Ezeket látta már?

Újra felfázott? Ez lehet az oka, hogy gyakran kialakul

felfázás, tünet, viszketés, vizelési inger

Az ureaplasma fertőzés a szexuális úton terjedő betegségek csoportjába tartozik, és sajnos sok esetben hosszú ideig észrevétlen marad a probléma.

Veszélye, hogy elhanyagolt esetben a gond ráterjedhet a kismedencei szervekre, és krónikus húgyúti fertőzést, meddőséget, terhességi komplikációkat és visszatérő alhasi fájdalmakat is okozhat. Dr. Józan Gyöngyitől, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászától megtudhatjuk, mikor érdemes ureaplasma szűrésen részt venni.

Mi az az ureaplasma?

A mycoplasmákhoz tartozó ureaplasma egy olyan baktérium, amely a húgyútakban és a nemi szervekben telepedik meg. Bizonyos mennyiségben normál körülmények között is megtalálható, gondot akkor okoz, ha valamiért elszaporodik- ilyenkor gyulladást generál.

A fertőzés szexuális érintkezés útján jön létre mindkét nemnél (ritkábban, de előfordulhat, hogy szülés közben fertőződik meg az újszülött).

Milyen tüneteket okoz a húgyúti fertőzés?

A fertőzés gyakran tünetmentes, és van, hogy csak a fertőzést követő években lángol csak fel.

Okozhat nőgyógyászati és húgyúti panaszokat is, melyek általában a következők:

  • Égő, csípő vizelet
  • Gyakori húgyúti fertőzések
  • Hüvelyi folyás
  • Alhasi/deréktáji fájdalom
  • Meddőség, vetélés, koraszülés

Bizonyos kutatások szerint az ureaplasma fertőzés megnöveli az endometriózis kialakulásának esélyét (főleg terhesség után), így érdemes az állapot meglétekor a kórokozóra is gondolni- hívja fel a figyelmet dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

Sajnos nem lehet biztosan elkülöníteni a fertőzést egyéb húgyúti problémáktól, így, ha visszatérő égő, csípő, gyakori vizeléssel küzd, mindenképp érdemes urealpasma-ra is gyanakodni!

Diagnózis és kezelés

Az ureoplasma diagnosztizálásához speciális laboratóriumi vizsgálatok szükségesek (méhnyaki váladékból, hüvelyből, vizeletből), mivel igen apró mérete miatt mikroszkóp alatt szinte lehetetlen látni. Pozitív eredmény esetén antibiotikum kúrára van szükség, amit mindkét félnél (azaz a nőnél és a férfinál is) is el kell végezni, hogy el lehessen kerülni a visszafertőződést!

Forrás: Nőgyógyászati Központ