Hogy érinti a koronavírus a nőgyógyászati ellátást, és hogy zajlik a szülés?

#koronavírus #nőgyógyász #maganegeszsegugy #karantén
2020.03.19.

Mi a helyzet az akut nőgyógyászati ellátással koronavírus idején? Hogyan történik a terhes gondozás és a szülés? Ha nőgyógyászhoz kell mennünk, hova forduljunk?

Mit tudunk majd tenni, ha kijárási tilalom lesz érvényben, és komolyabb vérzés, fájdalom lép fel egy nőgyógyászati betegség kapcsán, vagy terhesgondozásra kellene mennünk? Mit tehetünk, ha rendszeresen szedünk a pajzsmirigyünkre, akár inzulinrezisztenciára gyógyszer, vagy fogamzásgátlót? A koronavírus járvány idején ezek a kérdések sok nőben felmerülnek. Az Intima.hu minderről megkérdezett egy orvost.

Dr. Kelemen Csaba, szülész, nőgyógyász, endokrinológus bízik abban, hogy ha valaki nem tudja megoldani e-recepttel a fent említett gyógyszere kiíratását, vény nélkül is kiadják majd. Persze, erre ígéretet nem tud tenni, de reményei szerint működhet a dolog.

Az, ha valakinek rendszeres kontrollra kell járni a gyógyszer beállítása végett, az az orvos elmondása szerint nem minősül akkut esetnek, így ezeket javasolja elhalasztani. Az, hogy mi számít akutnak, így írja le az orvos:

"Természetesen egy olyan esetben, amikor igen bő vérzés, igen heves hasi fájdalom jelentkezik, javasolt orvoshoz fordulni. Egy bővebb hüvelyi folyás, egy hüvelyi csípő, égő érzés, egy elhúzódó menzesz nyilván nem ok arra, hogy járvány idején terheljük az egészségügyi rendszert és veszélyeztessük mind a kórházi személyzetet, mind magunkat a fertőződés szempontjából."

Az orvos elmondta, amit talán mi is kezdünk érezni, tapasztalni: felértékelődhet az online és a telefonos tanácsadás szerepe, azaz fontos, hogy a betegeknek, vagy annak, aki igényli, beszélhessen egy orvossal, lehetősége legyen konzultációra. Amennyiben önnek kérdése van, és szeretne beszélni egy szakemberrel, ITT felteheti egy orvosnak!

Mi lesz a kismamákkal és milyen a szülés, ha karantén van?

A kismamák esete már árnyaltabb az orvos szerint, hiszen a javasolt vizsgálatoknak jelentősége van, mint például a 12. heti genetikai UH vizsgálat, a CTG vizsgálatok. Minden mással érdemes inkább várni.

Az orvos elmondta, hogy "a szülészeteken is teljes látogatási tilalom van érvényben. Azt nehéz megmondani, hogy a járvány kibontakozásakor hogyan fog alakulni a választott orvossal való szülés, de tekintettel a várható fokozott terhelésre, az átcsoportosításokra, van esély rá, hogy most egy darabig nem lesznek ott a választott szülészorvsosok a szülésnél. Minden emberi számítás szerint ügyeletes orvos mindig lesz, aki levezeti majd a szülést."

Forrás: Intima.hu

Forrás: EgészségKalauz