Ezeket látta már?

A koronavírus válogat? Ezért sújtja jobban a poszt-Covid a nőket

covid-19, oltás, vakcina, mellékhatás, koronavírus, egészségkalauz

A férfiaknál és a nőknél némiképp eltérő a Covid-19 elleni oltások mellékhatása. Sőt, a poszt-Covid előfordulási gyakoriságában is különbség mutatkozik az erősebbik és a gyengébbik nem között, illetve nemtől függően eltérést mutat a Covid-19 miatti elhalálozás is.

Számít, hogy férfivel vagy nővel találkozik a koronavírus

Úgy tűnik, hogy a koronavírus okozta fertőzésnél lényeges az, hogy nő vagy férfi a beteg. A koronavírus pandémia kezdete óta ismert, hogy a koronavírus jelentette veszély, vagyis a fertőzés iránti fogékonyság, a Covid-19 lefolyásának a jellege és a Covid-19 miatti elhalálozás rizikója is nembeli különbségeket mutat.

Az intenzív osztályos ellátást igénylő, súlyos állapotú Covid-19 betegeknél minden 10 nőre 18 férfi jut,- derül ki globális adatokból. A Covid-19-cel összefüggő elhalálozás vonatkozásában is sötétebbek a mutatók a férfiaknál: minden 10 elhalálozott nőre, 15 férfi esik.

Az oltások mellékhatásai is másképp hatnak a nemekre

Kiderült, hogy a koronavírus elleni vakcinák is némiképpen másként hatnak a nőkre és a férfiakra, már ami a mellékhatásokat illeti. Míg az AstraZeneca okozta vérrögképződéses esetek elsősorban a nők számára jelentettek veszélyt, addig az mRNS-vakcinákkal (Pfizer és Moderna oltóanyagok) összefüggésbe hozható ritka szívizompanaszok főként a fiatal férfiaknál jelentkeznek.

Általánosságban véve elmondható, hogy a nőknél a Covid-19 elleni vakcinák mellékhatásai intenzívebben jelentkeznek, és ez nem csak arra vezethető vissza, hogy a nők nagyobb hajlandósággal veszik fel az oltást, vagy jobban odafigyelnek a testük jelzéseire, és minden apró mozzanatról tájékoztatják is az orvosukat.

Ez is érdekelheti:

Az oltásokkal összefüggő súlyos allergiás panasz, az anafilaxiás reakció is gyakoribb a nőknél. Úgy tűnik tehát, hogy egy hormonális háttérig visszanyúló, nemi hormonokkal összefüggő magyarázatra van szükség, ha arra szeretnénk felelni, hogy miért reagálnak a fertőzésre és a vakcinákra is másként a férfiak és a nők.

A poszt-Covid inkább a nők betegsége

Újabban ismertté vált, hogy a poszt-Covid is eltérő módon érinti az erősebbik és a gyengébbik nemet. Míg a Covid-19-cel való megküzdésben a nők erősebbnek bizonyulnak a férfiaknál, és kisebb az esélyük a súlyos kórlefolyásra, addig a körülbelül minden 5. Covid-19-en átesett beteget érintő poszt-Covid tekintetében fordított a kép. Vagyis, a poszt-Covid inkább sújtja a nőket, mint a férfiakat.

Miért van ez?

A nők immunrendszere kissé másként reagál az őt ért ingerekre, mint a férfiaké. Náluk más a különféle immunrendszeri működést befolyásoló molekulák (pl. interleukin-6) szintje is.

Feltételezhető, hogy egy erősebb immunrendszer (mint a nőké), ami az akut megbetegedések leküzdésében sikeresebb, hajlamosabb a hosszan tartó, krónikus megbetegedésekre. Korábbi vizsgálatokból már kiderült, hogy a poszt-Covidhoz hasonló, szintén hosszan tartó kóros állapotok, így például a krónikus fájdalom vagy a krónikus fáradtság, gyakoribbak a nőknél, mint a férfiaknál.

A nemi hormonok hatása is kétségkívül szerepet kap abban, hogy miként működik az immunrendszer. Nem véletlen, hogy a negatív Covid-19-teszt után tapasztalt poszt-Covid tünetek a 40-60 éves nőknél a leggyakoribbak, vagyis azoknál, akiknél a klimax hormonális hullámvasútja gyakran „hektikusabbá” teheti – és teszi is - az immunrendszer működését.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Források:

(1) COVID-19 affects men and women differently. So why don’t clinical trials report gender

data? | Science | AAAS (sciencemag.org)

(2) Coronavirus: Here's why women have a higher risk of long COVID than men | The Times

of India (indiatimes.com)

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához