Ezeket látta már?

Lehet, hogy nyitott szemmel alszik este? Ilyen tünetek utalhatnak rá, ha így van

nyitott szemmel alvás éjszakai lagophthalmus szemzárazság

Lehet, hogy eddig nem is tudott róla, hogy nyitott szemmel alszik. Így derítheti ki.

A nyitott szemmel alvás úgy hangozhat, mint valami hasznos és különleges képesség, amiért középiskolás korunkban bármit megtettünk volna egy átbulizott éjszaka után. Valójában azonban ez egy olyan jelenség, amely sok ember számára teszi kellemetlenné az éjszakát. Az éjszakai lagophthalmus megakadályozza, hogy az egyik vagy mindkét szem lecsukódjon alvás közben. Kutatások szerint a probléma minden huszadik embert érintheti.

Talán soha nem szerzünk tudomást arról, hogy nyitott szemmel alszunk, ha a párunk, lakótársunk észre nem veszi. Pedig az, hogy a szemhéjak éjszaka nem záródnak megfelelően, kellemetlen szemészeti problémák magyarázata lehet.

Miért csukjuk be a szemünket alvás közben?

Az alvás az egyik legfontosabb biológiai folyamat, amelyre a testünknek szüksége van a megfelelő pihenéshez és regenerálódáshoz. Az, hogy becsukjuk a szemünket alvás közben, sokkal több, mint automatikus reflex. Ez egy fontos biológiai mechanizmus, amely segíti az alvás minőségét és hatékonyságát, valamint védi és pihenteti a szemet alvás során. Alvás közben a zárt szemhéjak biztosítják, hogy a szemfelszín ne száradjon ki, védik a szemet a fizikai sérülésektől az éjszaka folyamán, valamint a fényt is blokkolják, tompítják” – mondja Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

Milyen jelei lehetnek a nyitott szemmel alvásnak?

Amikor nyitott szemmel alszunk, valójában semmit sem látunk, mert az agyunk ezt a funkciót kikapcsolja, szemeink nem küldik el agyunknak azokat az információkat, amelyeket ébrenlét során. Ennek eredményeképpen a legtöbben akkor jövünk rá, hogy éjszakai lagophthalmusunk van, amikor valaki más megfigyel bennünket alvás közben. Ha nincs olyan személy, aki tapasztalni/jelezni tudná számunkra a problémát, akkor az alábbi ébredés utáni tünetek is árulkodóak lehetnek.

  • Szemvörösség vagy irritáció
  • Száraz, irritált, égő érzésű szemek
  • Homályos látás ébredés után
  • Száraz szem érzés minden reggel
  • Könnyezés ébredés után
  • Fényérzékenység
  • Látásélesség romlás

Milyen okok miatt alhatunk nyitott szemmel?

Ha valaki nyitott szemmel alszik, az számos egészségügyi okra vezethető vissza:

Proptózis (kidudorodó szemgolyó): Amikor a szemgolyó kiemelkedik, nagyobb felület jön létre, melyet a szemhéjaknak fedni kell. A proptózis lehetséges okai közé tartoznak a pajzsmirigybetegségek, mint például a Basedow-kór, az arc anatómiáját befolyásoló veleszületett állapotok, fertőzés, daganat, baleset.

Rövid vagy gyenge izomtónusú szemhéjak: Számos betegség megrövidítheti a szemhéjakat vagy csökkentheti azok izomtónusát, ezáltal megakadályozva a szemhéjak teljes záródását. Az olyan orvosi eljárások, mint a szemhéjfeszesítő műtétek, a Botox kezelés és a szem körüli zsír eltávolítása ronthatják a szemhéjak záródási képességét.

Hegesedés: A fizikai trauma, a kémiai égés és bizonyos betegségek, mint például a Stevens Johnson-szindróma hegesíthetik a szemhéj részeit, és korlátozhatják a szemhéjak működését.

Alvászavarok: A nyitott szemmel alvás gyakran kapcsolódik különböző alvászavarokhoz, például az REM alvászavarhoz vagy a paraszomniákhoz (alvajárás, alva evés, fogcsikorgatás).

Stressz és szorongás: A fokozott stressz vagy szorongás is lehet az oka annak, hogy valaki nyitott szemmel alszik. Az alvás közbeni fokozott nyugtalanság gyakran megnyilvánulhat alvászavarban, beleértve a nyitott szemmel alvást is.

Idegi problémák: Bizonyos idegi rendellenességek, például arcidegbénulás, stroke, lyme kór vagy Parkinson-kór is hozzájárulhatnak a nyitott szemmel alváshoz.

Gyógyszerek mellékhatásai: Egyes gyógyszerek – nyugtatók, altatók – mellékhatásaként szintén előfordulhat, hogy valaki nyitott szemmel alszik.

Idiopátia: Amikor nincs felderített oka az éjszakai lagophthalmusnak.

A nyitott szemmel alvás kezelése

„A nyitott szemmel alvás intenzív szemszárazságot idézhet elő, mely akár gyulladáshoz, a szaruhártya károsodásához is vezethet. Az éjszakai lagophthalmus kezelésének elsődleges célja a szemszárazság javítása és a szaruhártya-gyulladás megelőzése. Akiknél szemszárazságra utaló tünetek jelentkeznek és fennáll a nyitott szemmel alvás lehetősége, elsődlegesen szemcseppet, illetve éjszakai szemkenőcs használatát javasoljuk. Súlyosabb esetekben azt tanácsoljuk, hogy éjszakára speciális kötéssel próbáljanak optimális nedvességtartalmat biztosítani a szemfelszínnek” – mondja Dr. Nagy Angéla.

Fontos megjegyezni, hogy az alvászavarok kezelése egyénenként változhat, és az optimális kezelési módot az alvási probléma pontos okaitól és az egyéni körülményektől függően kell meghatározni. Ezért fontos szakember segítségét kérni, neurológust, endokrinológust, szemészt vagy egyéb specialistát bevonni az alvási problémák megfelelő kezeléséhez.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Homályos látás: ezért nem elegendő a szemüveg

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

látászavar

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához