Ezeket látta már?

Húsvéti recept: puha mandulás kalács házi narancsmártással

Színes
2025. április 18. 09:24
húsvét, mandulás kalács házi narancsmártással

Ha húsvét, akkor kalács, és ha kalács, akkor ezt készítse el - higgye el, megéri!

A mandulás kalács már önmagában is finom, de narancsszósszal tálalva egyenesen mennyei! Ha cukorbeteg vagy gluténérzékeny, vagy egyszerűen az egészséges változatot szeretné elkészíteni, akkor a lisztet teljes kiőrlésűvel helyettesítse, a cukrot pedig nyírfacukorral, vagy nádcukorral!

Hozzávalók:

  • 12,5 dkg vaj
  • 25,5 dkg cukor
  • 2 db narancs és 1,5 citrom reszelt héja
  • 3 evőkanál narancslé
  • 2 db tojás
  • 12,5 dkg liszt
  • 7 g sütőpor
  • 10 dkg szeletelt mandula
  • 5 db narancs
  • 2 db kardamom mag
  • 5 db szegfűszeg
  • 3 db csillagánizs
  • 2,5 dl száraz fehérbor
  • 2,25 dl narancslé
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 12,5 dkg porcukor
  • 2 evőkanál narancslikőr

Elkészítés:

A kalácshoz 12,5 g vajat felolvasztunk egy edényben, és félrehúzzuk. Hozzáadunk 7,5 dkg cukrot, egy csipet sót, 1 db narancs és 1/2 citrom reszelt héját. Visszarakjuk a lángra, és az egészet sima masszává keverjük, majd 3 evőkanál narancslét hozzáöntünk.

2 egész tojást 5 dkg cukorral gőz fölött, habüstben krémesre felverünk, majd a gőzről levéve tovább verjük, amíg kihűl a krém. Gyorsabban kihűl, ha a gőzről levéve hideg (jeges) víz felett verjük tovább. Ehhez keverjük hozzá ezután a narancsos vajat.

12,5 dkg lisztet és 7 g sütőport összekeverünk, és ezt is a krémbe keverjük. Egy körülbelül 2 l űrtartalmú formát (lehet kerek is) kivajazunk. A szeletelt mandulát a kivajazott formába szórjuk. Ezután beleöntjük a masszát is, elsimítjuk a tetejét, és a már előmelegített sütőben 180 fokon 45 percig sütjük.

Miközben sül, elkészítjük a mártást. 13 dkg cukrot karamellizálunk, 2 db kardamom magot, 5 db szegfűszeget, 3 db csillagánizst, az egyik narancs és egy citrom reszelt héját hozzáadjuk. Az egészet jól összekeverjük, majd 2,5 dl száraz fehérborral és 1,25 dl narancslével felöntjük.

15 percig főzzük, majd leszűrjük. 2 evőkanál étkezési keményítőt hideg vízzel elkeverünk, és besűrítjük vele a szószt. Ezután levesszük a tűzről, a narancsot megszabadítjuk a magjától, valamint a hártyájától. hozzáadjuk a szószhoz, és lehűtjük.

A kész kalácsot kivesszük a sütőből, kicsit pihentetjük, majd kiborítjuk a formából. 1 dl narancslét, 12,5 dkg porcukrot és 2 evőkanál narancslikőrt simára keverjünk, és a forró kalácsra öntjük. Majd ha a kalács már kihűlt, felszeleteljük, és a narancsmártással tálaljuk.

Szaftos és egészséges tepsis csirke vele sült zöldségekkel
Kapcsolódó cikk

Szaftos és egészséges tepsis csirke vele sült zöldségekkel

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# mandula # sütemény # recept # kalács # unnep # húsvét

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés