A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Jódhiány: amitől nem működik jól a pajzsmirigy

#jódhiány #pajzsmirigy betegségei #szelénhiány
2018.07.11. Módosítva: 2018.07.11.

A jód legfontosabb feladata a szervezetünkben a megfelelő pajzsmirigy-működés biztosítása. Jód szükséges ugyanis a pajzsmirigyhormonok előállításához. Ha tehát nem jut elegendő jód a testünkbe, annak igen súlyos következményei is lehetnek.

Hirdetés

A nyomelemek közül a jód elsősorban a hormonális rendszer megfelelő működéséhez szükséges. A pajzsmirigyünk által előállított hormonok, a tiroxin és a trijód-tironin (T4 és T3) ugyanis jódot tartalmaznak, így jódhiány esetén ezekből akár túl kevés is termelődhet. Bár a jód önmagában nem vesz részt annyi biokémiai folyamatban, mint például a magnézium vagy a kalcium, ez azonban közel sem jelenti azt, hogy a a szerepe elhanyagolható. A pajzsmirigy hormonjai ugyanis rengeteg folyamat irányításához vagy hatékonyságához szükségesek: ilyen például az anyagcsere vagy a növekedés. A jód hiányának éppen ezért súlyos, esetenként akár visszafordíthatatlan következményei lehetnek.

Golyva és fáradékonyság: a jódhiány tünetei és szövődményei

Már az enyhe mértékű jódhiány is a pajzsmirigy hatékony működésének csökkenésével járhat együtt. Ennek tünetei lehetnek többek között a fáradékonyság, a "megmagyarázhatatlan" hízás (vagyis a testsúly növekedése annak ellenére, hogy az étrendünk vagy a mozgási szokásaink nem változtak), a hajhullás, a bőrszárazság és a viszketés, a kognitív képességek romlása, a székrekedés, az arc felpuffadása, az izomfájdalmak. Szintén jellemző lehet, hogy az érintett rosszul tűri a hideget, állandóan fázik.

A jód nélkülözhetetlen elem Forrás: EgészségKalauz

Súlyosabb esetekben, illetve ha a jódhiány krónikussá válik, kialakulhat a golyva (strúma) nevű betegség. Ez tulajdonképpen a pajzsmirigy megnagyobbodását jelenti, ugyanis a jódhiány következményeként a pajzsmirigy fokozott működésre kapcsol, hogy képes legyen a kevesebb jód felhasználására. Vagyis a golyva tulajdonképpen a pajzsmirigy alkalmazkodása a jódhiányhoz. A pajzsmirigy azonban időnként olyan mértékben megnövekedhet, megduzzadhat, hogy az akár a légzést is nehezítheti. A golyva általában a jód pótlásával kezelhető, ám ehhez nélkülözhetetlen az előzetes kivizsgálás, mert a pajzsmirigy megnagyobbodását nemcsak a jódhiány okozhatja, és bizonyos betegségek esetén a plusz jód kifejezetten kártékony hatású.

Kismamáknak különösen fontos a jód

A megfelelő mennyiségű jód különösen fontos a várandós hölgyek számára, nemcsak azért, hogy a megnövekedett tápanyag-igényhez igazodjanak, de azért is, mert a jódhiány komoly fejlődési rendellenességeket okozhat. A jódhiány, illetve az azzal összefüggő pajzsmirigy-alulműködés az elsődleges oka a kretenizmusnak nevezett tünetegyüttesnek, mely elmaradott növekedéssel (alacsony testalkattal), értelmi fogyatékossággal, lassú és koordinálatlan mozgással, száraz bőrrel és hajjal, hormonális problémákkal járhat együtt.

A pajzsmirigy megnagyobbodását legtöbbszor a jódhiány okozza. Olvasson tovább!

Kiket veszélyeztet a jódhiány?

Szerencsére, a változatos és kiegyensúlyozott étrend segít megelőzni a jódhiányt, különösen azért, mert a legtöbb konyhában úgynevezett jódozott sót használnak, vagyis az ételeink ízesítésével a szükséges jódmennyiséget is megkaphatjuk. A sószegény vagy egyhangú étrend, az alultápláltság fokozhatja a jódhiány kialakulását. Nagyobb a betegség rizikója a nőknél, azoknál akik gyakran fogyasztanak alkoholt, illetve azoknál, akik dohányoznak. A várandós nők esetében megnövekedhet a jódszükséglet. Mivel a jód megfelelő hasznosulásához szelénre van szükség, így a szelénhiány általában jódhiánnyal is együtt jár.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.