Ezeket látta már?

Ezért nélkülözhetetlen az agyműködéshez a vas

vas ferritin agyműködés depresszió

A vashiány a leggyakoribb hiányállapot.

A mentális egészség szempontjából is fontos, hogy mit eszünk, és testünk hogyan használja fel az ételben lévő tápanyagokat. Egyre több kutatás utal arra, hogy a vas alacsony szintje hatással lehet a mentális egészségi állapotunkra.

Dr. Stephanie Weinberg Levin, a Michigan Medicine és a VA Ann Arbor Healthcare System pszichiátere szerint azonban még az orvosok sem tudnak erről a kapcsolatról. Pedig a mentális betegségekben, például depresszióban vagy szorongásban szenvedőknek csökkentheti a tüneteit.

Nemrégiben kollégájával, Theresa Gattarival, összefoglalták jelenlegi ismereteiket pszichiáter kollégáik számára. A cikk a Current Psychiatry című folyóiratban jelent meg.

Vashiány és mentális betegségek

A vasban gazdag ételek fogyasztása mindenki számára fontos lenne, azonban sokan nem jutnak elegendő vashoz. A depresszióval, szorongással küzdőknél kiemelten fontos erre figyelni és rendszeresen ellenőrizni a vasszintet.

A vas fontos szerepet játszik a szervezet a szerotonin, a dopamin és a noradrenalin nevű neurotranszmitterek előállításában – ezek mindegyike fontos a mentális egészség szempontjából. A kutatások összefüggést mutatnak az alacsony vasszint, a depresszió, a szorongás és a skizofrénia tünetei között.

Felmérések azt mutatták, hogy a depressziósok nagyobb százaléka számolt be arról, hogy korábban már volt vashiányos vérszegénysége, valamint egy nagyszabású tanulmány, kimutatta, hogy a vashiányos vérszegénységben szenvedő betegeknél magasabb a szorongásos zavarok, a depresszió, az alvászavarok és a pszichotikus zavarok aránya. Az első pszichózisos epizódot átélő embereken végzett kisebb vizsgálatok szintén arra utalnak, hogy kapcsolat van a tünetek súlyossága és az alacsonyabb vasszint között.

A vasszint és a tünetek közötti kapcsolatot vizsgáló tanulmányok mellett más tanulmányok is vizsgálták, hogy mi történik, ha a mentális betegségben szenvedő emberek vaspótlást kapnak. A bizonyítékok 2013-as áttekintése azt mutatta, hogy a vaspótlás összefüggésbe hozható a mentális egészségügyi tünetek javulásával, más tanulmányok pedig a gondolkodási képesség javulását mutatták ki.

A mentális egészségügyi diagnózissal rendelkezőknél és azoknál, akiknél nem volt ilyen diagnózis, javulás mutatkozott a hangulat és a fáradtság terén a vaspótlás után.

Ezek a tünetek utalhatnak vashiányra

A vashiány jelei nem egyértelműek, és más állapotok vagy betegségek is okozhatnak hasonló tüneteket.

 • fáradtság, gyengeség,
 • memória- és koncentrációs zavarok,
 • szédülés,
 • csökkenő teljesítmény,
 • nagyobb hajlam a fertőzésekre,
 • az állóképesség romlása,
 • gyermekeknél viselkedési zavarok,
 • csökkent szexuális késztetés.

A vashiány következményei

A vashiány több területet érinthet. Kialakulhat a hiánybetegség következtében:

 • vérszegénység,
 • csökkent immunműködés,
 • várandósság idején koraszülés,
 • csecsemőknél a fejlődés zavarai.

A vashiányos vérszegénység enyhe esetekben nem jár nagyobb veszéllyel, de tartós, kezeletlen állapotban szívelégtelenséget, szívmegnagyobbodást, szívritmuszavarokat okozhat.

Miért fontos a ferritin szintet mérni?

A vértesztek csak a vér vasszintjét mérik, a hemoglobin-vérvizsgálatok pedig csak a vértartalmú fehérjemolekulák mennyiségét mérik a vérben, amelyek az oxigént szállítják a szervezetbe. Levin különösen ajánlja a ferritin vizsgálatát azoknak az embereknek, akiknek mentális egészségügyi problémáik vannak.

Mi az a ferritin?

A ferritin egy fehérje, amely a vas raktározásában és szállításában játszik fontos szerepet a szervezetben. A vas létfontosságú ásványi anyag, amely számos biokémiai folyamatban részt vesz a szervezetben, például a vörösvérsejtek hemoglobinjának kialakításában és a sejtek energiatermelésében.

A ferritin olyan fehérje, amely a vasat megkötve tárolja a testben. Amikor a szervezet szükséget érez a vasra, a ferritin szabályozott módon felszabadítja a benne tárolt vasat, hogy az eljusson a sejtekhez és szükség esetén felhasználódhasson. Ez a mechanizmus fontos a vas anyagcseréjének egyensúlyban tartásához, mivel segít elkerülni a vas túlzott felhalmozódását vagy hiányát.

A ferritin szintjének mérése a vérvizsgálatok során segít az orvosoknak felmérni a vasraktárak állapotát és az esetleges hiány vagy túlzott vas felhalmozódás jelenlétét. A normál ferritin szint lehetővé teszi a megfelelő vasellátást a szervezet számára, miközben megakadályozza a vas túlzott felhalmozódását, amely káros lehet.

A ferritin szintjének megfelelő ellenőrzése és szükség esetén történő kezelése fontos a vasanyagcsere rendellenességeinek felismeréséhez és kezeléséhez, például a vashiányos vérszegénység vagy a vas túlzott felhalmozódása (hemokromatózis) esetén.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi jó depresszió ellen? Ez az 5 vitamin és ásványi anyag segíthet enyhíteni

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vas

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához