Ezeket látta már?

Szputnyik V vagy Sinopharm: az orosz vagy a kínai vakcina jobb?

Sinopharm vagy Szputnyik: melyik vakcina jobb?

Még sokan hezitálnak azon, hogy az orosz Szputnyik, vagy a kínai Sinopharm vakcinát válasszák. Hatékonyságukat nehéz összehasonlítani, de a tények összegyűjtésében talán tudtunk segíteni.

Kínai vakcina tudnivalók

Kínai vakcina hatásossága

A Sinopharm egy elölt vírust tartalmazó, kétadagos vakcina. A gyártó tájékoztatása szerint a védettség a 2. oltás beadása után két héttel alakul ki, és 79%-os védettséget ad. A magyar OGYÉI tájékoztatásában ennyi áll: a védettséghez a 2. adag vakcina beadása szükséges, méghozzá az első oltás után 21-28 nappal.

Kínai oltás által kiváltott immunitás

Arra vonatkozóan, hogy mennyi időn át tartó védelmet garantál a Sinopharm vakcina 2 dózisának a beadása, nincsenek pontos adatok. Ezekhez hosszú távú „real-life” nyomon követésre van/lesz szükség. Egyelőre az olvasható a Sinopharm weboldalán, hogy a fázis I. és II. vizsgálatok alapján az oltottaknál 6 hónap elteltével is magas antitest-szint igazolható, tehát hathónapos védelmet "vállal" a vakcina gyártója.

Kínai vakcina: ezekre a mellékhatásokra számíthat oltás után

De azt is meg kell jegyezni, hogy egyre több olyan észrevétel érkezik a Sinopharm vakcinával oltott személyektől, hogy az oltás utáni antitesttesztek nem mutattak ki megfelelő védettséget.

A legtöbb antitestteszt a koronavírus tüskefehérjéje elleni ellenanyagválaszt méri, ami az mRNS-alapú vakcinák (Pfizer, Moderna) és a vektorvakcinák (Szputnyik V, Janssen, AstraZeneca) esetében az antitestképződést precízen kimutatja, ám a kínai vakcina elölt vírust tartalmaz. Boldogkői Zsolt, biológus szerint ez azért fontos, mert a teljes elölt vírust tartalmazó vakcinában többféle antigén is van, s ezek ellen más típusú immunválaszt ad a szervezet, így ezeket is érdemes vizsgálni.

„Sok teszt egyszerűen alacsonynak méri a kínai oltóanyag utáni antitestszintet, mert a tüskefehérje elleni ellenanyagválaszt rögzítő vizsgálatok nem mutatják meg a vakcina által kiváltott antitest-termelődés teljes spektrumát. A kínai vakcinának is jót tenne, ha pontos képet kapnánk az általa kiváltott immunválaszról” – fogalmazott.

A tisztánlátás érdekében a hazai szakértők is országos vizsgálatot sürgetnek, erről itt írtunk korábban.

Mennyire hatásos a kínai vakcina a mutánsok ellen?

Az inaktivált vírust tartalmazó vakcináktól a szakemberek széles körű védelmet várnak. Zhang Yuntao, a Sinopharm leányvállalatának (CNBG) az elnöke és kutatási igazgatója egy sajtókonferencián azt nyilatkozta, hogy folyamatosan tesztelik a vakcinájuk koronavírus mutánsokkal szembeni hatékonyságát. A Sinopharm vakcinája a brit variánssal, illetve a dél-afrikai koronavírus-variánssal szemben is hatásosnak bizonyul, csakúgy, mint 10 másik, Kína különböző régióiban felfedezett koronavírus-variánssal szemben.

Kell-e harmadik oltás a kínai vakcinából?

Az elölt vírusos vakcináknál általában emlékeztető oltás(ok)ra van szükség. Jelenleg 21-28 nap eltéréssel adják be a Sinopharm Covid-19 elleni vakcina 2. adagját (azaz az első emlékeztető adagot). A CNBG szakemberei úgy nyilatkoztak, hogy a vakcináció hatékonyságának a növelése érdekében ők tervbe vettek egy újabb emlékeztető oltást, vagyis a 3. dózist. Egyes arab országokban már 3. dózist is adnak a vakcinából, a hatékonyság fokozása céljából.

Kínai vakcina engedélyezése

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a hozzá benyújtott dokumentációk alapján 2021. májusában megadta a vészhelyzeti használati engedélyt, ezzel felkerült az unió által elfogadott oltások listájára is. Ez azt jelenti, hogy az EU-n belül a tagállamok dönthetik el, hogy olyan oltóanyaggal elvégzett oltásról szóló igazolást is elfogad-e, amely legalább az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt kapott oltóanyagokat tartalmazó listáján szerepel. Automatikus szabad mozgás az EU-n belül csak azoknak biztosított, akik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett oltást kapták, ez jelenleg: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen.

Tény azonban, hogy a Sinopharm vakcinája esetén még nem állnak rendelkezésre alcsoportos adatok, vagyis nem ismert, hogy mekkora a kínai oltóanyag hatékonysága időskorúaknál, illetve krónikus betegségekkel rendelkezőknél való alkalmazásnál.

A WHO szerint a Sinopharm biztonságos és hatásos a 18 év felettiek számára, akiknek 2 dózisban ajánlják, ugyanakkor úgy nyilatkoztak, hogy nem áll rendelkezésre elég bizonyíték ahhoz, hogy 60 év felettieknek is ajánlják a kínai vakcinát. Erről itt írtunk korábban.

Május 15-én azt is megírtuk, hogy a WHO várandósoknak is ajánlja a Sinopharm kínai vakcinát.

Szputnyik vakcina tudnivalók

A Szputnyik V vakcina szintén kétadagos oltás. Nem az elölt vírus szervezetbe juttatásával éri el az immunitást, hanem egy ártalmatlan hordozóvírusba, az adenovírusba építették be a kutatók a koronavírus egy jellegzetes géndarabkáját, amely a koronavírus felszíni tüske (spike) fehérjéje ellen indít be immunreakciót.

Szputnyik hatékonysága

A Szputnyik V oltás I. adagja 26-os szerotípusú humán adenovírust tartalmaz vektorként, a II. adag pedig 5-ös szerotípusú humán adenovírust. Ezt a fajta, immunműködésre kedvezően ható innovációt 2021 tavaszán a németországi szakemberek is méltatták, és az orosz fejlesztők szerint részben erre vezethető vissza az, hogy a Szputnyik V alkalmazásával magas hatékonyságú védelem érhető el.

A klinikai vizsgálati eredmények alapján a Szputnyik V 2. adagjának a felvétele után (első adag után 42 nappal) a vakcina hatékonysága meghaladja a 91 %-ot, a neves Lancet folyóiratban 91,6 %-os értéket publikáltak. Megjegyzendő, hogy a 90 % fölötti hatékonyság a Covid-19 elleni vakcináknál nagyon jónak tekinthető, és korábban csak a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcinája esetén mutattak ki 90 % fölötti értékeket.

A Szputnyik V védőoltás egyébként is magasnak bizonyult hatékonyságát későbbi, valós életből származó, ún. real-world adatok még tovább javították. 2021. április 19-én az Orosz Tudományos Akadémián a vakcinafejlesztők arról számoltak be, hogy 3,8 millió, Szputnyik V-vel kétszer vakcinált orosz lakos körében az oltóanyagnak köszönhetően 97,6 %-os Covid-19 megbetegedéssel szembeni védelem valósult meg. Ilyen módon, a real-world adatot alapul véve, a Szputnyik V hatékonysága a legmagasabb a Covid-19 elleni vakcinák között.

Két éven át tartó védelem, a mutánsokkal szemben is véd

Az orosz vakcina magyarországi alkalmazási előírásában az szerepel, hogy a Szputnyik V-vel elérhető védettség időtartama ismeretlen,- ami valamennyi vakcina esetén elmondható, hiszen hosszú távú vizsgálati eredmények egyelőre egyetlen esetben sem állnak rendelkezésre. A Szputnyik V-t fejlesztő tudósok azonban nagyon optimisták, és úgy vélik, hogy a Szputnyik V-vel elérhető védettség 2 évig vagy még hosszabban tartó is lehet, szemben az mRNS vakcinákkal megvalósítható, hónapokban mérhető időtartammal. A szakemberek által tett kijelentés alapjául azok a korábbi tapasztalatik szolgálnak, amit a hasonló vektor-technológiával gyártott, ebola elleni oltóanyagok alkalmazása során szereztek.

Az orosz szakemberek szerint a Szputnyik V hatásosnak bizonyul a brit mutáns és a dél-afrikai koronavírus variánsokkal szemben. Moszkvában úgy nyilatkoztak, hogy a Szputnyik V két adagjával magas immunglobulin-szint érhető el, és a vakcina az indiai mutánssal szemben is hatékony lesz.

Lehet-e ezzel a vakcinával utazni?

Egyelőre csak azokba az országokba lehet Szputnyik vakcinával oltottan menni, amelyekkel a magyar kormány kétoldalú megállapodást kötött a védettségi igazolás elfogadására. Ide tartozik Szerbia, Montenegró, Bahrein és Szlovénia, de más államokkal, köztük Görögországgal és Izraellel is tárgyalnak erről. Horvátország a vakcina típusától függetlenül elfogadja a magyar védettségi igazolványt, de a belépéshez fel kell mutatni a papíralapú oltási igazolványt is.

Ez is érdekelheti:

A WHO vizsgálja a Szputnyik vakcinát és június végére ígért eredményt. Ha felkerül a vészhelyzeti alkalmazásra engedéyezett vakcinák listájára, akkor ugyanaz a szabály lesz érvényes a Szputnyik V-re is, mint a Sinopharmra (lásd feljebb). Az EMA-hoz március 4-én nyújtotta be a Szputnyik V gyártója a vakcinát engedélyezésre, a vizsgálat még folyik.

Kell-e 3. dózis a Szputnyik V vakcinából?

Jelenleg is folynak arra irányuló vizsgálatok, hogy a Szputnyik V két dózisa közötti időtartam hossza mennyire befolyásolja a vakcináció hatékonyságát. Lehetséges, hogy a mindennapi gyakorlatban alkalmazott 21 napos időtávot a jövőben 3 hónapra tolják ki, és ezzel a változtatással tovább fokozható lehet a vakcina hatékonysága, illetve még hosszabb távú védelem biztosítható vele.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához