Ezeket látta már?

Tavaszi fáradtság: miért uralkodik el rajtunk, és mi segíthet ellene?

tavaszi fáradtság oka probiotikum, bélflóra

Miért érezzük magunkat tavasszal sokkal fáradtabbnak?

Erőtlennek, fáradtnak érzi magát, kedvetlen és nyomott a hangulata? Lehet, hogy nem a tavasz az oka. Meglepő, de közel sem kizárt, hogy az okok a bélcsatornában, pontosabban a benne élő baktériumokban keresendők.

Ne feledje, nincs egyedül!

Önnek is több ezer féle baktérium él a bélcsatornájában, köztük vannak jótékony baktériumok és kórokozók is, és ezek együttesen alkotják a bélflórát. A darabszámukban milliárdot is meghaladó baktériumok rengeteg különféle molekulát termelnek. Ingerületátvivő anyagok, anyagcseretermékek keletkeznek, amik egy része a véráram révén az agyhoz is eljut. Emellett, a bélben élő baktériumok az immunrendszer, illetve az idegrendszer révén is kapcsolatban vannak az aggyal. Vagyis, létezik egy úgynevezett „bél-agy tengely” (angol szakirodalomban Gut-Brain Axis) (1,2).

A bél-agy tengely révén a bél, pontosabban a benne élő baktériumok és az agy „kommunikálnak” egymással. Optimális esetben a bél-agy tengely hozzájárul mind a testi, mind a pszichés egészséghez. Könnyen megeshet azonban, hogy a bélben élő baktériumok összetétele megváltozik, azaz a bélflóra egyensúlya felborul. A bélben élő baktériumok ebben az esetben „másféle jeleket” fognak küldeni az agynak, ami a legkülönfélébb betegségekben és kóros viselkedési mintákban, hangulatzavarokban nyilvánulhat meg.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy a bélflóra összetétele hatással lehet arra is, hogy valaki mennyire boldog vagy boldogtalan, felszabadult vagy szorongó, nyugodt vagy stresszes.

Vizsgálatok igazolják, hogy az egészséges bélflóra segíthet a stressz leküzdésében, a depresszió, a szorongás vagy az agresszió megelőzésében és kezelésében, illetve hozzájárulhat különféle központi idegrendszeri megbetegedések megelőzéséhez. Egyre inkább ismertté válik, hogy melyek azok a jótékony bélbaktériumok, amik jelenléte hozzájárulhat a szorongás megelőzéséhez (Bifidobacterium longum), vagy a stressz csökkentéséhez, a depresszió mérsékléséhez (Lactobacillus rhamnosus) (1,2).

Bél-agy-tengely: így kommunikál a mikrobiom a központi idegrendszerrel

Kijelenthető, hogy az egészséges bélflóra az optimális agyi működés és a kiegyensúlyozott pszichés működés egyik feltétele. Mindez plusz egy érv amellett, hogy odafigyeljünk arra, hogy milyen baktériumok élnek a beleinkben.

Érdemes a jótékony bélbaktériumok kedvében járni, azokat támogatni, hogy „cserébe” a bélbaktériumaink is tehessenek a mi kedvünkre!

Karban tartott bélflóra - egészséges agyműködés

Megéri kiegyensúlyozottan, vegyesen táplálkozni, a jótékony bélbaktériumoknak tetsző ételeket és italokat fogyasztani. Ilyenek a rostban dús fogások, a színes bogyós gyümölcsök vagy az erjesztett tejtermékek.

Megeshet, hogy télen kevésbé figyel oda valaki a táplálkozására, fertőzésen esik át, esetleg antibiotikumot szed, aminek a bélflórája látja a kárát. Márpedig aminek a bélflóra kárát látja, annak a bél-agy tengely révén az agyműködés is szenvedő alanya lesz. Mihez vezethet mindez? Akár tavaszi kimerültséghez, nyomott hangulathoz is.

Tegyünk a bélbaktériumok kedvére!

A bélbaktériumoknak tetsző táplálkozáson kívül a bélflóra – és közvetetten az agyi működés – karban tartásában szerepet kaphatnak a jótékony bélbaktériumokat tartalmazó probiotikumok is.

A szakemberek úgy vélik, hogy azok a termékek lehetnek a legelőnyösebbek a bél-agy tengely támogatásában, a mentális egyensúly megteremtésében, amelyek többféle, gondosan válogatott baktériumtörzset tartalmaznak. Emellett, a probiotikumok hatásának ideális kiegészítői lehetnek egyes ásványi anyagok és vitaminok. Érdemes lehet a probiotikumokat magnéziummal és B6-vitaminnak kombinálni. A magnézium és a B6-vitamin idegrendszeri működésben és stressz-kezelésben játszott hatását vizsgálatok támogatják (3).

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Az egészségünk érdekében mennyit kellene naponta sétálni? Itt a tudományos válasz!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

prebiotikum

Forrás

(1) The Gut-Brain Connection: How it Works and The Role of Nutrition (healthline.com)

(2) PharmaOnline - Pszichobiotikumok: új távlatok a pszichés kórképek gyógyításában

(3) Pouteau E et al. PLoS One. 2018;18;13(12):e0208454.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához