Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

WHO: több millió covidos haláleset nem szerepel a hivatalos statisztikákban

koronavírus, covid, intenzív osztály

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint 15 millióval emelkedett a halálozások száma a pandémia alatt. Az országok csak 6 millió esetet jelentettek.

A WHO szerint a koronavírus valódi áldozatainak számát több ország is alábecsülte. Mexikóban a WHO megállapítása szerint a világjárvány első két évében a halálos áldozatok száma kétszerese volt a hivatalos adatoknak. Egyiptomban a többlethalálozás nagyjából 12-szerese volt statisztikáknak. Pakisztánban pedig ez az érték 8-szoros volt - írja a The New York Times.

A WHO szakértői a többlethalálozás meghatározásánál figyelembe vették, hogy 2021-ben hányan haltak volna meg, ha nem lett volna koronavírus. A szakértők számításaikban a bejelentett halálesetekre vonatkozó nemzeti adatokat kombinálták a helyi és háztartási felmérésekből származó új információkkal, valamint olyan statisztikai modellekkel, amelyek célja a kimaradt halálesetek figyelembevétele volt.

A többlethalálozásnak a szakemberek szerint két oka volt. Az egyik maga a koronavírus, a másik, hogy covid miatt nehezebben lehetett orvosi ellátáshoz jutni.

A legtöbben 2021-ben haltak meg a koronavírus miatt. A WHO becslése szerint csak tavaly az összes halálozás nagyjából 18 százalékkal magasabb volt, mint amennyi világjárvány nélkül lett volna. A legtöbben, több mint 8 millióan a fejlődő országokban haltak meg.

Kiderült, miért okozhatnak vérrögöt a covid vakcinák - olvasson tovább!

"Teljesen megdöbbentő, ami ezzel a világjárvánnyal történt, beleértve azt is, hogy képtelenek vagyunk pontosan nyomon követni. Ennek nem szabadna megtörténnie a 21. században" - mondta Dr. Prabhat Jha, aki tagja volt a számításokat készítő szakértői munkacsoportnak.

A becslésekkel a szervezet már januárban elkészült, de India miatt eddig nem tette közzé. India ugyanis kifogásolta módszertant, amellyel a WHO az áldozatok számát megbecsülte. A WHO számításai szerint többlethalálozás közel egyharmada - 4,7 millió eset- az ázsiai országhoz köthető. Ehhez képest az indiai kormány 2021 végéig csak 481 080 halálesetet regisztrált.

De nem India az egyetlen olyan ország, ahol jelentősen kevesebb halálesetet jelentettek. Ahol a többlethalálozások száma messze meghaladta a bejelentett covid halálesetek számát, azokban az országokban a szakértők szerint vagy nehézséget okoz a halálozási adatok gyűjtése, vagy pedig a kormányok szándékosan igyekeznek elfedni a világjárvány áldozatait.

Forrás: New York Times
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához