Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus - ez az eszköz percek alatt kiszűri a tünetmentes fertőzötteket

koronavírus, covid, teszt, szonda, PCR-teszt

A befújás után 5 perc alatt kimutatja a fertőzést a koronavírus-szonda. Ezzel a módszerrel a tünetmentes fertőzötteket is ki lehet szűrni.

Egy koronavírus-szonda mindössze öt perc alatt állapítja meg, hogy aki belefújt, hordozza-e a covidot vagy sem. Az eszköz érzékeny és pontos, egyelőre ugyanakkor csak prototípusként létezik - számol be a Phys.org cikke alapján az Infostart.

Koronavírus-szonda: csak bele kell fújni

A koronavírust jelenleg a PCR-teszt tudja a legbiztosabban kimutatni. A kiértékelés azonban órákat vesz igénybe, laboratóriumi háttér szükséges hozzá. Az antigén gyorstesztek eredménye ehhez képest sokkal rövidebb idő alatt megvan, de ebben az esetben álnegatív és álpozitív eredmény is előfordulhat. Korábban is fejlesztettek már ki szondás koronavírus-teszteket, amelyek a fertőzöttek által kilélegzett levegőből állapították meg pozitivitást. Ezeknek az elemzéséhez azonban sok, nem hordozható eszközre van szükség. Hszing Ji Ling és munkatársainak célja egy olyan gyors, kényelmes és pontos szondás teszt fejlesztése volt, amellyel tömegeket lehet a helyszínen leszűrni.

A kutatók egy olyan kézi szondát terveztek, amely chipet tartalmaz három ezüst nanokockára erősített érzékelővel. Csak 10 másodpercen keresztül kell levegőt fújni a készülékbe, amit utána egy hordozható spektrométerrel kötnek össze.

A készülék a szingapúri próbatesztek során 3,8 százalékban álnegatív és 0,1 százalékban álpozitív eredményeket mutatott. Ezek az arányok a PCR-tesztekhez hasonlóak azzal a különbséggel, hogy az eredmény percek alatt megvan. A kutatók szerint a szondát a későbbiekben közösségekben is lehetne alkalmazni, hogy meggátolják a koronavírus terjedését.

Egy másik fejlesztés

Nem a mostani az egyetlen ilyen jellegű fejlesztés. A sanghaji Fudan Egyetem kutatói egy másik módszert dolgoztak ki, amely a PCR-tesztekkel megegyező pontossággal, de sokkal gyorsabban mutatja ki a fertőzést. A kutatók által kifejlesztett érzékelő, amely mikroelektronikát használ a kenetből vett genetikai anyag elemzésére, csökkentheti az időigényes laboratóriumi vizsgálatok szükségességét.

Omikronra utaló tünetei vannak, de mégis negatív a teszt? Ez okozhatja - olvasson tovább!

A kutatócsapat által végzett kísérletben 33 sanghaji koronavírusostól vettek mintát, és ezzel párhuzamosan elvégezték rajtuk a PCR-vizsgálatokat is. A módszer ugyanazt az eredményt mutatta, mint a PCR. A teszteltek között voltak lázas, koronavírussal nem fertőzött emberek, influenzások és egészséges önkéntesek is. Ezek az esetek nem hoztak álpozitív eredményt.

A Fudan Egyetem kutatói elmondták, hogy ha az új módszerüket egyszer piacra dobják, az gyors tesztelésre számos helyzetben használható lesz például reptereken, egészségügyi intézményekben és otthon is.

Forrás: infostart.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához