Ezeket látta már?

Mikor kell műteni a gerincsérvet?

mikor kell műteni a gerincsérvet

A derékfájás gyakori panasz, melynek hátterében gerincsérv is állhat. Ekkor legtöbbször a konzervatív terápia is elegendő, ám előfordulhat, hogy műteni kell.

Gerinc, csigolyák, porckorongok

A gerinc 24 csigolyából áll, amelyek egymáson helyezkednek el. Ezeket a porckorongok választják el egymástól, melyek egyfajta lengéscsillapítóként funkcionálnak és segítik a gerincoszlop terhelhetőségét, mozgását. Két fő részből tevődnek össze: többrétegű, rostos gyűrűből, valamint középen egy nagy víztartalmú, kocsonyás anyagból.

Mikor alakul ki a gerincsérv?

A porckorongsérv - vagyis a gerincsérv - bárhol előfordulhat a gerinc mentén, ám leggyakrabban a hát alsó részén (ágyéki gerinc) jelentkezik, de előfordul a nyakban (nyaki gerinc) is.

Ekkor a porckorong körkörös gyűrűi átszakadnak és így a kocsonyás anyag a kitüremkedik. Ez leggyakrabban akkor következik be, amikor a porckorongok vesztenek folyadéktartalmukból és nagy terhelés miatt (rossz mozdulat, emelés) a gyűrűk átszakadnak. Mivel a kocsonyás anyag a csigolyák között a gerincidegek irányába vándorolhatnak, az idegek nyomás alá kerülhetnek, erős fájdalmat okozva.

A kor erős provokáló tényező

A gerincsérv leggyakrabban a gerinc természetes, életkorral összefüggő kopásának következménye. Fiatalabb korban a porckorongok víztartalma magas, ám ahogy múlnak az évek, ez egyre inkább csökken. Míg ez a degeneráció romlik, elég egy rossz mozdulat, és a korong megrepedhet, a gyűrűk átszakadhatnak és fellép a kocsonyás anyag előboltosulása.

Kockázati tényezők

 • túlsúly
 • ismétlődő fizikai megterhelés
 • kor (főleg 30-50 éves kor között lép fel)
 • családban előforduló gerincsérv
 • mozgásszegény életmód
 • trauma

A tünetmentességtől az erős fájdalomig

A tünetek attól függenek, hogy pontosan mely csigolyáknál is lép fel a probléma. Ha a sérv nem nyomja (túlzottan) az ideget, a beteg maximum gyenge hátfájást tapasztalhat. Ha azonban az ideghez ér, úgy fájdalom, zsibbadás vagy gyengeség jelentkezhet azon a területen, ahová az ideg vezet.

Ez alapján a leggyakoribb tünetek a következők lehetnek:

 • isiász: éles fájdalom, amely a fenékétől az egyik láb irányába terjed.
 • zsibbadás, gyengeség vagy bizsergő érzés az érintett végtagban.
 • fájdalom a nyakban vagy a lapockák között.
 • a hólyag- vagy bélkontroll elvesztése. Ez rendkívül ritka és súlyosabb problémát jelezhet.

Nagyon kevesen tudják, de a gerincsérv sok esetben egyáltalán nem okoz tüneteket vagy azok csupán egészen enyhék. Így könnyen lehet, hogy valaki élete végéig együtt él vele úgy, hogy még csak nem is tud az állapotáról.

Legtöbbször elegendő a konzervatív kezelés

Amennyiben a tünetek és a képalkotó vizsgálatok (legtöbbször a röntgen) megerősítik a gerincsérv meglétét, úgy a legtöbben megrémülnek, hogy már csak a műtét segíthet rajtuk. Ez szerencsére nincs így, hiszen a sebészeti beavatkozás nem minden esetben szükséges! Sőt!

A sérv ugyanis javulhat, ráadásul, ha kiszakadna is egy szövetdarab, azt az immunrendszer lebontja. A porckorongsérv által okozott szűkület és gyulladás megszűnésével a panaszok is véget érnek.

Kezdetben és enyhébb esetekben tehát elegendő a konzervatív kezelés. Az orvos javasolhat pihenést (bár a tartós ágynyugalom kerülendő), illetve a megerőltető fizikai aktivitástól való tartózkodást- ez már önmagában segíthet. Sokat javíthatnak a panaszokon a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek is, valamint a gyógytorna és a fizikoterápia. A fizikoterapeuta olyan speciális gyakorlatokat tanít be, melyek enyhítik az idegekre nehezedő nyomást. Az edzés ugyanis fellazítja a feszes izmokat, megerősíti a gyengébb területeket és javítja a keringést.

Amennyiben a fájdalom erősebb, úgy epidurális szteroid injekció is elérhető, mely csökkenti a duzzanatot és gyulladását, ezáltal mérsékli a fájdalmat.

Mikor van szükség műtétre?

Bár az említett terápiák legtöbbször meghozzák a kívánt hatást, ám ha mégsem és a fájdalom erős, úgy az orvos műtétet javasolhat. Általában 6-12 hét eredménytelen konzervatív terápia után kerül szóba a sebészi beavatkozás, illetve a következő esetekben:

 • tartós zsibbadás, gyengeség
 • erős fájdalom
 • állás vagy járás nehézségei
 • hólyag- vagy bélkontroll elvesztése.

Súlyos esetekben, amikor hirtelen komolyabb károsodásra utaló tünet jelentkezik (pl. bénulás, vizelet és székletürítési zavar, járászavar), akkor 24-48 órán sürgősségi műtét indokolt!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hasi sérv, lágyéksérv vagy gerincsérv? Ezekből a tünetekből tudható meg

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

gerincsérv

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához