Ezeket látta már?

Magas vérnyomás: a szájüregi baktériumok is befolyásolhatják

Drasztikus fogyókúrák során keton szabadul fel, ami a vizelettel és a tüdőn keresztül is távozik, így szintén okozhat jellegzetes szájszagot.

Egy friss amerikai tanulmány szerint a klimax után a szájüregi baktériumok közrejátszhatnak a vérnyomásértékek alakulásában.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy egyes szájüregben élő baktériumok kapcsolatban állhatnak a menopauza utáni nők vérnyomásával:

"Egy, a Journal of the American Heart Association (JAHA) szaklap március 2-i számában megjelent amerikai tanulmányban 1215 (középértékben 63 éves) nő vett részt, akiket először 1997-2001 között vizsgáltak. Vettek íny alatti plakkokból baktériummintát, mértek vérnyomást, követték az életmódbeli és egészségügyi jellemzőket.

A kimutatott 245 féléből összesen végső soron 10 olyan baktérium (Streptococcus anginosus, Streptococcus salivarius, Fretibacterium sp._oral_taxon_362, Prevotella sp._oral_taxon_526, Prevotella sp._oral_taxon_292, Megasphaera sp._oral_taxon_123, Capnocytophaga sp._oral_taxon_903, Prevotella sp._oral_taxon_376, Streptococcus lactarius) volt, amelynek jelenlétét összefüggésbe hozták a vizsgálat időtartama alatt kialakult magas vérnyomással, 5 baktériumot (Neisseria subflava, Bergeyella sp._oral_taxon_907, Gemella morbillorum, Leptotrichia sp._oral_taxon_212, Aggregatibacter segnis) pedig a csökkent értékekkel. A kapcsolat kétféle baktérium kivételével akkor is megmaradt, amikor figyelembe vették a demográfiai, klinikai és életmódbeli jellemzőket.

Ok-okozati kapcsolatot a fenti tanulmány jellege miatt nem állíthatott fel, de azt más kutatások is kimutatták, hogy a bélbaktériumok is szerepet játszhatnak a vérnyomásértékek alakulásában és a szájüregi baktériumokkal együtt egyes szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. Egyes baktériumok a szájüregből pl. bejuthatnak a vérkeringésbe és az erek falában képződő érelmeszesedéses lerakódásokba. Mindemellett kérdés az ok-okozati kapcsolat. Lehetséges a nitrigén-oxid termelődésének befolyásolása is, mint esetleges mechanizmus. Önmagában két paraméter egyirányú változása nem feltétlenül jelent ok-okozati összefüggést, de a gyanút felveti, amit érdemes tovább vizsgálni."

Vérnyomáscsökkentőt szed? Így befolyásolhatja a testsúlyát - olvasson tovább!

Hivatkozás: LaMonte MJ, Gordon JH, Diaz-Moreno P, et al.: Oral Microbiome Is Associated With Incident Hypertension Among Postmenopausal Women. J Am Heart Assoc. 2022 Mar 2:e021930. doi: 10.1161/JAHA.121.021930.

https://www.ahajournals.org/doi/epub/10.1161/JAHA.121.021930női

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport