Ezeket látta már?

Covid okozta tüdőgyulladás: ezek a figyelmeztető tünetei

koronavírus, tüdőgyulladás, covid

Így lehet felismerni a Covid okozta tüdőgyulladást.

A Covid-19 egyik legsúlyosabb szövődménye a tüdőgyulladás. Az érintett betegeknek általában kórházi kezelésre, gépi lélegeztetésre van szükségük, és a halálozás aránya is magasabb a körükben.

A koronavírus szövődménye a tüdőgyulladás

A koronavírus okozta megbetegedés lehet enyhe, közepes és rendkívül súlyos is. Jellegzetes tünetei közé tartoznak a száraz köhögés, a láz, a légszomj, a szag- és ízérzékelés elvesztése, és bár van, akinél szinte nem is jelentkeznek tünetek, előfordulhat, hogy a betegség a tüdőt is megtámadja. A Covid-19 tüdőgyulladás pedig életveszélyes lehet, a betegek gyakran szorulnak kórházi kezelésre, intenzív ellátásra, gépi lélegeztetésre. A becslések szerint a koronavírussal összefüggő halálesetek nagy része is a tüdőgyulladás komplikációjaként következik be.

A szakemberek szerint a COVID-19 az esetek 15 százalékában súlyos, életveszélyes. Annak rizikóját, hogy a koronavírus komoly tüneteket és tüdőgyulladást okoz, jelentősen növeli az életkor és a legyengült immunrendszer. Nagyobb az esélye a betegségre azoknak, akik krónikus problémákkal küzdenek, így azoknak, akik:

  • asztmásak
  • tüdőbetegségük van (pl. COPD)
  • szívbetegek
  • magas a vérnyomásuk
  • cukorbetegek
  • vese- vagy májelégtelenséggel küzdenek
  • daganatos betegségük van

A jelentős túlsúly szintén rizikófokozó. A dohányzást is a kockázatnövelő tényezők között tartják számon, ez nemcsak a COVID-19-cel összefüggő tüdőgyulladás, de minden más típusú pneumonia rizikóját növeli.

Covid okozta tüdőgyulladás tünetei

A tüdőgyulladás a tüdőben található léghólyagocskák gyulladása, melyet baktériumok, gombák, paraziták és vírusok is okozhatnak – ez utóbbiak közé tartozik a SARS-CoV-2, vagyis az „új” koronavírus, mely a COVID-19-ért is felelős.

A tüdőgyulladás során a léghólyagocskák folyadékkal, illetve váladékkal telnek meg, mely megnehezíti a légcserét. A tüdőgyulladás tünetei közé tartozik az állandó légszomj, a köhögés (mely száraz és produktív egyaránt lehet), a mellkasi fájdalom, a láz és hidegrázás. A beteg általában rendkívül gyenge, fáradékony.

A COVID-19-cel összefüggő tüdőgyulladás tünetei rendkívül hasonlóak más, vírusos tüdőgyulladás tüneteihez:

A betegség megállapításához részben a tüdőgyulladást magát kell diagnosztizálni, részben a tünetek alapján, részben képalkotó vizsgálatok segítségével. A tüdőről készült röntgenfelvételen ugyanis általában jól látszódnak a gyulladt, károsodott részek. A tüdőultrahang pedig nemcsak az elváltozásokat mutathatja meg, de a betegség súlyosságát is segíthet megjósolni.

Emellett természetesen arra is szükség van, hogy a SARS-CoV-2 fertőződést igazolják. A tüdőgyulladást ugyanis számos más mikroba is okozhatja, a koronavírus csak egy ezek közül (bár a jelenlegi pandémiás időszakban ennek van a legnagyobb valószínűsége).

Koronavírus okozta tüdőgyulladás kezelése

A COVID-19 pneumonia kezelésénél kórházi ellátásra, oxigénre, gépi lélegeztetésre is szükség lehet. A gyógyszeres kezelés attól is függ, hogy melyik szakaszban van a betegség. Az első szakaszban, a fertőződést követő első héten általában a vírus elszaporodását kell célozni (virémiás szakasz), később azonban a gyulladásos folyamatokat kell csökkenteni.

A koronavírussal kapcsolatos kutatások egy jó része azt vizsgálja, hogy mely a most is elérhető gyógyszerek, antivirális szerek jelenthetnek megoldást a betegség ellen, melyek csökkenthetik a tüneteket, lassíthatják a betegség progresszióját. Sajnos, időről időre felbukkannak olyan szerek, melyeket először „tökéletes” gyógymódnak tartanak, ám alaposabb vizsgálatok után kiderül, hogy közel sem alkalmasak a koronavírus vagy az azzal összefüggő tüdőgyulladás megfelelő kezelésére.

Jelenleg is folynak a kisebb-nagyobb vizsgálatok a lehetségesen alkalmazható gyógyszerekkel kapcsolatban. Egy brazil kutatás szerint például a köszvény kezelésére használt colchicin hatására kevesebb oxigénre volt szüksége a kórházi kezelésre szoruló koronavírusos betegeknek, és hamarabb haza is térhettek, mint azok, akik nem kapták ezt a gyógyszert.

A Covid-19 szövődményei hosszú távon

A szakemberek szerint rendkívül aggasztó, hogy a COVID-19-nek hosszú távú, akár hónapokig elhúzódó komoly szövődményei lehetnek, ráadásul ezek egy részét csak nemrég sikerült azonosítani. Több hónapig is eltarthat például, míg valaki visszanyeri a szaglását vagy ízérzékelését, és egyre több beszámoló szól arról, hogy a gyógyulás után fél évvel is gyenge, fáradékony valaki, a kognitív képességeket érintő negatív változásokról, az állandó fejfájásról, a depresszióról vagy az alvászavarokról nem is beszélve

Az pedig, hogy kinél alakul ki a „hosszú COVID-19”, nem függ az eredeti megbetegedés súlyosságától. A tüneteket az is megtapasztalhatja magán, akinek csak enyhe vagy közepes koronavírus-fertőzése volt. Részben ezek az elhúzódó komplikációk miatt veszélyesebb a COVID-19, mint az influenza – ez utóbbinál a gyógyulást követő maradvány-szövődmények alig 14 napig tartanak.

Ez is érdekelheti:

A koronavírussal összefüggő tüdőgyulladásnak is lehetnek ilyen hosszú távú hatásai. Egy, a European Respiratory Journal című szakmai lapban megjelent kutatás szerint a COVID-19 pneumoniával diagnosztizált betegek mintegy felénél 30 nappal az első tünetek megjelenése után is abnormális, csökkent tüdőfunkció észlelhető. A tanulmány szerzői aggodalmukat fejezik ki, hogy ez akár arra is utalhat, hogy a betegség progressziója tüdőfibrózist is okozhat.

Ezt egy másik vizsgálat is megerősítette. A Radiology című szaklapban ismertetett kutatásból az derült ki, hogy 6 hónappal a súlyos COVID-19 pneumonia túlélése után a betegek több mint egyharmadánál CT-vel kimutathatóak a tüdő fibrotikus elváltozásai.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához