Ezeket látta már?

Tényleg felborítják a menstruációs ciklust a Covid-19 elleni vakcinák?

menstruáció, vakcinák , covid-19, koronavírus, mellékhatás, menstruációs ciklus, zavar

Gyűlnek a tapasztalatok a Covid-19 elleni védőoltások mellékhatásaival kapcsolatban.

A vakcinák felvétele a nőknél a havi ciklusra is rányomhatja a bélyegét. Oltást követően hamarabb megjöhet a menstruáció, pecsételő, véralvadékkal teli, vagy erősebb lehet a vérzés. Az illetékes hatóságok szerint azonban az ok-okozati kapcsolat nem bizonyított, menstruációt érintő mellékhatás (egyelőre) nincs.

Angliában több mint 30000 mellékhatásjelentés is kevés volt

Tény, hogy az Európai Gyógyszerügynökség vagy az USA-beli FDA által engedélyezett Covid-19 elleni vakcinák (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen) betegtájékoztatójában a mellékhatások listáján nem szerepel a menstruációs zavar. Ennek ellenére számos, koronavírus fertőzés ellen beoltott nő, háziorvos és szakorvos számol be ilyen jellegű panaszokról.

Csak az Egyesült Királyságot tekintve 30000 fölötti azoknak a potenciálisan Covid-19 elleni vakcina okozta mellékhatásjelentéseknek a száma, amiket az Egyesült Királyság illetékes hatósága, az MHRA (Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency) regisztrált, és amik különféle cikluszavarokról tájékoztatnak. Mind az mRNS alapú, mind pedig a vektor alapú vakcinákkal kapcsolatban érkeztek mellékhatásjelentések. Feltételezhető tehát, hogy nem egy bizonyos vakcina egy bizonyos komponense, hanem a koronavírus elleni oltások által előidézett immunreakció felelhet azért, hogy a Covid-19 elleni vakcináció sokaknál „felborítja” a havi ciklust.

Koronavírus: a Covid megtámadhatja a petefészket? Kattintson!

Mindez a jövőt és a tömeges oltásokat tekintve veszélyes következményekkel járhat. A Covid-19 elleni védőoltások és a menstruációs ciklus közötti esetleges kapcsolat számos nőt, különösen a gyermekvállalás előtt állókat bizonytalaníthatja el, és vezethet ahhoz, hogy sok nő emiatt ne vegye fel a koronavírus elleni védőoltást.

Jelek, hogy nincs rendben a menstruáció - olvasson tovább!

Megjegyzendő, hogy a koronavírus elleni védőoltásnál nem unikális esetről van szó, és egyéb vakcináknál, így például a humán papillomavírus (HPV) elleni vakcinánál már ismert az oltás és a következményes menstruációs zavarok közti kapcsolat.

A hatóságok szerint a Covid-19 elleni oltásoknál nem igazolható az ok-okozati kapcsolat

Hogyan reagálnak a hatóságok a több tízezer menstruációs zavarra? A hatóságok alapján a tapasztalt mellékhatásgyakoriság, vagyis a rendelkezésre álló tényanyag kevés. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságban tapasztalt 30000 fölötti potenciális mellékhatásjelentés sem kellő mértékű bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a Covid-19 elleni vakcinák nem kívánatos módon hatnának a menstruációs ciklusra. Az indoklásban az szerepel, hogy a menstruációs ciklusbeli zavarok „alapállapotban”, vagyis oltások nélkül is meglehetősen gyakoriak lehetnek. Azaz, az oltások és a cikluszavar közötti ok-okozati kapcsolat nem kellőképpen alátámasztott.

Covid-oltás: a kórházi valóság, vagy a számok győzhetik meg a hezitálókat?

A hatóságok mindehhez indoklásukban hozzáteszik azt is, hogy jelenlegi ismereteink alapján a Covid-19 elleni vakcinák nem befolyásolják negatívan a fertilitást (= fogamzóképességet), illetve a nem kívánatos terhességek számát. Leszögezik, hogy az átmeneti cikluszavar nem rendelhető egyértelműen a Covid-19 elleni oltáshoz, az 1-2 ciklust követően elmúlik, és annak nincs kihatása a termékenységre.

Intenzív nemzetközi vizsgálatok indulnak

Az állapot azonban nem végleges,- sem a menstruációs zavarok, sem a hatósági állásfoglalás vonatkozásában. Az USA-beli National Institutes of Health nemrégiben 1,67 millió USD keretösszeget biztosított annak a pontos feltérképezésére, hogy mennyire gyakoriak a menstruációs zavarok a Covid-19 ellen oltott, illetve az oltatlan nők körében. Várhatóan tehát hamarosan tisztább képet kapunk a Covid-19 elleni oltások és a menstruációs ciklus kapcsolatát illetően.

„Papír szerint” a Sinopharm vakcinája okozhat átmeneti cikluszavart

A Magyarországon alkalmazott Covid-19 elleni vakcinák alkalmazási előírásait (jelenleg 6 különféle vakcina, 2021. szeptember 18-i állapot) áttekintve, a mellékhatások között említés sem esik a menstruációs ciklust érintő esetleges hatásokról. Egyetlen kivétel a Sinopharm vakcinája, a „kínai” vakcina, aminél a nagyon ritkán előforduló mellékhatások között a „késlekedő menstruációs vérzést” is felsorolják.

Magyarországon is aktívan kellene jelenteni a mellékhatásokat!

Amint azt a korábbiakban is írtuk, a Covid-19 elleni vakcinák mellékhatásprofiljának a megismerése érdekében lényeges az, hogy az érintettek, jelen esetben az oltott személyek a Covid-19 elleni oltások valós vagy vélt mellékhatásairól a hatóságokat hivatalosan tájékoztassák.

Magyarországon mindenki hivatalosan jelentheti az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI), ha vakcina-mellékhatást tapasztal. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (gov.hu) honlapján a „Betegek/lakosság részére szóló gyógyszerbiztonsági tájékoztatók és mellékhatás-bejelentési lehetőségek” felületen megtalálható a Covid-19 vakcinákra vonatkozó mellékhatás-bejelentő lap, és egyszerűen, akár on-line is elvégezhető a mellékhatás-bejelentés.

Mi állhat a menstruációs zavarok hátterében?

A Covid-19-ből való „gyógyulást” követően a nők mintegy negyede aggodalomra okot adó tünetekről számol be. Korábban rendszeresen menstruáló nő 8 hónap alatt csak 5 vérzést tapasztal. Évek óta fogamzásgátlót szedő, és nem menstruáló nőknél újra jelentkezik a havi vérzés. Véralvadékokkal teli a menstruációs vér.

Több orvos a Covid-19-cel együtt járó fokozott stressznek és szorongásnak tulajdonítja a hónapokon át tartó menstruációs zavarokat. Ezt támogatja az a tény, hogy a pszichés megterhelés és fokozott stressz – a koronavírus-fertőzéstől függetlenül - hatással van a menstruációs ciklusra.

Lehetséges, hogy zavar keletkezik az agy és a petefészek közötti „kommunikációban”, azaz zavart szenved a hipotalamusz-hipofízis-petefészek tengely működése. Más szakemberek úgy vélik, hogy a koronavírus (SARS-CoV-2) képes megtámadni a petefészkeket is, csakúgy, mint egyéb más szerveket.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Nem minden írható a koronavírus okozta fertőzés vagy a koronavírus elleni oltás „számlájára”. Nem zárható ki, hogy a háttérben – például - pajzsmirigyműködési zavar, mióma, méhpolip, endometriózis, daganatos elváltozás vagy terhesség áll fenn, amik orvosi ellátást, kezelést igényelnek. Érdemes tehát a várakozás helyett orvoshoz fordulni!

Ez is érdekelheti:

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás:

https://www.bmj.com/content/bmj/374/bmj.n2211.full.pdf

Forrás: egeszsegkalauz.hu