Koronavírus veszély: a magyar patikákban hiány van a maszkokból és a fertőtlenítőszerekből

koronavírus, arcmaszk, hiány járvány, magyarország

Olaszországban 200 felett az igazoltan fertőzöttek száma, már Ausztriából és Horvátországból is jelentettek betegeket. Hazánkban igazolt kononavírusos beteg még nincs, de maszkokat és fertőtlenítőszert már alig-alig lehet beszerezni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) még ugyan nem beszél világméretű járványról, de napról napra rohamosan nő a koronavírus (Covid-19) okozta fertőzések száma Európa-szerte.

Hiány a hazai patikákban a koronavírus miatt

Magyarországon területén jelen pillanatig (2020. febr. 25.) nincs igazoltan koronavírusos beteg. Az éberség és az aggodalom azonban fokozott, ami a lakosság részéről megnyilvánul abban is, hogy a hazai gyógyszertárakban már hiánycikké váltak a maszkok és a kézfertőtlenítő szerek.

Budapest belvárosában, ahol nagy számban megfordulnak külföldiek is, már napok óta nem kapható a gyógyszertárakban védőmaszk és kézfertőtlenítő. A patikába betérő – rutinos – külföldiek alternatívaként 70 %-os töménységű etil-alkoholt vásárolnak fertőtlenítési célra.

A maszkhiány a vidéki patikákban jellemző. Kiderült, hogy bizonyos fertőtlenítőszerek is elfogytak már, és a nagykereskedők nem tudják a készleteket pótolni, azaz már hiány van.

Mennyit ér a maszk és a kézfertőtlenítés?

A koronavírus cseppfertőzéssel terjed. Kérdés persze az, hogy megelőzhető-e a koronavírus okozta fertőzés maszk viselésével és kézfertőtlenítéssel. A válasz nagy valószínűséggel: NEM.

A maszkok elsősorban a köhögés, beszéd során a környezetbe kerülő folyadékcseppecskék szétterjedésének a megakadályozására szolgálnak. Ha valaki még egészséges személyként a vírusos fertőzés megelőzésére törekszik, akkor csak tévhitben ringatja magát, ha azt hiszi, hogy erre a maszk megfelelő. A vírusos fertőzések elkerülésére csak a szelepes, archoz jól simuló „álarcok” és a „gázálarcok” kínálnak lehetőséget. Hasonlóképpen, a kézfertőtlenítés sem garantálja a rendkívül ragályos koronavírus fertőzés megelőzését.

Koronavírus ellen nincs gyógyszer

Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy miért nem áll rendelkezésre vírusellenes gyógyszer. A vírus okozta fertőzésekkel szemben, legyen szó akár nátháról, influenzáról vagy koronavírus okozta megbetegedésről, a gyógyszeres terápia elsősorban tüneti kezelésen nyugszik. Célzottan vírusellenes szerek ezen a területen nincsenek. Egyrészt azért nem, mert a vírusok igen gyorsan változtatják genetikai anyagukat, amihez nehéz alkalmazkodni. Elég visszagondolni arra, hogy az évekkel ezelőtti rettegett járványokat okozó MERS és SARS vírusok is a koronavírusok közé sorolhatók.

Azonban, míg a célzott kezelés hiánya a nátha esetén nem jelent életveszélyes problémát, hiszen a szövődmények igen ritkák, addig a koronavírus okozta infekcióknál a tüneti kezelés csak arra elegendő, hogy az elhalálozási arány 2 százalék körülire legyen csökkenthető.

Olvasson tovább! Ezek a koronavírus tünetei!

Lesz vakcina, vagy marad a rettegés?

A vakcinák fejlesztése időigényes folyamat, évekbe is telhet egy adott vírus elleni oltóanyag kifejlesztése. Ráadásul, az oltóanyag-fejlesztés versenyfutás az idővel és a vírusokkal. Amire kifejlesztenek a kutatók egy adott oltóanyagot, lehetséges, hogy a vírus köpönyeget vált, mutálódik, ilyen módon az oltóanyag jelentőségét veszti, és az emberiségnek egy még nagyobb kihívással kell szembenéznie.

Továbbá, számolni kell azzal, hogy a kifejlesztett vakcinák hatékonysága sosem 100%-os, a szezonális influenza elleni vakcináknál is már jónak tekinthető az 50%-os hatékonysági arány. Azaz, a vakcina beadása legjobb esetben sem életbiztosítás, hanem csak bizonyos fokú védelem.

Karantén és tavaszi időjárás segíthet

Sajnálatos tény, hogy a már-már világméretű járványt okozó koronavírussal szemben hatásos gyógyszer még nem áll rendelkezésre, és az oltóanyag kifejlesztésére a közeljövőben nincs reális esély. A megelőzésre kevésnek bizonyul a maszk és a fertőtlenítés, amikből egyébként a készletek - hazánkban csakúgy, mint világszerte - igencsak megcsappantak. Marad mindössze a remény, hogy a karanténok megakadályozzák a cseppfertőzéssel való továbbterjedést, és a tavaszi-nyári jó idő véget vet a koronavírus-szezonnak.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz