Ezeket látta már?

4 dolog, amit ne csináljon, ha beteg!

beteg a munkahelyén

Nemcsak azzal gyorsíthatjuk meg a gyógyulást és tehetjük elviselhetőbbé a betegséggel töltött napokat, ha sokat pihenünk és literszámra isszuk a mézes teát: az is nagy segítség lehet, ha bizonyos dolgokat nem teszünk meg.

Itt a felső légúti fertőzések időszaka, egyre gyakoribb a nátha, megfázás, és bizony lassan az influenzára is számítani kell. Bár ezek a betegségek a legtöbbször nem okoznak komolyabb problémákat (ennek ellenére lehetnek olyanok, például az idősebbek vagy a krónikus betegségekben szenvedők, akiket jobban megviselhetnek a fertőzések), néhány napig biztosan rosszul érezzük magunkat miattuk. Sok jó tanácsot olvashatunk azzal kapcsolatban, hogyan javíthatunk az állapotunkon, arról viszont kevesebbet tudunk, milyen tevékenységek, tettek „üthetnek vissza”, vagyis melyekkel ártunk többet a szervezetünknek, mint amennyit használnánk. Ne csak arra ügyeljünk tehát, hogy mit érdemes megtenni a minél gyorsabb gyógyulásért, hanem arra is, mit ne csináljunk!

Ne írassunk fel antibiotikumot és ne gyógyszerezzük magunkat otthon!

Sajnos, még mindig nagyon gyakori, hogy egy egyszerűbb megfázásra, influenzára is antibiotikumot szednek az emberek, akár úgy, hogy ezt „kérik” az orvostól, akár úgy, hogy az otthon megtalálható, esetleg egy korábbi betegségből megmaradt gyógyszereket szedik be. Ez egyrészt azonban nem használ (hiszen a felső légúti betegségek legnagyobb részét vírusok okozzák, melyekre nem hatnak az antibiotikumok), másrészt ezzel a felelőtlen gyógyszerezéssel tovább növeljük az úgynevezett gyógyszerrezisztens kórokozók kialakulásának és elterjedésének esélyét! Vagyis az antibiotikumok éppen akkor lesznek majd hatástalanok, amikor ezekre valóban szükségünk van! Arról nem is beszélve, hogy az antibiotikumok a szervezetünk érzékeny mikrobarendszerét is felborítják, például a bélrendszerben lévő, hasznos baktériumokat is kiirthatják, ennek pedig nemcsak kellemetlen mellékhatásai lehetnek (pl. hasmenés, hasfájás), de az immunrendszerünk működését is gyengítheti.

Ne szedjünk a javasoltnál több gyógyszert!

Megfázás és influenza esetén a legtöbb ember vény nélkül kapható gyógyszerekhez, fájdalomcsillapítókhoz, köhögéscsillapítókhoz, orrcseppekhez vagy forró italokhoz fordul – ezzel nincs is semmi baj, egészen addig, míg betartjuk a használatukra vonatkozó előírásokat. Ezek a gyógyszerek is veszélyesek lehetnek, ha túl sokat szedünk be belőlük, vagy ha önkényesen „keverjük” őket. Például bizonyos fájdalomcsillapítók károsíthatják a májat, a nyákoldók és köptetők pedig akár a vérnyomásunkra is hatással lehetnek. Az orrcseppek esetében pedig a „túladagolás” (vagyis ha túlságosan gyakran, vagy éppen túl hosszú ideig használjuk ezeket) oda vezethet, hogy a szervezetünk hozzájuk szokik, elveszítik hatékonyságukat, és csak még rosszabbul leszünk, mint korábban.

Ne mártírkodjunk!

Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor betegen is el kell végeznünk bizonyos feladatainkat, de ha tehetjük, akkor inkább pihenjünk otthon, legalább néhány napot. Ha betegen dolgozni megyünk, nemcsak a munkatársainkat fertőzhetjük meg, de a felülfertőződés esélye is nagyobb, így annak a rizikója is megnő, hogy lassabban és nehezebben gyógyulunk meg. Azt sem szabad elfelejteni, hogy betegen nem tudunk annyira koncentrálni, vagyis közel sem leszünk képesek ugyanolyan jó munkát végezni, mint egészségesen! Legalább egy-két napot próbáljunk meg otthon pihenni (és ez valóban pihenés legyen, ne ilyenkor pótoljuk be az elmaradt házimunkát!).

Ne „éhezzünk és szomjazzunk”!

A megfelelő folyadékbevitelnek és a minőségi táplálkozásnak legalább olyan nagy szerepe van a gyógyulásban, mint a sok pihenésnek! Ne nehezítsük meg a szervezetünk dolgát azzal, hogy „kiéheztetjük”, vagy nem iszunk eleget. A sok folyadék segít, hogy a sűrű váladék felhíguljon, így könnyebben ki is kerül az a szervezetből, megakadályozza a nyálkahártyák kiszáradását, irritációját is. A vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag ételek pedig segíthetik az immunrendszer működését, és energiát adnak a gyógyuláshoz. Még akkor is próbáljunk meg enni néhány falatot, ha nincs étvágyunk. Betegség esetén ideálisak a levesek (pl. a húsleves vagy a zöldségekből készült levesek), gyümölcslevek, smoothie-k, mert ezek a tápanyagok mellett a folyadék pótlásában is segíthetnek.

Forrás: egeszsegkalauz.hu