tekinthető.

Az anális fisszúra tünetei közé tartozik az égő végbéltájéki fájdalom, a viszketés és irritáció, a fájdalmas székletürítés és a vérzés. Az anális fisszúra kialakulásában is nagy szerepe van a túlságosan kemény székletnek és az ezzel összefüggő erőlködésnek. A legtöbb esetben külsődleges kezelés (kúp, krém, kenőcs) hatására az anális fisszúra elmúlik, ritkán van szükség műtétre. A végbéltájéki izmok, illetve a végbél záróizmának görcse főként a nőket érintő probléma, kialakulásuk oka ismeretlen.

A végbéltáji fájdalom okai

A végbéltáji fájdalmakat okozó ritkább okok között találhatjuk a vastagbelet, illetve végbelet érintő daganatos megbetegedéseket, a prosztataproblémákat (pl. prosztatagyulladást), a gyulladásos bélbetegségeket (pl. Crohn-betegség), a fertőzéseket és a szexuális úton terjedő betegségekkel összefüggő anális gyulladásokat. Előfordulhat, hogy a farokcsont valamilyen betegsége, gyulladása vagy sérülése okoz fájdalmakat, mely aztán kisugározhat a végbél irányába is.

A megfelelő kezeléshez nagyon fontos a végbéltáji fájdalom okának kiderítése, ezért mindenképpen érdemes azzal szakorvoshoz fordulni, különösen, ha az erős fájdalom hirtelen jelentkezik, esetleg hosszabb ideje fennáll, vagy ha a fájdalom más területekre is kisugárzik. Azonnal keressünk fel orvost, ha a fájdalom vérzéssel társul, vagy ha a fájdalmat a végbélbe került idegen tárgy okozza.

A végbél környéki fájdalom kezelése

  • A gyógyszerek megfelelő alkalmazása mellett például a langyos vizes ülőfürdő is segíthet a fájdalom enyhítésében.
  • Mivel a túlságosan kemény széklet, illetve az azzal összefüggő erőlködés csak tovább ront a panaszokon, igyekezzünk változtatni az étrendünkön is: együnk több rostban gazdag élelmiszert és igyunk több vizet! A túlságosan fűszeres, csípős ételektől pedig tartózkodjunk, mert ezek irritálhatják a beleket, illetve a végbéltájéki sebeket is.
  • Kerüljük a túl durva vécépapír használatát, de az illatosított papírokról is mondjunk le.

Összegzés

  • A végbéltáji fájdalom lehetséges okai: aranyér, anális fisszúra, izomgörcsök, prosztataproblémák, daganatos megbetegedések.
  • Az aranyér gyakori, kezelése kenőcsökkel és ritkábban műtéti beavatkozással történik.
  • Az anális fisszúra tünetei közé tartozik égő végbéltáji fájdalom, viszketés és vérzés, legtöbb esetben külsődleges kezeléssel elmúlik.
  • Fontos az ok kiderítése szakorvos által, különösen ha erős fájdalom hirtelen jelentkezik, vagy ha vérzéssel társul.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Aranyér: oka, tünetei, otthoni és orvosi kezelése

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

aranyér

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához