Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: megjöttek a legfrissebb szennyvízadatok

szennyvízminták, koronavírus-koncentráció, koronavírus, oltás

18 városban emelkedett szinten van a szennyvízben a koronavírus örökítőanyaga.

Továbbra is stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján szerdán.

Mint írták: a 18. héten is stagnált a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának országos átlagkoncentrációja.

Hozzátették: tendenciát tekintve a vizsgált városok nagy többsége stagnálást mutat, enyhe csökkenés egyedül Szolnokon tapasztalható. A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja 4 vizsgált településen - Kecskeméten, Miskolcon, Szombathelyen és Győrben - a "mérsékelt", míg 18 mintavételi helyen az "emelkedett" tartományba esik.

Koronavírus: ennyi a fertőzöttek száma

A múlt héten 355 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 2 202 179-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az előző héten elhunyt tíz, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 48 859-re emelkedett.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 2 149 848, az aktív fertőzöttek száma pedig 3 472-re csökkent. Jelenleg 224 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük nyolcan vannak lélegeztetőgépen. A kórházi ápoltaknál jelentős a növekedés, ugyanis ez több mint duplája az előző heti adatoknak.

A koronavírus ellen beoltottak száma 6 422 343, közülük 6 210 708-an a második, 3 905 366-an a harmadik, 425 783-an pedig már a negyedik oltásukat is megkapták.

Milyen variáns terjed gyorsan a világban?

A legújabb, világszerte igen gyorsan terjedő variáns is egyfajta omikron, mégpedig az XBB 1.16 törzs. Az XBB 1.16 a korábbi omikron-fertőzéshez képest furcsa tünetekkel jár. Esetében vörös szemek és magas láz hívhatják fel a figyelmet a Covid-19-re.

Indiában, Nepálban, a teljes dél-kelet ázsiai régióban, sőt már az USA-ban is igen gyors ütemben terjed az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) legújabb törzse, az omikron XBB 1.16., amit a tudósok „Arcturus”-nak is neveznek.

Az XBB 1.16 törzs legalább 29 országban már jelen van, rendkívül ragályos, és igen nagy ütemben duplázó esetszámban okoz fertőzéseket. A legfrissebb hírek alapján már 5 brit ember életét is követelte az új típusú omikron alvariáns, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „megfigyelés alatt álló”-nak minősített.

Míg négy héttel korábban az USA-ban a fertőzések mindössze 1 %-áért felelt az XBB 1.16 koronavírus, addig mostanra már 7 % fölé tehető az arány. Vannak olyan régiók a tengerentúlon, pl. Texas, ahol már az esetek körülbelül 20 %-a az XBB 1.16-hoz köthető.

Vörös szemek és igen magas láz

Míg a korábbi omikron-okozta fertőzéseket viszonylag enyhe lefolyásúnak találták, az XBB 1.16 tartogat újdonságokat a tünetek terén. Az általa okozott fertőzés egyik vezető panaszának tűnik a kötőhártyagyulladás, amely a szem viszketésével, véreressé válásával jár, vagyis rózsaszínű, vöröses szemekkel. A szemvörösség mint tünet elsősorban a gyermekeknél gyakori, de fiatal felnőtteknél és időseknél is figyelemfelhívó jel.

Miközben a Covid-19-cel járó láztól már-már megszabadultunk a koronavírus folyamatos mutációi révén, úgy tűnik, hogy az XBB 1.16 lázzal jelentkezik.

Az eddig tapasztaltak alapján az XBB 1.16 igen magas, akár 39 fokosnál magasabb lázzal járhat együtt, felnőtteknél is. A magas láz

  • hidegrázással,
  • izzadással,
  • izomgörcsökkel társulhat.

Az ilyen magas testhőmérséklet már megterhelő lehet a szervezet számára, különösen akkor, ha az több, mint 24 órán át fennáll. A szakemberek felhívják a figyelmet a lázzal együtt járó kiszáradás veszélyére, és emlékeztetnek a folyadékpótlás fontosságára.

Egyéb tünetek is jelen lehetnek

A vöröslő szem és a láz mellett a már korábbról ismert Covid-19 panaszok is előfordulhatnak az XBB 1.16-okozta fertőzésnél.

  • Köhögés,
  • torokfájás,
  • orrfolyás,
  • orrdugulás is részei lehetnek a tüneteknek.

Ha valaki a fertőzés tüneteit tapasztalja magán, tegye meg azokat az óvintézkedéseket, amelyek a társait megóvhatják a megfertőződéstől!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Koronavírus tünetei: a szemünkön keresztül is megfertőződhetünk

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#koronavírus

Forrás: MTI/EgészségKalauz