Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Nem szeretné elkapni az omikront? 4 tipp, amivel az immunrendszerét erősítheti

omikron, koronavírus, immunerősítés, maszk

Omikron, influenza, megfázás – ha elszeretnénk ezeket a betegséget kerülni, fel kell turbózni az immunrendszerünket. Ezeket a tippeket javasolják a szakértők!

Egyre több itthon is a koronavírus-fertőzött az omikron miatt, de sokan küzdenek influenzával és a téli megfázással is. Ilyen helyzetben fontos szerepet tölt be az immunrendszer egészségének megőrzése. Egy egész iparág foglalkozik a rágótabletta, tabletta és porok gyártásával, amelyek azt állítják, hogy "erősítik" vagy "támogatják" az immunrendszert. Egyesek még azt is állítják, hogy az egészséges táplálkozás és az edzés az egyetlen, amire valóban szükségünk van ahhoz, hogy elkerüljük a megbetegedést. De vajon igazak-e ezek az állítások?

A legjobb immunerősítő módszerek

Michael Starnbach, a Harvard Medical School mikrobiológus professzora adott néhány tippet , amelyek segíthetnek abban, hogy idén télen is egészségesek maradjunk.

"A legjobb stratégiák a védőoltás, valamint a szkepticizmus minden olyan termékkel szemben, amely az immunrendszerre gyakorolt előnyöket állítja, és az olyan helyektől való távolmaradás, ahol nem kötelező a maszk viselése" – fejtette ki a professzor a Harvard Health Publishingnak.

1. Oltassuk be magunkat!

Ha az immunválasz javításáról van szó, a legjobb, ha a többi ajánlott védőoltással együtt megkapja a covid vakcinát és az emlékeztető oltást. Gondoljon az oltásra úgy, mint az immunrendszere puskaporára. Amikor egy vírusos betolakodó bejut a szervezetébe, az immunrendszere felkészül a küzdelemre. De először ki kell találnia, hogy mi támad, ami időbe telik.

A vakcina idő előtt megismerteti az immunrendszert a betolakodóval, és lehetővé teszi számára, hogy harci tervet dolgozzon ki. Így amikor a vírus megjelenik az ajtóban, az immunrendszer gyorsan tud reagálni, ami tünetmentességet jelenthet, vagy legalábbis a súlyos betegség megelőzését. Az emlékeztető oltás olyan, mint egy felfrissítő tanfolyam, hogy ezeket a leckéket frissen tartsa.

Bár védőoltás ellenére is megfertőződhet, immunrendszere felkészült a vírus gyorsabb eltávolítására, így a fertőzés sokkal kisebb valószínűséggel lesz súlyos vagy életveszélyes. "Minden elérhető védőoltást és emlékeztetőt be kell szereznünk, hogy ha mégis megfertőződünk, nagy valószínűséggel csak enyhe tünetekkel ússzuk meg a fertőzést” – tette hozzá Starnbach.

2. Vitaminok, probiotikumok: legyünk szkeptikusak!

Rengeteg vitaminkészítmény és probiotikum állítja, hogy erősíti vagy támogatja az immunrendszert. És bár néhány ilyen állításban van egy szemernyi igazság, az összkép az, hogy gyakran nem működnek. A vitaminok például valóban segítik az immunrendszer működését, de igazából csak azoknál az embereknél, akiknek vitaminhiányuk van - nem egy átlagos, egészséges felnőttnél.

A probiotikumok is ígéretesek. A bélrendszerben élő organizmusok mini-univerzuma, az úgynevezett mikrobiom valóban fontos szerepet játszik az immunitásban. A szakértők azonban még nem tudnak eleget erről a szerepről ahhoz, hogy olyan terméket hozzanak létre, amely a mikrobiomot az immunitás fokozása érdekében manipulálni tudja. Ez a következő évtizedben megváltozhat - de egyelőre a probiotikus állításokat egészséges adag szkepticizmussal kell kezelni, mondja Starnbach.

3. Viseljünk maszkot!

Bár a maszk viselése nem épp kellemes, de segíthet csökkenteni a covid (és néhány más vírus) terjedésének kockázatát azoknál, akik nem oltottak, beleértve azokat is gyermekeket, akik még nem jogosultak az oltásra, és az immunrendszeri hiányosságokkal küzdő embereket, akik nem kapnak megfelelő védelmet a vakcinától, mondja Starnbach. A maszkok akkor a leghatékonyabbak, ha a környezetében mindenki visel egyet.

Koronavírus: ezért nem elég a sebészi maszk az omikron ellen, FFP2 kell! Olvasson tovább!

4. Éljünk egészségesen!

Az egészséges emberek ellenállóbbak a betegségekkel szemben, és gyakran jobban viselik, ha megfertőződnek. A egészséges életmód segíthet abban, hogy immunrendszere a lehető legjobban működjön. A testmozgás és a helyes táplálkozás azonban nem az egyetlen szokás, amely segíthet. Törekednie kell a következetes, jó minőségű alvásra és a stressz-szint kezelésére is. Az alváshiány és a krónikus stressz ronthatja az immunrendszer működését.

Ha el szeretnénk kerülni a fertőzéseket, akkor ezeknek a stratégiáknak a védőoltás és más védekezési intézkedések mellett - és nem helyettesítve - kell működniük.

Forrás: Harvard Health Publishing
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához