Ezeket látta már?

Rejtett epekő tünetei: sokáig élhet vele észrevétlenül

rejtett, epekő, tünet, fájdalom

Az epekövek évekig nem okozhatnak problémát, de ha elzárják az epevezetéket, kínok kínját élhetjük át.

Az epekőnek a legtöbb esetben hosszú ideig nincsenek tünetei, kialakulásuk nem jár fájdalommal vagy kívülről is látható elváltozásokkal. Azonban ha az epekő elzárja az epevezetőt, az komoly, görcsös hasi fájdalmat okozhat, súlyosabb esetben szövődményei is lehetnek.

Mi az epekő?

Az epehólyag egy körtére emlékeztető alakú szervünk, mely a hasüregben jobb oldalt helyezkedik el, a májunkhoz közel. Az epehólyag tárolja az epét, ezt a sötét sárgás-zöldes folyadékot, melyre elsősorban az elfogyasztott zsírok feldolgozásához van szükségünk. Az epekő tulajdonképpen az epehólyagban található anyagok, vegyületek megszilárdulásából jön létre (az epekő színe utalhat arra, hogy milyen vegyületek alkotják, például a sárgás színű kövek a túl sok koleszterinből alakulnak ki).

Az epekövek mérete a homokszemnyitől a golflabda méretűig terjedhet, és egy-egy ember szervezetében megtalálhatunk egy nagyobb vagy számtalan kisebb követ, sőt, az is előfordulhat, hogy egy nagy epekő mellett több kisebb kő is kialakul. Sem az epekövek számától, sem a méretüktől nem függ, okoznak-e valaha problémát.

A kövek többféle módon is létrejöhetnek, ennek megfelelően több típusuk ismert. Beszélhetünk úgynevezett koleszterinkövekről, amelyek a fel nem oldódott koleszterinből képződnek, vagy bilirubinkövekről. Megjelenésüket tekintve lehet egy nagy vagy több kicsi, akár homokszem méretű kő is. Az epekövek elzárhatják az epeutakat, akadályozva ezzel az epe szabad folyását és a zsírok lebontását.

Az epekő tünetei

Az esetek 80 százalékában az epekőnek nincsen semmilyen tünete, sem kívülről látható jele, az epekő létét csak képalkotó vizsgálat, ultrahang vagy röntgen segítségével lehet megállapítani. Akár évekig is élhet valaki epekővel, anélkül, hogy tudna róla, vagy az epekő megzavarná az epehólyag vagy a máj működését. Az, hogy valakinek lesznek-e tünetei, nem függ sem az epekövek számától, sem pedig a méretüktől.

Időnként azonban az epekő elzárhatja az epevezetőt, és ez rendkívül súlyos, fájdalmas tünetekkel járhat együtt. Ezt nevezzük epegörcsnek vagy eperohamnak. A hasi terület jobb felső részén, a bordák alatt jelentkező éles fájdalom kisugározhat akár az oldalunkba, sőt a vállak irányába is. A fájdalom tarthat néhány percig, de akár több órán keresztül is.

Olvasson tovább! Minden, amit tudnia kell az epebetegségekről!

Ha a fájdalom nem múlik el 5-6 órán belül, akkor sajnos komolyabb betegség, gyulladás állhat a háttérben. Az eperohamot, epegörcsöt kísérheti láz, hányinger vagy hányás, hidegrázás, hasmenés, bőrviszketés és szapora szívverés is. Sajnos, nem lehet előre megjósolni, hogy kinél és mikor jelentkezik az epegörcs, de általában zsíros fogások elfogyasztása után, főként éjjel következik be a roham.

Az epekövesség főbb tünetei

 • hirtelen hasi fájdalom vagy fájdalom a hátban, esetleg a jobb váll környékén (epeköves görcs, epekólika);
 • a bőr és a szemfehérje sárgulása;
 • láz;
 • hányinger, hányás;
 • izzadás;
 • puffadás, szélgörcs;
 • világos színű széklet;
 • sötét vizelet

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha az epekövesség tünetmentes, az egészséges táplálkozás és a fizikai aktivitás segíthet a tünetek kialakulásának megelőzésében. Ha az epekövek tüneteket okoznak – pl. hirtelen fájdalmat tapasztal, hányingere van, esetleg hány, és a tünetek fájdalomcsillapító hatására sem enyhülnek 1-2 órán belül –, azonnal forduljon orvoshoz. Ha erős fájdalmai vannak, hívja a 112-t, és kérjen mentőt.

Az epekövesség kialakulásának okai

Az epekő kialakulásának esélyét növeli, ha az epét alkotó elemek aránya megváltozik, ennek következtében az epe besűrűsödik, kicsapódik.

Növeli a kockázatot

 • a cukorbetegség,
 • a túlsúly,
 • a mozgásszegény életmód, valamint
 • minden olyan egyéb betegség vagy körülmény, amely miatt az epeutakban megreked az epe, és ezáltal besűrűsödik (pl. epeúti daganat, fejlődési rendellenesség).

További rizikófaktor lehet

 • az időskor,
 • a várandósság,
 • fogamzásgátló tabletták szedése,
 • hirtelen súlyvesztés.

Az epekövesség diagnosztizálása

Vannak esetek, amikor az epekövesség a tünetek alapján is jól diagnosztizálható, de az is előfordul, hogy a tünetmentesség miatt csak egyéb vizsgálatok alkalmával veszik észre.

Az epekövesség kivizsgálása során alkalmazott vizsgálatok között szerepelnek:

 • laborvizsgálatok – a bilirubin és a májenzimek vérszintje,
 • hasi ultrahang,
 • CT, MRI, röntgen.

Az epekövesség kezelése

1. Étrend

Ha a kövek nem okoznak tüneteket, és „csak mellékesen” diagnosztizálják, nem feltétlenül szükséges terápiás beavatkozás. A tünetmentes epekövek sok esetben megfelelő életmóddal is kezelhetők. Ilyenkor fontos a zöldségekben-gyümölcsökben gazdag, zsírokban és tejtermékekben szegény étrend, illetve a megfelelő folyadékbevitel.

2. Gyógyszeres kezelés

Bár léteznek gyógyszeres megoldások az epekövek kezelésére, a hatékonyságuk gyakran elmarad a műtéti beavatkozáshoz képest. Epeköves görcs esetén a fájdalomcsillapítók vagy a görcsoldók csak a tünetek enyhítésére alkalmasak.

3. Műtét

A leggyakoribb terápiás megoldás a műtét, amely során eltávolítják az epehólyagot. A tünetek súlyosságától függően a műtét lehet azonnali beavatkozás vagy előjegyzéses. Az epehólyag eltávolítása rutinműtétnek minősül. Többnyire laparoszkópos technológiával végzik, amely során három apró vágást ejtenek a hason, és azokon keresztül távolítják el az epehólyagot.

A laparoszkópos műtétek jól és gyorsan gyógyulnak, az esetek többségében különösebb komplikáció nélkül. Ha az epehólyag károsodott, vagy a gyulladás mértéke nagy, indokolt lehet a hagyományos műtéti beavatkozás is. Az epehólyag eltávolítása után teljes értékű életet lehet élni.

Az epekövesség lehetséges szövődményei

Komoly komplikációkhoz vezethet, ha az epekő elzárja az epehólyag kijáratát, ami epepangást okoz, mivel az epe nem tud a bélbe ürülni. Ez – amellett, hogy erős fájdalommal jár – kiváló táptalaja lehet a baktériumoknak, és súlyos fertőzéseket okozhat: ezt nevezzük epehólyag-gyulladásnak.

Az akut epehólyag-gyulladás súlyos állapot, amely azonnali sebészi beavatkozást igényel. Az elzáródás okozta fájdalom olyan mértékű lehet, ami akadályozza a mindennapi életet, pl. az étkezést is. A kövek az epeutak további részeit is elzárhatják, ami hasnyálmirigy-gyulladást vagy sárgaságot okozhat. Az is előfordulhat, hogy az epehólyag kilyukad, és a kiömlő váladék súlyos hasűri fertőzést okoz.

Az epekövesség megelőzése

Az epekövek megelőzésében segíthet a rostban gazdag és zsírszegény étkezés, a rendszeres fizikai aktivitás és a testsúly alacsonyan tartása. Fontos továbbá a gyakori és rendszeres folyadékfogyasztás.

Gyermek- és időskorban, illetve várandósság idején

Epekövek gyermekkorban is előfordulhatnak, főképp, ha a családban gyakori a betegség előfordulása (pl. örökletes betegségek, esetenként daganatok), vagy ha a gyermek elhízott. Terhesség során is gyakrabban képződhetnek epekövek, ezért a megelőzés ilyenkor is fontos. Az életkor előrehaladtával nő az epekövek kialakulásának valószínűsége, így idősebb korban kiemelten fontos az egészséges életmód.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a tünetek az epe és a máj daganatos elváltozásait jelzik

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#rák

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához