Koronavírus veszély: a magyar patikákban hiány van a maszkokból és a fertőtlenítőszerekből

#koronavírus #fertőzés #Magyarország #járvány
2020.02.26.

Olaszországban 200 felett az igazoltan fertőzöttek száma, már Ausztriából és Horvátországból is jelentettek betegeket. Hazánkban igazolt kononavírusos beteg még nincs, de maszkokat és fertőtlenítőszert már alig-alig lehet beszerezni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) még ugyan nem beszél világméretű járványról, de napról napra rohamosan nő a koronavírus (Covid-19) okozta fertőzések száma Európa-szerte.

Hiány a hazai patikákban a koronavírus miatt

Magyarországon területén jelen pillanatig (2020. febr. 25.) nincs igazoltan koronavírusos beteg. Az éberség és az aggodalom azonban fokozott, ami a lakosság részéről megnyilvánul abban is, hogy a hazai gyógyszertárakban már hiánycikké váltak a maszkok és a kézfertőtlenítő szerek.

Budapest belvárosában, ahol nagy számban megfordulnak külföldiek is, már napok óta nem kapható a gyógyszertárakban védőmaszk és kézfertőtlenítő. A patikába betérő – rutinos – külföldiek alternatívaként 70 %-os töménységű etil-alkoholt vásárolnak fertőtlenítési célra.

A maszkhiány a vidéki patikákban jellemző. Kiderült, hogy bizonyos fertőtlenítőszerek is elfogytak már, és a nagykereskedők nem tudják a készleteket pótolni, azaz már hiány van.

Mennyit ér a maszk és a kézfertőtlenítés?

A koronavírus cseppfertőzéssel terjed. Kérdés persze az, hogy megelőzhető-e a koronavírus okozta fertőzés maszk viselésével és kézfertőtlenítéssel. A válasz nagy valószínűséggel: NEM.

A maszkok elsősorban a köhögés, beszéd során a környezetbe kerülő folyadékcseppecskék szétterjedésének a megakadályozására szolgálnak. Ha valaki még egészséges személyként a vírusos fertőzés megelőzésére törekszik, akkor csak tévhitben ringatja magát, ha azt hiszi, hogy erre a maszk megfelelő. A vírusos fertőzések elkerülésére csak a szelepes, archoz jól simuló „álarcok” és a „gázálarcok” kínálnak lehetőséget. Hasonlóképpen, a kézfertőtlenítés sem garantálja a rendkívül ragályos koronavírus fertőzés megelőzését.

Koronavírus ellen nincs gyógyszer

Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy miért nem áll rendelkezésre vírusellenes gyógyszer. A vírus okozta fertőzésekkel szemben, legyen szó akár nátháról, influenzáról vagy koronavírus okozta megbetegedésről, a gyógyszeres terápia elsősorban tüneti kezelésen nyugszik. Célzottan vírusellenes szerek ezen a területen nincsenek. Egyrészt azért nem, mert a vírusok igen gyorsan változtatják genetikai anyagukat, amihez nehéz alkalmazkodni. Elég visszagondolni arra, hogy az évekkel ezelőtti rettegett járványokat okozó MERS és SARS vírusok is a koronavírusok közé sorolhatók.

Azonban, míg a célzott kezelés hiánya a nátha esetén nem jelent életveszélyes problémát, hiszen a szövődmények igen ritkák, addig a koronavírus okozta infekcióknál a tüneti kezelés csak arra elegendő, hogy az elhalálozási arány 2 százalék körülire legyen csökkenthető.

Olvasson tovább! Ezek a koronavírus tünetei!

Lesz vakcina, vagy marad a rettegés?

A vakcinák fejlesztése időigényes folyamat, évekbe is telhet egy adott vírus elleni oltóanyag kifejlesztése. Ráadásul, az oltóanyag-fejlesztés versenyfutás az idővel és a vírusokkal. Amire kifejlesztenek a kutatók egy adott oltóanyagot, lehetséges, hogy a vírus köpönyeget vált, mutálódik, ilyen módon az oltóanyag jelentőségét veszti, és az emberiségnek egy még nagyobb kihívással kell szembenéznie.

Továbbá, számolni kell azzal, hogy a kifejlesztett vakcinák hatékonysága sosem 100%-os, a szezonális influenza elleni vakcináknál is már jónak tekinthető az 50%-os hatékonysági arány. Azaz, a vakcina beadása legjobb esetben sem életbiztosítás, hanem csak bizonyos fokú védelem.

Karantén és tavaszi időjárás segíthet

Sajnálatos tény, hogy a már-már világméretű járványt okozó koronavírussal szemben hatásos gyógyszer még nem áll rendelkezésre, és az oltóanyag kifejlesztésére a közeljövőben nincs reális esély. A megelőzésre kevésnek bizonyul a maszk és a fertőtlenítés, amikből egyébként a készletek - hazánkban csakúgy, mint világszerte - igencsak megcsappantak. Marad mindössze a remény, hogy a karanténok megakadályozzák a cseppfertőzéssel való továbbterjedést, és a tavaszi-nyári jó idő véget vet a koronavírus-szezonnak.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz