Ezeket látta már?

Mi jó depresszió ellen? Ez az 5 vitamin és ásványi anyag segíthet enyhíteni

mi jó depresszió ellen vitamin ásványi anyag

A D-vitamin mellett több más anyag is fele a depresszió elkerüléséért, elmondjuk, miket érdemes szedni!

A depresszió és a levertség hátterében állhat a D-vitamin hiánya is, de számos más anyag hiányállapota is okozhat enyhe depressziós tüneteket. A témában dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász van a ratkotunde.hu segítségére.

Folát

A folsav, vagy B9-vitamin, vagy folát - ahogyan a szervezetbe táplálékkiegészítőkkel bejuttatjuk – egy kifejezetten fontos anyag. Jellemzően akkor kerül szóba, mikor a velőcsőzáródási rendellenességek veszélyéről beszélünk, de a folsav azért ennél lényegesen többet tesz értünk. A vitamin ugyanis támogatja a sejtosztódást és befolyással van a szerotonin, vagyis a boldogsághormon képzésére is.

Fontos megjegyezni, hogy a folsav hasznosítására sajnos az MTHFR gén mutációjával élők az étrendkiegészítőkből jellemzően nem képesek. Ennek oka a folát maga, mely nem megfelelő formában sajnos nem képes hasznosulni az ilyen génmutáció jelenléte esetén - és ez bizony a magyar lakosság 50%-át érinti! Éppen ezért fontos (a kismamák számára különösen), hogy olyan készítményt keressünk, melyben Quatrefolic formában jelenik meg a folsav. Ez a negyedik generációs folsav ugyanis a génmutáció jelenlétében is kifejezetten nagy arányban képes a szervezetbe épülni, hasznosulni!

Cink

A cink jellemzően a férfiakkal összefüggésben kerül elő, hiszen a spermiumképzéshez elengedhetetlen anyag. A nők esetében azonban szintén kiemelt jelentőségű, és messze nem csak azért, mert jelenléte képes enyhíteni a depresszió tüneteit. A cink a szervezetben baktérium, vírus és gombaellenes hatást fejt ki, többek közt segít megakadályozni a hüvelyi fertőzések kialakulását és felszállóvá válását.

Ez minden nő esetében hasznos, kismamáknál azonban kiemelten, hiszen a felszálló hüvelyi fertőzések felelnek a vetélések mintegy 70%-ért - mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

B6-vitamin

Ez egy olyan anyag, amivel gyakrabban találkozunk, mégis, sokan nem is tudnak róla, hogy a B6-vitamin a neurotranszmitterek termelődésének elősegítése mellett bizony a depresszió kialakulása elleni is hatásos fegyver. A B-vitaminok azonban az étvágyat is növelik, amivel azért lehetnek gondok. Itt újra a terhességre térnénk ki, hiszen sajnos igen sok kismamát érint a várandósság alatti nagy mértékű hízás, mely sajnos nagyon sok esetben egy életre átformálja a nők testét - önbecsülését, mivel még mozgással is nagyon nehezen lehet tőle megszabadulni.

Fontos azonban kiemelni, hogy a B6-vitaminra a terhesség során végig szüksége van a szervezetnek – ez azonban nem minden B-vitamin esetében igaz. Ez azt jelenti, hogy a terhességi hízást is könnyebben kerülhetik el a nők, ha megfelelően tagolt, a trimeszterek igényeit leginkább követő terhesvitamin mellett teszik le a voksukat.

Vas

A vas a vérképzés elengedhetetlen kelléke, a hemoglobin vas hiányában nem képes a megfelelő működésre, így nemcsak a vérképzés, hanem a gázanyagcsere is sérül az anyag hiányállapotai során. Vashiány esetén a fáradság és a depresszió is könnyen kopogtat, de pótlása nem olyan egyszerű, különösen bizonyos diéták, étkezési irányzatok esetében.

A vas ugyanis állati eredetű táplálékokból sokkal jobban képes hasznosulni, vagyis hiába esszük nagyobb mennyiségben a spenótot, messze nem érünk el vele olyan eredményt, mint a májjal. Ennek megfelelően a vasat igen sok élethelyzetben érdemes pótolni táplálékkiegészítővel. Azonban, mint a spenót és a máj esetében, a táplálékkiegészítőknél sem mindegy, melyiket választjuk.

A szervezetbe juttatott anyagokat át kell alakítani ahhoz, hogy hasznosíthatóak legyenek. Ez energiaigényes folyamat, de javíthatunk a hasznosulási arányon - méghozzá jelentősen -, ha eleve biológiailag aktív, szerves formában visszük be az tápanyagokat a szervezetbe. A vas esetében ez a készítményekben jellemzően a vas-citrát formát jelenti. A -citrátok és -glükonátok - melyeket érdemes keresni a táplálékkiegészítőkben - akár 80%-kal is jobban hasznosulnak, mint szervetlen kötésű társaik.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Pajzsmirigyzavar: nem elég a labor!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

depresszió

Forrás: ratkotunde.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához