Ezeket látta már?

Anyagcsere turbó fokozatban: fontos, hogy mikor eszünk, de az is, hogy mit

shutterstock 2149797687

Készüljön fel a hideg időre: így turbózhatja fel az anyagcserét!

Nyáron általában rendszertelenül étkezünk, de az őszi hónapokban az anyagcsere megfelelő működéséhez szükséges visszaállni a tudatosabb táplálkozásra.

A táplálékból származó hasznos anyagoknak el kell jutniuk testünk minden sejtjéhez, hogy energiával lássák el őket, a szükségtelen anyagoknak pedig minél gyorsabban távozniuk kell. Leegyszerűsítve ezt a folyamatot nevezzük anyagcserének. Az emberek kisebb csoportja tartozik azok közé, akiknek nagyon gyors az anyagcseréje, míg a többségé csak nehézkesen működik. Ha az anyagcsere-egyensúlya felborul, akkor érdemes követni a táplálkozási és életmódbeli tanácsokat.

Több mozgás – gyorsabb anyagcsere

Az anyagcsere sebessége genetikailag is meghatározott. Mivel ezen a tényezőn nem tudunk változtatni, a szokásainkat kell módosítani. Az anyagcsere felpörgetésének egyik legjobb módja, ha több mozgást iktatunk be a mindennapokba. Ha állandóan égetnie kell a kalóriákat, a szervezet jobban hasznosítja a rendelkezésére álló táplálékot.

Együnk többször, keveset

Ha egyszerre túl sok kalóriát veszünk magunkhoz, akkor szervezetünk a felesleget zsír formájában tárolja. De az sem jó, ha túl kevés kalóriát fogyasztunk, mert a test reakciója az éhségre, hogy szénhidrátokat fogja zsírokká alakítva tárolni. Fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt, és naponta többször étkezzünk, kisebb adagokban. Friss, vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag ételeket válasszunk.

Figyeljünk a zsiradékbevitelre is, mert annak túlzott fogyasztásával sérül a szervezet inzulinfelhasználási képessége. Ezt hívjuk inzulinrezisztenciának, ami összefügg az elhízással és a cukorbetegséggel.

De bizonyos mennyiségben szénhidrátokra is szükségünk van az inzulin előállításához. Ha állandóan alacsony a szénhidrátbevitel, akkor kevesebb termelődik ebből a kulcsfontosságú hormonból, és az anyagcsere lelassul. Hogy ezt elkerüljük, a szénhidrátokat gyümölcsökből, zöldségekből és tápanyagokban gazdag gabonafélékből, teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket érdemes beiktatni.

Fontos, hogy mikor eszünk, de az is, hogy mit: az étkezések kihagyása, vagy az utazás közbeni falatozás nem tesz jót az anyagcserének. Alakítsuk ki a napi étkezési rutint, és tartsuk magunkat hozzá.

A víz méregtelenít

Szervezetünk a víz segítségével tudja kiválasztani az anyagcsere-folyamatokból származó salakanyagokat és egyéb káros környezeti anyagokat. Elegendő víz fogyasztása nélkül az anyagcsere lelassul, majd le is állhat. Minél több feldolgozott élelmiszert és italt fogyasztunk, annál nagyobb szükség van a méregtelenítésre, s annál több tiszta vizet kell inni. Emellett több olyan ételt is beiktathatunk az étrendünkbe, amelyek természetes módon sok vizet tartalmaznak.

A stressz is árthat

Stresszhelyzetben a szervezetünk egy kortizol nevű hormont termel, amely arra szolgál, hogy gyors energialöketet adjon a probléma megoldásához. De ha a stressz krónikussá válik, akkor a szervezet azt hiszi, hogy továbbra is harcban áll, ezért folyamatosan termeli a kortizolt. A megnövekedett kortizolszint megnehezíti az inzulin felhasználását, ami fékezi az anyagcserét, és táplálja a súlygyarapodást. Tartós stressz esetén keressük meg a stresszoldás módját, és legyen gondunk a pihentető alvásra is.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nem csak élénkít: hatékonyabb lehet a kávé a tiszta koffeinnél is

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

egészséges életmód

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához